Stručnjaci otkrivaju jedini način da preživite eksploziju nuklearne bombe: „Trčite bočno“

Video koji pokazuje kako bi bilo stajati u blizini detonacije nuklearne bombe proširio se nedavno društvenim mrežama, a ne izgleda nimalo lepo. Simulacija virtualne stvarnosti (VR) prikazuje kako izgleda eksplozija nuklearne bombe iz perspektive nekoga na plaži kada bomba udari u pučinu, pustošeći plažu i okolnu vegetaciju iz daljine. Video prikazuje detonaciju strateške nuklearne bombe, veličine slične onima u američkim vojnim testovima.

Pravilo palca

Jedan je komentator rekao da osoba u eksploziji ne bi bila sigurna jer je eksplozija bila veća od njihovog palca na horizontu. Ideja – popularizovana postapokaliptičnom serijom videoigara Fallout  jeste da ako je nuklearna eksplozija manja od vašeg palca, onda ste dovoljno daleko da budete bezbedni. To, međutim, nije tačno, prema Nacionalnoj upravi za nuklearnu bezbednost američkog Ministarstva energetike. Iako je teorija tek mit, fizičari sa Univerziteta u Lesteru su je istražili i zaključili da bi to pravilo moglo da se primeni na manje eksplozije.

Ne bežite niz vetar nego bočno

„Ova istraga pokazala je da ako bi nuklearna bomba od 15 kilotona detonirala, a vaš palac ispružen u dužini ruke i prekrio eksploziju, mogli biste da preživite većinu negativnih efekata zračenja trčeći bočno u odnosu na vetar najmanje 1,65 kilometara za pola sata ako stojite direktno uz vetar u odnosu na eksploziju“, napisali su stručnjaci.

„Ako je stabljika oblaka gljive manja od vašeg palca, to može značiti da biste mogli da budete relativno bezbedni, ali svejedno je uvek dobra ideja evakuisati se“, dodali su.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eksplozijanuklearna katastrofa
Komentari (0)
Dodaj komentar