Zbog ovog vica o Titu novinarka je sa 22 godine završila na Golom otoku

O Josipu Brozu Titu pisale su se mnoge pesme, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila kada je imala samo 22.

U to vreme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porekla, se nije puno znalo, niti se smelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku. Jedan od tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji, piše Politika.rs.

„Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu ‘druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara“.

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala „Ljubičica bela“, a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

„Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila.“

„Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji“, piše ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

goli otokTitovic
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Stomatolog

    Pošto je jedan od „zlokobnih“ pokazatelja mučeništva na Golom otoku, „ispali zubi“, kako onda razumjeti činjenicu da i danas u „demokratskoj“ Srbiji više od polovine stanovništva je sa „poispafalim zubima“!?

  • Srđa Zlopogleđa

    @Radoslav Radović. Tek kada nam dajte na uvid statističke podatke o sveukupnom položaju i stanju Srba i Srbije pre Tita i za vreme Tita, moći ćemo da ispravno zaključimo ko i kakav je bio Tito ali i ovi pre njega. Bez toga, gospodine Radovići, Vi prosipate bolesnu mržnju i propagandu. Podrazumeva se da takvi „pisci“ brže od konkretnih podataka kao „đavo od krsta“.

  • Anonimni

    O ovoj gospodji je na TV Beograd pričao naš uvaženi književnik Danilo Kiš. Prilikom posete Izraelu saznao za njena stradanja, kao još jedne gosodje koja nije uopšte znala zašto je tamo. Njen suprug je inače bio u poslovno – prijateljskim odnosima sa A. Rankovićem. Prilikom obilaska logora ju je primetio i pitao šta radi tu. Posle nekoliko dana su je vratili kući. I pisac Antonije Isaković je imao iskustvo sa Goliim otokom. Posle Kišove reportaže se o tome se priogovorilo javno

  • Radoslav Radović

    Ako pustimo da argumenti govore onda se nesumljivo može kazati za Josipa Broza da je bio najveći neprijatelj Srba i Srbije koji se ikad rodio na ovoj planeti.Držao se pravila kpja su provjerena“:Ako želite unakaziti jedu zemlju ili jedan narod, onda mu dovedite njegov šljam da njime upravlja i vlada“.Srbiju je raskomado i ustavom 1974 godine obezbijedio da nas danas raskućuju svi ti koji su nam njega doveli.Za grob Draže Mihailovića se ne zna, jer su ga zlikovci ubili i bacili tamo gdje se nikad nemože naći.Ti svi zlikovci su bivši Srbi koji su ginuli da pokažu lojalnost Josipu Brozu.I dansas takvije ima na velikim i odgovornim položajima koji svelesrdno pomažu našim neprijateljima da nas što bolje i lakše razvale i unakaze.

    • Anonimni

      Malo ste napisali o uništavanju srpsko naroda od 1940 do danas jer je naučio Staljinove metode uništenje Rusa jer je on bio Gruzijac da Rusa bude što manj i sve napredne Ruse proganjao i zatvarao i preseljavao u Sibir. Tito je krajem 1744 i početkom1945 abolirao 4ooooo ustaša Hrvata i Muslimana itd.

  • Sneza

    Tito je bio predivan i ovo je bila sjajna zemlja, a vu ste jeftini lazovi

  • bambi

    Interesantna stvar da ste cekali da svi zivi svedoci poumiru pa da onda krenete sa pricama i izmisljotinama o Titu. Sto ste Jovanku Broz drzali u izolaciji, je li ste se plasili da ne iznese pravu istinu?

  • batamrca

    taj drug da je sad ziv, goli otok bi radio punim kapacitet sa otvaranjem jos najmanje dva i vise zbog velike potraznje, slobodne trzisne privrede

  • Čiča Avalski

    Da li je to onaj Drug koji je bio mnogo dobar i zbog toga nam je bilo mnogo dobro za njegovo vreme ???