Veličanstveno: Najveća palata na svetu (foto)

Zabranjeni grad, srce Pekinga i ključ za razumevanje drevne kineske kutlure i civilizacije, najposećeniji je muzej na svetu sa skoro 20 miliona posetilaca godišnje, dva puta više od Luvra, sledećeg na listi najposećenijih.

Izgradnja Zabranjenog grada, koju je obišla i ekipa Tanjuga, bila je revolucionaran poduhvat u 15. veku, a palata je od 1420. godine bila sedište carskih porodica i zvaničnika tokom celih pet vekova.

Za 14 godina sagrađeno je ono što Ginisova knjiga svetskih rekorda naziva „največhom palatom na svetu“, sa više od milion i po kvadratnih metara površine i oko 9.000 prostorija.

Na njenoj arhitekturi i dizajniranju radili su tada najbolji kineski stručnjaci i inženjeri.

Kompleks Zabranjenog grada pokriva više od 72 hektara i podeljen je na dva dela.

Severni deo nazvan je unutrašnji sud, gde su živeli car, njegova porodica i službenici, a u južnom delu, spoljnjem sudu, obavljane su službene funkcije. U početku je bilo više prostorija, legenda kaže – 9. 999 soba, ali su uništene.

Nakon što je bila dom 24 cara, 14 – dinastije Ming i 10 – dinastije King, rođenjem „nove Kine“, 1912. godine, carstvo Kinga je zvanično ukinuto, a Zabranjeni grad je prestao da bude palata careva.

Do 1912. niko nije smeo da uđe u Zabranjeni grad bez carskog odobrenja, a posle abdikacije cara Puia – otvoren je za javnost.

Od tada je nezaobilazna tačka za svakog turistu koji se nađe u glavnom gradu NR Kine.

Nakon Drugog svetskog rata većina artefakata prebačena je na Tajvan.

To kulturno blago sada je deo Nacionalnog muzeja palate u Tajpeju.

UNESCO je 1987. godine uvrstio Muzej palate na listu svetske kulturne baštine, zbog svog značajnog mesta u razvoju kineske arhitekture i kulture.

Zabranjeni grad danas je pod rekonstrukcijom u okviru projekta započetog 2005. godine, a radovi bi trebalo da budu završeni 2021. godine.

I sada, međutim, nesmetano radi i neprestano privlači ogroman broj turista sa svih strana sveta.

Za posetioce iz Evrope neophodna je pomoć turističkog vodiča, jer je jezička barijera i dalje prevelika.

Ipak, ovakav istorijski spomenik može se obići i bez objasnjenja, jer su njegova veličina i raskoš dovoljni da impresioniraju i najzahtevnije turiste.

Fotografije pogledajte OVDE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

palata
Komentari (0)
Dodaj komentar