Višegodišnje istraživanje: MARIHUANA šteti plućima više nego DUVAN

Pušenje marihuane moglo bi više štetiti plućima od duvana, pokazuje kanadska studija sprovedena na ograničenom uzorku, objavljena u časopisu Radiology.

Naučnici sa Univerzitetske bolnice u Otavi analizirali su snimke pluća 56 pušača marihuane, 57 nepušača i 33 osobe koje su pušile samo duvan između 2005. i 2020.

Pronašli su da je stopa upale dišnih puteva i emfizema (hronhična plućna bolest) viša među pušačima marihuane nego među pušačima duhana i nepušačima.

“Konzumacija marihuane je u porastu jer postoji mišljenje da nije opasna i da je sigurnija od cigareta”, rekla je Žizel Revah, radiolog u bolnici u Otavi, gdje se sprovodilo istraživanje.

“Međutim, ova studija navodi na sumnju u ispravnost takvog mišljenja”, dodala je.

Naime, viša stopa upale i bolesti među pušačima kanabisa u odnosu na pušače duvana može biti povezana s načinom konzumacije droge.

“Marihuana se puši bez filtera, a duvan uglavnom ne”, rekla je, te dodala da “ljudi uzimaju marihuanu duboko udišući i duže zadržavaju dim u plućima, što može više oštetiti alveole”. Ipak, ovo nije sveobuhvatno istraživanje jer se istraživanja ove vrste ne mogu sprovoditi širom svijeta, s obzirom da je kanabis zabranjen u većini zemalja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duvankanabispušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar