Svet nije spreman: Ako nas pogodi nepoznati virus, nemamo odbrane

Svet nije spreman za slučaj pandemije, otkrila je Svetska banka nakon što je simulirala četiri velike katastrofe.

Ministri iz 12 zemalja i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije i Centara za kontrolu bolesti suočili su se u nizu slučajeva s hipotetskim i ‘realnim’ scenarijem u kome se smrtonosna bolest počinje širiti preko granica te su pratili simulirane vesti i objave na društvenim mrežama.

Ove vežbe bile su pokušaj da se utvrdi zašto je globalni odgovor na epidemiju ebole 2014. bio tako loš i kako da se poprave te rupe u planiranju pre neke sledeće katastrofe.

Stručnjaci kažu da je jedan od najvećih propusta zastareli pristup društvenim mrežama i činjenica da razne agencije nisu navikle, ili voljne, da prihvate tu kulturu deljenja informacija i objavljivanja novosti u stvarnom vremenu. Kao primjer je spomenut Instagram post o kruzeru i zaraženom radniku. Za samo nekoliko minuta taj post je videlo na hiljade ljudi, a ministri su morali reagovati i koordinisati se s raznim agencijama i zemljama.

Obamin šef ureda Ron Klain rekao je za Washington Post kako još nismo spremni za veliku pandemiju, ali ni za srednju, dok je Tim Evans iz Svetske banke izjavio da su otkrili kako su ljudi improvizovali kako su se stvari odvijale oko njih.

Cilj ovakvih vežbi bio je da se sistemski pripreme za sledeću ovakvu katastrofu, koja bi mogla da nas pogodi pre nego što mislimo. Jedan od problema kod reagovanja nacija u ovakvim situacijama je i strah od uticaja zaraze na ekonomiju i turizam, a slično se dogodilo i prošle godine kod zika virusa.

Sve ove vežbe su  bile neslužbene, a očekuju se još četiri tokom sledeće godine, kad se obeležava i 100. godišnjica od epidemije španskog gripa koja je odnela više od 50 miliona života. Svetska banka inače nije javno objavila svoje preporuke državama i agencijama oko toga što treba da se preduzme, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odbranavežbevirus
Komentari (0)
Dodaj komentar