Stručnjaci otkrili: Jedna sitnica nas odaje kad lažemo

Novo istraživanje otkrilo je da postoje određeni uzorci koji ukazuju na to da je osoba neiskrena kada priča o drugim ljudima.

“Ljudi lažu s razlogom, naročito kada je istina problematična ili kada žele da zadrže reputaciju prosocijalnih osoba”, navodi Dejvid Markovic, istraživač komunikacija sa Univerzitetu u Oregonu.

On je u velikom onlajn eksperimentu pitao 1.169 volontera da rangiraju od 0 do 100 koliko “evoluirano” razmišljaju o osam različitih društvenih grupa. Te grupe bile su Arapi, muslimani, imigranti, Amerikanci, demokrati, republikanci, Afroamerikanci i Azijati.

Učesnici u istraživanju su potom zapisivali svoje misli, osećanja i razmišljanja o grupama koje su ocenjivali. To je trajalo pet minuta, a od polovine volontera se tražilo da lažu o tome što zaista misle, dok se od druge polovine tražilo da budu iskreni.

Više negativnih emocija

Program za analizu teksta, Linguistic Inquiry and Word Count, mogao je da razlikuje iskrene od neiskrenih odgovora na osnovu vrste korištenih reči, prenosi Science alert.

Markovic je utvrdio da su oni koji su lagali u eksperimentu koristili manje samoreferenci i više negativnih emocija od onih koji su bili iskreni.

“Lažni pozivi upućeni hitnim službama ne mogu približiti isti nivo straha, teskobe ili nevolje kao pravi pozivi tokom hitnog događaja”, objašnjava Markovic.

Taj efekat bio je još izraženiji kada su volonteri u ovom istraživanju lagali o grupama koje su smatrali najrazvijenijima. Potrebno je više istraživanja kako bi se testirala ograničenja studije i obezbedila pouzdanost ove metode, ali Markovic veruje da nam bolje razumevanje ovih procesa može pomoći u ublažavanju retorike pune mržnje i prevare, koja uzrokuje psihološku i društvenu štetu manjinskim grupama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

emocijelaganje
Komentari (0)
Dodaj komentar