Stručnjak za spavanje otkrio tačno vreme kada treba popiti prvu šoljicu kafe

Za mnoge ljude, kuvanje kafe ujutro je sveti ritual i to moraju da urade pre odlaska na posao. Ali stručnjaci za spavanje kažu da nije uopšte dobro prvo posegnuti za ovim napitkom sa kofeinom.

Rek Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije Happi Beds, savetuje svima da ne piju šolju do tačno 08:33 ujutro, a prenosi Wales Online. Tvrdi da ako popijete kafu ranije, ne „iskoristite blagodeti“ koje biste mogli od ovog napitka i da je idealno sačekati sat vremena nakon buđenja da biste popili prvu kafu.

„Kada se probudimo, nivoi kortizola su na vrhuncu. Kortizol, koji je često povezan sa stresom, povećava vaš nivo budnosti. Dakle, konzumacija kofeina dok su vam nivoi kortizola već visoki može da se suprotstavi tome ili čak pomogne u izgradnji tolerancije na kofein.

To može dovesti do toga da počnete da se osećate pospano tokom dana, pitajući se zašto vaša šoljica kafe jednostavno ne funkcioniše. Isap je objasnio: „Tokom dana, vaš mozak proizvodi hemikaliju koja se zove adenozin. U suštini, izaziva san; ako ste duže budni, nagomilava se i pomaže vam da se osećate pospano, ali kofein blokira adenozinske receptore, što vas drži budnim.”

Takođe je važno da ne pijete kofein prekasno u toku dana jer možete imati problema sa spavanjem. Martin Sili, stručnjak za spavanje u kompaniji MattressNektDai, savetovao je da ne pijete čaj šest sati pre spavanja. On je objasnio: „Čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, koja podstiče opuštanje. Međutim, studije pokazuju da ispijanje napitaka sa kofeinom u roku od šest sati pre spavanja može dovesti do poremećaja sna. Čak ni prestanak pijenja čaja nekoliko sati pre spavanja nije dovoljan za ublažavanje efekata kofeina koji sadrži. Izbegavajte da pijete čaj od oko 15 časova popodne kako vam ne bi uticao na san.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jutrokafavreme
Komentari (0)
Dodaj komentar