Verujete li svom unutrašnjem glasu?

Znate onaj osećaj kada znate da nešto nije u redu ali ne možete da objasnite zašto?
To vam vaše šesto čulo govori da budete pažljivi. I veoma često je u pravu.

38 odsto ljudi veruje u šesto čulo kako se još naziva intuicija, iako je donedavno važila za ezoteričnu izmišljotinu svojstvenu pre svega ženama. Bila je neistražena, a sada je nauka radosno prigrabila i otkrila iznenađujuća saznanja o tome kako deluje naš unutrašnji glas. 
 – Znate li da svakodnevno donosimo do 100.000 odluka i da je u 90 odsto njih uvek uključeno naše šesto čulo?   Pri tome se intuicija javlja u deliću sekunde.

Predosećanje je mentalno oruđe koje omogućuje brzo donošenje sudova zasnovanih na iskustvu i našoj okolini. Vaša podsvest prepoznaje znake ispod nivoa racionalne svesti i šalje vam te informacije kroz osećanja intuicije.

To je nalik na malu tajnu operaciju u vašoj glavi. Ove poruke saznajemo kroz osete i znake (obično možemo reći kada neko folira osmeh, ali ne možemo da objasnimo kako to znamo), ili kroz određene situacije iz prošlosti. Ovo je moguće jer mozak poseduje bazu znanja koja je dostupna našoj podsvesti. 


Dokazano je da intuicija nastaje u mozgu u kome se godinama skuplja neverovatna količina utisaka i uspomena koji se pridružuju intuitivnoj svesti, zapisanoj u genima pri rođenju. Tog znanja nismo svesni, ali nam je uvek brzo dostupno kada nam je potrebno. Na primer, potreban nam je samo 200. deo sekunde da razlučimo neprijatelja od prijatelja.


Podsvesni signali često se manifestuju fizički. Setite se, na primer, onog poznatog osećaja „leptirića“ u stomaku ili onog kada vam se podigne kosa na glavi. Ali, kako možete prepoznati da li je treperava anksioznost pre ukrcavanja u avion SOS signal koji vam šalje podsvest ili je to samo obična nervoza?

Osnovna je razlika u tome što predosećanje nije praćeno osećanjem straha.

Ono vas tiho savetuje šta da uradite.


Osećaj za intuiciju možemo da razvijemo tako što ćemo pažljivije posmatrati svoje okruženje. Nauka je otkrila postojanje takozvanog “principa ogledala”: naše nervne ćelije aktiviraju se ne samo kada nešto lično doživimo, već i kada osetimo šta drugi doživljava – na primer bol, radost, brigu. Čak možemo i da se zarazimo – smehom, zevanjem i flertom.

A kada se zaljubimo, aktiviraju se mnoge ćelije koje nam tačno govore šta drugi oseća i mi odmah šaljemo odgovarajuće signale nazad.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

intuicijamozakpredosećanje
Komentari (0)
Dodaj komentar