Studija duga 17 godina otkrila: Ovo je najstresniji posao na svetu!

Svaki posao je stresan, a sada je dugogodišnje kinesko istraživanje otkrilo i koji je posao najstresniji. Studija je sprovođena tokom 17 godina sa ukupno 136.000 učesnika.

Neki bi rekli da je je na vrhu liste broker, vozač, pilot, novinar. I jesu sigurno ova zanimanja na mnogim sličnim listama, ali ovaj put nisu na vrhu najstresniijih zanimanja.

Najstresniji na svetu je konobarski posao! Tako bar tvrdi studija Južnog medicinskog univerziteta u Kini, a argumenata je nekoliko, prenosi index.hr.

Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom. Faktor stresa je izuzetno visok, ali je još važnije da paralelno imaju niska primanja, da nemaju nagradu za dobro obavljen rad, da ne dobijaju mnogo uvažavanja i da se ne osećaju cenjeno. I upravo ih je ta kombinacija i dovela na vrh neslavne liste.

Naučnici su takođe otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

konobarprofesijastres
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nina

    Pa ja zbog prirode svog posla radim sa ljudima svih profesija i poznajem coveka koji na torlaku cedi otrov iz zmija, on kad dodje s posla i sat vremena posto je otisao sa istog i dalje se preznojava i guta knedle. Ne znam da li je ovaj posao bio u istrazivanju ali mislim da je stresniji jer konobari nikad nisu takvi posle posla, oni su iscrpljeni.