Teslin recept za dug život: Ovo je po njemu najveći neprijatelj u starosti

Veliki pronalazač Nikola Tesla preminuo je u 86. godini, a bio je poznat po jednostavnom jelovniku i strogoj disciplini u ishrani, a posebno je vodio računa o svom načinu života.

Tesla je proveo sate stvarajući brojne izume koji su ključni za današnje čovečanstvo i pokušao da napuni energiju kroz ishranu i fizičku aktivnost.

Tesla je vodio računa o tome šta jede, kojom se fizičkom aktivnošću bavi jer je smatrao da čovek treba da bude aktivan što duže, piše Mondo.

U knjizi „Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle” naveo je da obično doručkuje mleko i jaja. Ručak je preskočio, a voleo je i supu od povrća.

„Jedem dva puta dnevno i izbegavam svu hranu koja stvara kiselinu. Većina ljudi jede previše mahunarki, koje sadrže mokraćnu kiselinu i druge toksine. Sveže povrće, ribu i meso jedem retko i u umerenim količinama. Iako je riblje meso dobro za mozak, stvara jaku kiselu reakciju zbog velikih količina fosfora“, otkrio je Tesla.

„Skoro u potpunosti izbegavam meso“

„Kiselost organizma je naš najveći neprijatelj u starosti. Krompir je odličan i treba ga jesti svakodnevno. Sadrži dragocene mineralne soli i deluje neutralizujuće“, istakao je on.

Tesla je potvrdio da je izbegavao meso u intervjuu iz 1935. godine.

„Skoro u potpunosti izbegavam meso. Uveren sam da će za manje od jednog veka kafa, čaj i cigarete izaći iz mode. Alkohol će se, međutim, i dalje koristiti, jer on nije stimulans, već pravi eliksir život“, rekao je on.

Tesla je takođe bio veliki pristalica vežbe.

„Smatram da treba mnogo da vežbate. Svaki dan pešačim 12 do 16 kilometara i nikada ne uzimam taksi ili drugo prevozno sredstvo kada imam vremena da iskoristim snagu nogu. Svakodnevno vežbam i plivajući, jer mislim da je veoma važno da plivam, kupam se u toploj kupki, nakon čega se dugo tuširam hladnom vodom“, rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrananikola teslaživot
Komentari (0)
Dodaj komentar