Tajna moć jorgovana: Ova biljka nije samo za uživanje već je i dragoceni lek za kosti i zglobove

Momčilo Antonijević, poznati srpski travar, otkriva fascinantne detalje o jorgovanu, omiljenoj biljci proleća, prenosi blic.rs

Jorgovan, osim što očarava svojim mirisom, krije i neverovatne tajne koje malo ko zna. Antonijević otkriva da je ova biljka više od samo cveta – ona je i jestiva i lekovita. Iz njenih cvetova može se napraviti osvežavajuća limunada, dok se od kore drveta i cvetova koji se potapaju u maslinovo ulje pravi ulje koje pomaže kod problema sa kostima i zglobovima.

Takođe, otkriva se i zanimljiva veza između jorgovana i lula. Latinsko ime biljke, „syringa vulgaris“, dolazi od grčke reči „syrinx“, što znači lula. Ovo ime potiče od činjenice da se drvo jorgovana smatralo idealnim materijalom za izradu lula.

Doktor Edvard Bah, engleski lekar, takođe je prepoznao lekovita svojstva jorgovana. Preporučivao je cvetnu esenciju jorgovana za osobe koje su krute u svojim stavovima i teško prihvataju promene. Takođe, tvrdio je da je esencija korisna i za fizičke tegobe poput problema sa kičmenim pršljenovima.

Iako se neki aspekti ove priče mogu činiti neverovatnima, jedno je sigurno – jorgovan je više od običnog cveta proleća. Iskoristite prolećne dane i uživajte u njegovom mirisu i blagodetima koje pruža.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkejorgovansavettrikzdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar