Trikovi za dobijanje posla: naterajte poslodavaca da zaposli BAŠ Vas

Kada se nađete na razgovoru za posao, morate biti spremni za odgovaranje na pitanja poput: „Da li ste timski igrač?“, „Koliko iskustava imate?“ i „Gde vidite sebe za 5 godina?“. Ali, bez obzira na to koliko ste dobro pripremljeni, jedno pitanje može vam upropastiti skoro sav trud. „Zašto da zaposlimo baš Vas?“

Možda će vam instiktivno na pamet pasti odgovor: „Zato što sam sjajan/sjajna“, ali to budući poslodavac ne želi da čuje. Zbog toga su eksperti dali neke savete kako da što bolje odgovorite na ovo pitanje.

Ostanite skromni

Najbolji odgovor je kombinacija entuzijazma, samopouzdanja i skromnosti, savetuju stručnjaci. Ako se prijavljujete za posao na kome ćete koristiti svoj talenat za rad koji volite, nasmejte se budućim poslodavcima i puni entuzijazma odgovorite: „Ovo je nešto što želim da radim i gde želim da budem. Imam talenat da obavljam ovu ulogu i strast da se što bolje uključim u tim i vašu organizaciju“.

Zamislite da ste vi na mestu onoga ko vodi intervju za posao

Eksperti savetuju da zasmislite pitanje iz perspektive budućeg poslodavca. Šta osoba koja vas intervjuiše želi da čuje da bi prepoznala da ste vi pravi kandidat? Umesto da se fokusirate na ono što želite da predstavite, usresredite se na to da utičete na poslodavca – na zahteve kompanije, predstojeće projekte, promene u industriji i tako dalje. Pre intervjua, istražite na internetu više o poslovanju kompanije za koju konkurišete. Takođe je važno vežbati odgovore pred porodicom i prijateljima, naročito jutro pre razgovora za posao.

Pripremite tačke razgovora

Morate znati da prenesete svoje veštine i svoja iskustva, te govorite sa entuzijazmom i strašću, naročito u pogledu šanse koja vam je pružena. Kada su veštine kandidata na papiru skoro identične, važno su osobine koje ste pokazali poslodavcu. Oni to karakterišu kao ‘glad u očima’ ili ‘vatra u stomaku’, objašnjavaju eksperti.

OK je hvaliti sebe

Nemojte biti previše stidljivi, od vas se očekuje da se malo i hvalite. Možete slobodno reći: „Treba da zaposlite baš mene jer sam sjajan izvršilac i imam sve potrebne osobine neophodne za ovu poziciju. Imam odlično iskustvo i bila bih sjajna za vašu firmu“. Neka budući poslodavac sam sklopi kockice i na kraju pomisli: „To je prilično ubedljivo“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

razgovor za posaozaposljavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar