Zašto bi trebalo ukinuti besplatno studiranje?

Studenti su budući predstavnici elite u svakom društvu. Ali da li je fer da njihovo školovanje plaćaju ljudi koji su umno inferiorniji?

Dobar deo elite napusti zemlju. Zašto bi jedna siromašna Srbija plaćala školovanje budućih nemačkih, američkih, britanskih stručnjaka? (pivosok)

  • Za buduće studente mogli bi se uvesti krediti sa grejs periodom od 10 godina. Kakva su vaša razmišljanja o ovoj temi?
  • Hm, to onda zatvara mogućnost za one koji su sirotinja da studiraju, a moći će da studiraju samo srednji ili viši slojevi. Tako je na Zapadu i kad-tad će doći i kod nas. Na primer, na Zapadu i porodice srednjeg sloja moraju bukvalno od malih nogu deteta da skupljaju pare za njegovo studiranje, a ko se rodi u sirotinji, taj će morati da radi sirotinjske poslove i od faksa ništa.
  • Privatni fakulteti su sve aktuelniji i ovako. Ukidanjem besplatnog studiranja udara se na socijalne kategorije, zar ne?
  • Treba, dakle, omogućiti besplatno studiranje jednoj manjoj grupi odličnih učenika koji nemaju mogućnosti da plate. Prosečnim učenicima koji hoće da studiraju – naplatiti debelo.

Uključite se u živahnu diskusiju o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

besplatno studiranjestudijestudiranje
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • OBRAZOVANA OSOBA KOJA NA ZALOST NIJE OTISLA

    Molim urednistvo da ovakve nebuloze i dileme zadrze (kao „bitnu“ polemiku) u okvirima vecinskog (na zalost) stanovnistva i da ne zagorcavaju zivot onih DRUGACIJIH od sebe.Kada ih prvi put zaboli zub ili bilo sta drugo tada neka u cekaonici zapocnu ovu polemiku medju sebi ravnima.Verujem da bi doticni rado nesto platili za dela Tesle,Mihajla Pupina,Mileve Anstajn,Savica…..Siguran sa da zagovornici ovih nebuloza ovo sto pisem nece ni procitati,jer kompjuter se moze i pokvariti,pa je bolje i nemati ga.Polemisite molim Vas o onome sto znate po pijacama i vasarima.

  • Anonimni

    Ukinete to i nema razloga ni roditi se u ovoj drzavi. Besplatno je samo za dobre sudente. Svi placamo poreze i doprinose.

  • Daca

    Gluplji tekst u životu nisam videla. Da li se neko zapitao kako zadržati te školovane ljude u Srbiji? Zemlja nam je i ovako siromašna i nedovoljno obrazovana. Pa ukinite i osnovno obrazovanje, zašto plaćati školovanje dece kad će ona biti nezaposlena ili se baviti nelegalnim poslovima ili otići u inostranstvo. Neka razmisli dobro onaj ko je dozvolio puštanje ovakve ideje i ovakvog teksta, da li je ovo mogao „zdrav razum“ da izmisli. Sramota!!!!!!!!

    • Naučnik u senci.

      E, pozlatila ti se svaka reč.

  • batamrca

    kako odlaze sad odlazice i posle sta da rede ovde u koloniziranoj drzavi gde nam mmf i slicna barga odredjuje ponasanje i sve ostalo

  • nenad

    Moze, ali smanjiti poreze.

  • Nuki

    Fantasticna ideja! Toliko se para potrsi a oni pobegnu a neki samofinansirajuci bi ostali da rade i doprinose srpskom drustvu… isto je pitanje koliko drzavljana Crne Gore se skoluje besplatno i zivi u domovima i zauzima mesto.