Tri osobine dobrog prijatelja

Svako od nas voli da ima dobre prijatelje. Može neko da ne veruje da je u ovim „opakim vremenima“ uopšte moguće naći pravog prijatelja, može ogorčeno da kaže da mu niko ne treba, ali će i dalje, makar potajno, želeti stvarno dobrog prijatelja (bar jednog, naravno da ne smeta ako ih ima više). Kakav bi tačno taj prijatelj trebalo da bude?
Na ovo bi pitanje bi se moglo odgovoriti da je za svakog drugačije, da neće svakome biti iste stvari bitne kod neke osobe, i da to zavisi i od toga kakve su vaše specifične potrebe – možda vam treba neko ko će vas „izvući iz kuće“, možda želite društvo za uz kafu i za šoping, možda… Međutim, nakon razgovora s mnogima, može se doći do tri osobine koje su svima bitne.
Jedna osobina je posvećenost. Ta osoba vam je stvarno posvećena kao prijatelju. Ako vas pita kako ste, znate da to nije samo pitanje iz učtivosti, zaista želi da čuje iskren odgovor i stalo joj je do toga. Vi ste toj osobi bitni u životu, značite joj nešto, ne druži se s vama reda radi, i to se iz svakog njenog gesta, bilo da se radi o nečemu krupnom ili o nekoj sitnici, vidi. Oseti se.
Ta osoba je konzistentna. Ono što kaže da će da uradi, ispuniće. Naravno da se može desiti da iskrsne nešto nepredviđeno – desi se svakom bar nekad – ali koliko god je do nje, ispuniće svako obećanje. Možete da računate na njih, i u velikom i u malom. Smejaće se s vama, plakaće s vama, podržavaće vas. Neće vam usrdno reći: „E, obavezno ću to da ti pogledam/učinim/izdejstvujem“, a onda pokušavati da to nekako izvrda, ili se praviti da vam ništa nije rekla i nadati se da ste zaboravili na celu stvar ili našli drugi način da je obavite, nešto što ne uključuje nju ili njega.
Ono što joj kažete, zadržaće za sebe. Izuzev ako je situacija takva da bi nečija (možda i vaša) bezbednost bila narušena njenim ćutanjem, toj osobi s punim poverenjem možete reći bilo šta, i znati da to neće otići dalje od nje. Neće ni „u poverenju“ razgovarati o tome s nekom drugom bliskom osobom, neće, u trenutku očajničke potrebe da nekom živom stvoru kaže koju reč, ni svom kućnom mezimcu ispričati vašu tajnu. Pred tom osobom možete da otvorite dušu i da budete sigurni da njen sadržaj (vaše duše, ne te osobe) neće biti raširen unaokolo na veselje dokonih radoznalaca.
Takav prijatelj je jedno od najvećih blaga koja se u životu mogu steći, a biti takav prijatelj je jedan od najvećih darova koje nekome možete da pružite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bitne osobinekonzistentnostposvećenostpoverenjeprijateljstvo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandar Matko

    Potpuno se slažem sa ovim tekstom i to je nešto što je stvarno retko naći, a ako se nađe, to je stvarno kao naći arheološko otkriće 😀 Vrednije od zlata je imati prijatelja na koga možeš stvarno da računaš. Imate moj glas!