Zbog njega su Japanci zdravi i duže žive: Deset zlatnih saveta poznatog lekara

Moglo bi se reći da je dr Šigeaki Hinohara zaslužan za dugovečnost Japanaca, jer su saveti ovog lekara umnogome doprineli da njegova nacija živi kvalitetno.

Preminuo je 2017. godine u 105. godini života i ostavio u nasleđe celom svetu dragocena saznanja o nedokučivoj tajni dugog života.

Hinohara je takođe pomogao u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovečnijih naroda na svetu. Skoro do svoje smrti, dr Hinohara je radio u bolnici, lečio pacijente i podučavao studente.

1. Energija dolazi iz dobrog osećaja, a ne iz zdrave ishrane i dovoljno sna

,,Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da ovaj stav možemo zadržati i kao odrasli – najbolje je ne zamarati telo sa previše pravila, kao što su ručak i spavanje“, objašnjava dr Hinohara.

2. Čuvajte se gojaznosti

Doktor Hinohara je stalno naglašavao da ljudi koji nemaju višak kilograma žive do sto, pa treba obratiti pažnju na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba da se opterećujete ishranom, ali ipak treba da vodite računa da se ne prejedate. Na primer, za doručak je pio kafu, čašu mleka i sok od pomorandže sa kašičicom maslinovog ulja. Verovao je da je ovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je preskakao ručak kada je bio previše zauzet. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Jeo je govedinu dva puta nedeljno.

3. Planirajte unapred

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu dana unapred, a čak je planirao još više za budućnost. Dakle, kako je rekao, veoma se radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nažalost, nije ih doživeo, ali njegov odnos prema životu i planovima pokazuje koliki je bio optimista, što je veoma važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate da se penzionišete ako to ne želite

,,Posle 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i posećujem pacijente, čak i po 18 sati dnevno, i uživam u svakom minutu svog posla – rekao je Hinohara. Ako čovek još hoće da radi, neka radi. Ako neće, neka se povuče i posveti onome što želi.

5. Delite znanje i veštine sa drugima

Hinohara je držao oko 150 predavanja godišnje. Podučavao je sve – od dece u školi do ozbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a njegova predavanja su ponekad trajala i po 90 minuta.

6. Ne verujte svemu što doktor kaže

Doktor Hinohara je verovao da lekari ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. On je sugerisao ljudima da ga, kada lekar prepiše terapiju ili pregled, pitaju da li bi to preporučio i svojoj rodbini. Ako je odgovor negativan, zašto se izlagati nepotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj na lečenje, mnogo više nego što medicina misli.

7. Uvek koristite stepenice i nosite sopstveni prtljag

Da biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i pokušajte da ponesete svoj prtljag sa sobom. Čitavog života, Hinohara je išao stepenicama. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.

8. Budite inspirisani svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite pisce koji vas inspirišu u književnosti. Kao i Hinohara. Ne morate se držati samo književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte prirodom…

9. Bol je misteriozan…

Najefikasniji način da se prevaziđe bol je zabava. Kada je dete povređeno, objasnio je Hinohara, ono će plakati sve dok njegovu pažnju ne zaokupi nešto drugo. Onda će zaboraviti na bol. Odrasli treba da rade isto. Bol treba utopiti u zabavi. Smatrao je da u bolnice treba dovesti terapijske pse i druge životinje, kao i muziku koja će pomoći pacijentima da se izbore sa bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

,,Ne trošite život na gomilanje materijalnih stvari, jer ionako nećete poneti ništa sa sobom kada umrete“, jednostavno je rekao Hinohara u poslednjem od deset zlatnih principa dugovečnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dug životsavetizanimljivostizivot
Komentari (0)
Dodaj komentar