Uskladiti praznične posete vašima i njegovima

Praznici mogu da budu divni, ali su i vreme velikog stresa, jer je mnogo toga što treba obaviti, uskladiti, a vreme koje imate na raspolaganju ipak nije neograničeno. Jedan od problema kada ste u vezi jeste kako naći vreme samo za vas dvoje, plus i videti i svoje i njegove roditelje (mnogi se uvrede ako ih bar za praznike ne posetite).
Ono što bi moglo da bude dobra ideja je da vam prva stavka na listi prioriteta bude da odvojite neko vreme koje ćete nasamo provesti s voljenom osobom. Nije bitno kako ćete to vreme provesti, hoćete li negde izaći, samo se ušuškati na kauču, ili nešto treće, bitno je da ga bude. Dakle, kad planirate raspored za praznike (a dobro je planirati unapred, inače vam se pre praznika čini da ćete imati puno vremena, a onda ne shvatite kako su brzo prošli a da vi niste uspeli pola onoga što ste želeli), prvo, u dogovoru s voljenom osobom, odredite ono vreme koje ćete provesti nasamo (decu ostavite, ako možete, bakama i dekama na čuvanje), a onda planirajte posete roditeljima. Deluje sebično? Nije, roditelje ćete videti, samo nećete doći u situaciju da za praznike ne radite ono što stvarno želite, već da automatski reagujete na porodične obaveze i bez razmišljanja pristanete kad god da vas pozovu, odgovaralo vam to ili ne.
Neki se opredele da u istom danu vide i jedan i drugi "roditeljski par". To se neretko pokaže kao ne baš najsrećnije rešenje – kad odete kod prvih, dobar deo vremena ste nervozni jer znate da vam je vreme ograničeno i da ćete morati i kod drugih, plus se i prvi par roditelja ne oseća baš srećno kad znaju da ćete otići relativno rano, i to u posetu drugom paru roditelja, dok drugi par roditelja nije baš srećan jer su tek drugi na redu, jer ste im došli kasnije, jer… Naravno, biće i onih koji sve to neće baš toliko emotivno primati, ali dosta njih hoće – praznična viđenja s roditeljima su emotivna stvar.
Bolja varijanta bi mogla da bude da iskoristite to što praznici traju više dana, pa jednog dana odete kod jednih (na ručak ili večeru, prema dogovoru), a sledećeg kod drugih. I jedni i drugi baš hoće tog-i-tog dana? Pomirite se s tim da ne možete da udovoljite svima. Nečiji roditelji se požale da niste dovoljno vremena proveli s njima? Ako ignorišete takve primedbe, može se desiti da pokušaju da vas navedu da se osećate krivim; umesto toga (ako vam je za tu posetu stvarno dosta i ne želite još da ostanete), predložite da se dogovorite o nekom datumu kada ćete ih ponovo posetiti.
"Žongliranje" s posetama i vašim roditeljima i roditeljima voljene osobe, a da vam pri tom ostane i vremena za vas dvoje, kao i za vas dvoje s decom može da bude naporno, ali uglavnom je moguće nekako ih uskladiti, naročito ako se pomirite s tim da je najčešće nemoguće udovoljiti svima, kao i da je na vama da se potrudite, ne i "polomite", niti da žrtvujete ono što stvarno želite da radite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prazniciuskladjivanjeveza
Komentari (0)
Dodaj komentar