Sve zavisi od kafe: Revolucionaran test kojim se služe na razgovorima za posao

Intervjui za posao predstavljaju skoro svima stresno iskustvo, i ma koliko god mislili da je dobro prošlo, uvek se preispitujete, pitate se radite li nešto pogrešno, jeste li rekli nešto glupo?

Ali za menadžera Trenta Inesa nije toliko važno šta radite, koliko ono što ne radite, budući da tvrdi da je osmislio jednostavan test koji koristi tokom svakog intervjua kako bi odlučio da li je neko prikladan za to radno mesto – i to uključuje kafu.

Mali, ali važan test

Trent, MD Xero Australia, rekao je da su oni koji ne uspeju da prođu procenu stavljeni na crnu listu njegove kompanije. Govoreći za poslovni podcast The Ventures, rekao je: „Uvek ću vas odvesti u šetnju do jedne od naših kuhinja i nekako uvek završite tako da odete s pićem.

„Onda se povučemo natrag, obavimo intervju, a jedna od stvari koje uvek pitam na kraju intervjua je želi li osoba koja je došla na razgovor da odnese tu praznu šoljicu nazad u kuhinju?

„Možete razviti veštine, možete steći znanje i iskustvo, ali to se zapravo svodi na stav, a stav o kojem puno govorimo je koncept ‘operi svoju šoljicu kafe’.“

Puno govori o vama

A prema šefu, sve je u ‘kulturi’ radnog mesta i kaže da se čini da njegova taktika pomaže jer je kancelarijska kuhinja uvek uredna. Nastavlja: „Ako jednog dana uđete u ured u Xero, videćete da su kuhinje skoro uvek čiste i bleštave i da je to uveliko suprotno konceptu pranja šoljice kafe.

„To je zapravo samo osiguravanje da će se stvarno uklopiti u kulturu unutar Xeroa, i stvarno preduzeti sve što bi trebalo da urade“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pitanjerazgovor za posao
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Nema toga kod nas.Sad već ponegde kreće ono „daj šta daš“, primaju razne profile koji veze nemaju ni sa poslom, niti imaju radne navike, niti ostaju dugo na poslu.Neki još uvek forsiraju pitanja poput „koliko biste voleli da zarađujete“, što je nepotrebna tortura.Na kraju te svakako poklope sa minimalcem, zašto onda cimanje oko takvih pitanja?Lepo odbiješ i ćao.Ovi što počinju da primaju i Šaju i Paju, njima je bitno da dobiju subvencije, mada im možda i to padne u vodu jer takvi ne ostanu ni mesec dana.Ove motačke firme su stalno u potrazi za novim radnicima, stalno se vrte oglasi, a slab je odziv.Pročuje se kakvo je stvarno stanje, pa nema ni reči o „prijatnom okruženju“ i ostalim lepim stvarima koje se spominju u oglasu.Prosto se međusobno grizu i deru se po ceo dan, besni odlaze na posao a još besniji se vraćaju.Znam dosta takvih motača i motačica, svi su večito nervozni i umorni.Izeš takav posao…