Za manje kupite više: Uz ove trikove ćete uštedeti pri kupovini hrane

Troškovi života su sve veći, stoga je potrebno preduzeti pametne korake kojima ćete uštedeti. Na hrani se treba najmanje štedeti, ali ne treba biti rastrošan, piše Centar zdravlja.

U nastavku pročitajte savete i strategije koje će vam pomoći da uštedite pri kupovini namirnica, bez žrtvovanja njihovog kvaliteta.

Planiranje obroka

Izbegavajte spontane odlaske u kupovinu jer ćete verovatno kupiti više od onoga što vam treba i nećete racionalno razmišljati. Napravite listu stvari koje vam trebaju prema potrebama i onome šta planirate da jedete. Nemojte u prodavnicu ići gladni jer su istraživanja pokazala da onda kupujemo najviše, i to potpuno bespotrebno. Pregledajte kataloge za narednih nekoliko dana i svoje obroke planirajte prema onome što je na akciji u katalozima.

Cena zdrave hrane

Zdrava ishrana će vam pomoći da uštedite novac. Pre svega, regulišite veličinu porcija. Nemojte kupovati grickalice, već sveže voće i povrće. Novac koji biste potrošili na sokove, potrošite na mleko i mlečne proizvode. Obratite pažnju na veličinu i količinu porcija koju možete dobiti iz jedne namirnice. Podelite ukupnu cenu proizvoda na broj porcija.

Ako je cena jedne porcije razumna, onda kupite proizvod. Ako žudite za nečim slatkim, kupite voće s većim udelom šećera ili pak med. Med je malo skuplji, ali dugoročno gledano je i isplativiji.

Sezonsko voće i povrće

Sezonsko voće i povrće je obično jeftino. Prilagodite svoju ishranu trenutnom godišnjem dobu. Tako ćete jesti zdravije i ukusnije.

Tokom letnjih meseci uživajte u lubenicama, breskvama, nektarinama, dinjama i slično. Tokom proljeća uživajte u kupusu, jagodama, trešnjama i višnjama. Zimi se najčešće jedu banane i narandže ili mandarine.

Akcije i kuponi

Planiranje obroka prema onome što će biti na akciji može značajno smanjiti troškove, naročito ako koristite kupone. Prikupljajte kupone, nemojte ih bacati i iskoristite ih dok važe. Akcije su odlične jer za manje novca možete kupiti više, a neke stvari potom zamrznuti i iskoristiti posle.

Ručak na poslu

Iskoristite ostatke od jučerašnje večere ili ručka i ponesite ih na posao. To je odličan način da uštedite novac, a da pri tome tačno znate što jedete. Napravite sendvič, ponesite voće ili pak tortilju punjenu povrćem.

Smrznuta i konzervirana hrana

Ovakve namirnice su pristupačnije, a nutritivna razlika skoro da i ne postoji. Smrznuto i konzervirano voće i povrće može dugo stajati i ne gubi svoja svojstva. U zamrzivaču čuvajte smrznuto povrće kako biste uvek imali zdrav prilog. Kada koristite konzervirane proizvode, dobro ih isperite kako biste uklonili višak soli.

Izvori proteina koji nisu meso

Meso je odličan izvor proteina, ali postoje i drugi izvori koji su jeftiniji.

To su pasulj, mahunarke ili jaja. Jedite vegetarijanski tip ishrane bar jednom nedeljno kako biste povećali unos zdravih namirnica, a istovremeno i uštedeli. Jaja su odličan izvor proteina, a možete ih jesti za doručak, ručak ili večeru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranakupovinaštednja
Komentari (0)
Dodaj komentar