„Tito mi je priznao da mu je ovo bila najveća greška koju je napravio“

Josip Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, otkrio šta mu je deda priznao kao svoju najveću grešku, ali i neke druge detalje koji su odmah zaintrigirali javnost.

Joška je gostujući na Hepi televiziji, rekao je da je Tita nakon jedne operacije pitao koja mu je najveća greška.

– To što sam pustio Ustav iz 1974. godine. Nisam potpisao, a deset dana bio je kod mene na stolu – rekao je Joška i dodao: To je bio početak raspada i Jugoslavije, i Partije, i republika i svega ostalog.

Na pitanje zašto nije stavio veto, Joška kaže da Tito nije smeo da dopusti da bude nadglasan u Skupštini.

– Mogao sam da stavim veto, greška je što nisam – otkrio je Joška Brozove reči i sa javnosti podelio kakav je bio odnos Jovanke i Tita.

Rekao je da ga je ona izuzetno volela, ali da je ta ljubav u jednom trenu prešla u paranoju. Za priče da je ona bila željna vlasti kaže da su laž.

– Htela je da ga zaštiti i u toj svojoj želji je preterivala u mnogim stvarima – kaže Joška, koji je dodao i da Tito nije želeo da se Jovanka meša u politiku.

Odbacio je i spekulacije da je Tito zapravo umro dan ranije, a ne 4. maja.

– Deda je umro tog jutra, 4. maja. Trećeg maja uveče proradili su mu očni kapci, počeli su da se pomeraju – kaže Joška i otkriva da je doktor rekao da su to bili posljednji trzaji.

– Ujutro sam došao, poljubio ga, seo u avion, vratio se u Beograd. I sad meni neko priča da sam ljubio mrtvog čoveka. Nemoj da mi sad neko priča neke gluposti – kaže Joška.

– Tito je ubačen u metalni sanduk, koji je, potom, zavaren. A onda onaj načelnik nekadašnjeg DB-a, ono đu**e, priča kako je tu stavljen pesak, kako je narod prevaren. Drugo, nisam se odvajao od tog kovčega do pogreba. U dva sata u noći došla je dizalica i stavila stenu od devet tona i ja sam tek onda otišao kući – otkrio je Titov unuk na kraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Josip Broz TitoTito
Komentari (0)
Dodaj komentar