Svi se kunu u nju: Japanska metoda štednje novca

Ako vam karantin i ograničena druženja i putovanja tokom prethodne nisu pomogli da uštedite veću svotu novca, možda bi trebalo da isprobate japansku Kakeibo metodu štednje

Osmislila ju je prva ženska novinarka u Japanu, Hani Motoko, još 1904. godine, a kako tvrde mnogi koji su je isprobali, ova metoda štednje novca zaista deluje – čak i kod onih koji obožavaju da troškare i šopinguju.

Kako prenosi Bright Side, prvi korak je zapisivanje u svesku – ne u mobilni ili kompjuter! Uzmite jednu beležnicu u kojoj ćete voditi finansije i redovno zapisujte sve što ste potrošili.

Drugi, možda i najvažniji korak je izrada mesečnog kalendara primanja. Napravite četiri kolone koje prikazuju nedelje u mesecu. Početkom meseca upišite dohodak za koji sigurno znate da ćete ga dobiti i jasno ga označite jednom bojom, a zatim svaki dodatni prihod koji dobijete nakon toga zabeležite u drugoj boji.

Nakon toga nacrtajte drugu tablicu u kojoj ćete zapisati koliko novaca biste voleli da uštedite tog meseca, a zadnji korak neka bude tablica svih obaveznih troškova poput stanarine, režija, hrane, računa za internet i telefon…

Zapišite i sve stvari koje vam ne trebaju, ali biste ih voleli kupiti. Podelite ih na kategorije – troškovi života, zabava, obrazovanje i kultura i ostalo.

Na kraju svakog meseca analizirajte troškove i proverite jeste li se držali u svojim okvirima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novacštednja
Komentari (0)
Dodaj komentar