Udajete se – a sestra postaje problematična (1)

I ljubav i određena doza rivalstva među sestrama su sasvim normalni, a vreme pred vaše venčanje, veoma srećan period u vašem životu, može biti pokvareno eskalacijom tog rivalstva. I tu vam vaš partner, na koga bi inače trebalo da bude moguće osloniti se, ne može nešto mnogo pomoći, osim da vas teši i podržava – to je nešto što ćete same morati da raspravite sa sestrom.
1. "A ja?" Može se desiti da se vaša sestra u periodu neposredno pred vaše venčanje oseti zapostavljeno. Ovo se naročito često dešava ako je i inače tokom života bila nesigurna, ako se i inače stalno borila s vama za roditeljsku pažnju. Nema veze što je sada odrasla, možda već i udata – to što ste vi u centru pažnje, naročito roditeljske (a sigurno jeste, izuzev ako su vaši roditelji potpuno ravnodušni prema činjenici da se njihova ćerka venčava), nju će na neki način vratiti u detinjstvo, u vreme kada se takmičila s vama za pažnju roditelja.
Šta u takvoj situaciji? Pomaže ako je partner sposoban da vas sasluša – ne može stvarno da pomogne, ali pomaže ako vas sasluša dok mu se jadate o sestri. A ono što možete da učinite jeste da pokušate da ublažite sestrin osećaj nesigurnosti, da je podsetite na sve njene uspehe u životu, da joj kažete da je sjajna osoba, ponosite se njom i volite je. Zvuči vam bezvezno što u vreme kada se vi udajete treba sestru da stavljate u centar pažnje? Potrebne ste joj, pomozite joj ako možete. Naravno, ne treba joj udovoljavati preko svake mere; ako smatrate da preteruje, objasnite joj da vam je sestra, jako je volite i veoma vam je važna, ali vi ste sada u takvom periodu da bi vam baš dobro došle njena pažnja i podrška, toliko je haotičnog oko organizovanja venčanja, i sestrinska pomoć bi vam mnogo značila. Time joj dajete važnu ulogu, a istovremeno je, osim ako baš cvili kao izgubljeno kučence, sprečavate da i dalje traži da svi samo u nju gledaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

problemirodbinasestraudaja
Komentari (0)
Dodaj komentar