Ublažava depresiju, anksioznost i hronične bolove: Da li je ovo najzdraviji hobi na svetu

Vreme koje provodite kod kuće u ovim teškim trenucima možete iskoristiti da naučite neki novi hobi, a prema istraživanju stručnjaka od pletenja nema zdravijeg.

Naučno je dokazano da pletenje može ublažiti depresiju i anksioznost, usporiti razvoj demencije i odvratiti pažnju od hroničnog bola.

Organizacija Knit for Peace, koja broji 15 hiljada članova koji pletu za siromašne, tvrdi da postoje dokazi koji ukazuju na to da pletenje pozitivno utiče na um i telo. Ova britanska humanitarna organizacija pregledala je veliki materijal prethodno obavljenih studija na ovu temu pa je sprovela svoju anketu. Hiljadu ispitanika odgovaralo je na pitanja koja su vezana za pletenje.

Anketa je otkrila ono što svi hobisti koji se bave pletenjem već znaju: Pletenje je meditativni hobi s umirujućim učincima.

Pokret koji se ponavlja, odnosno namicanje petlji (stalni pokreti levo-desno) čiji je rezultat mekani šal ili par rukavica, oslobađa serotonin u mozgu, i samim tim odvlači pažnju od mentalnih i fizičkih bolova koje možda osećate. Prema istraživanju koje je objavljeno u britanskom časopisu za radnu terapiju, 81% ispitanika reklo je da se oseća srećno nakon pletenja. Dodatna istraživanja koje je 2007. godine sproveo Institut za medicinu uma i tela Benson-Henri, potvrdila su da pletenje snižava puls na 11 otkucaja u minuti, što znači da vas ovaj hobi dovodi u stanje potpune opuštenosti.

Pletenje takođe povećava funkcionalnost mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da pletenje smanjuje šanse za razvoj blagih kognitivnih oštećenja za skoro 50%, prenosi Parents.

Rezultati ankete koju je sprovela organizacija Knit for Peace slažu se s prošlim istraživanjima. 86% ispitanika reklo je da im pletenje pomaže da se opuste, dok 30 % njih tvrdi da im pletenje ublažava pojavu depresije i anksioznost, ali i da im snižava krvni pritisak. Drugi ispitanici tvrde da im pletenje ublažava artritis i hronični bol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anksioznostbolhobihronične upale
Komentari (0)
Dodaj komentar