Zbog ubistva devojčice 20 godina proveo u zatvoru, a onda je otkrivena istina (foto)

U jesen 1988. godine, jedna 13-godišnjakinja je silovana i ubijena u svom krevetu. Ovaj zločin šokirao bi javnost bilo gde drugo, ali ne i u tadašnjem ruralnom području u blizini Seula, glavnog grada Južne Koreje, gde su se često dešavala ovakva ubistva.

Ova 13-godišnjakinja bila je već osma žena ubijena u ovom mestu za dve godine.

Skoro godinu dana nakon što je tinejdžerka ubijena, policija je stigla u kuću 22-godišnjeg Jun, čije puno ime nije objavljeno zbog južnokorejskih zakona koji štite privatnost osumnjičenih kriminalaca. Policajci su Juna odveli u malu sobu gde su ga tri dana ispitivali o silovanju i ubistvu 13-godišnjakinje, piše CNN.

Na kraju trodnevnog mučenja, Jun je priznao zločin.

On je policiji ispričao da je u noći ubistva otišao u šetnju kako bi se malo osvežio. Tokom šetnje morao je nekoliko puta da odmori. Oko ponoći, kako je dalje ispričao, ugledao je kuću sa upaljenim svetlom i osetio je iznenadni „poriv za silovanjem“. Upao je u kuću i napao mladu devojku, navodi se u njegovom priznanju. Nakon svega, spalio je svoju odeću i pobegao kući.

Jun je nedugo posle priznanja osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva i silovanja. Međutim, 20 godina kasnije pojavljuje se pravi ubica.

Pre 1986. Huaseong nije bio mesto na kojem su se dešavali ovakvi zločini. Oko 226.000 ljudi živelo je na tom području, raštrkano po brojnim selima. Jedno od tih sela bilo je Taean-eup gde je živio Jun. U osamdesetim godinama Taean-eup je bila živahna zajednica s barovima i kafićima u korejskom stilu u kojima su stanovnici voleli da se okupljaju i ogovaraju.

Međutim, sve se promenilo u septembru 1986. godine kada je ubijena prva žena u Huaseongu. Do 1991. godine u regiji Huaseong ubijeno je i silovano deset žena i devojčica, uključujući 13-godišnjakinju za čije ubistvo je osuđen Jun.

Kada je ubijena prva žrtva, lokalna policija preuzela je potragu za ubicom. Međutim, nakon treće žrtve, pridružili su im se istražitelji iz obližnjeg grada kako bi im pomogli. Oni su bili sigurni da tragaju za serijskim ubicom, sve dok nije osuđen Jun.

Prvih pet ubistava desilo se u krugu od pet kilometara područja Huaseonga, a potom su  počela dešavati i u udaljenijim delovima. Kada je Jun osuđen, mnogi su mislili da će se smiriti situacija, ali porodice drugih žrtava i dalje su tragale za pravdom.

Godinama se činilo da južnokorejski serijski ubica nikada neće biti pronađen. Međutim, sve se promenilo krajem prošle godine kada je detektiv Geondži Nambu Ban Gi-su, novi policajac zadužen za istragu, objavio eksplozivnu informaciju. DNK testovi u slučaju tri ubistva otkrili su istog čovjeka, Lija Čun-jea.

Li je smešten u zatvor i nakon samo mesec dana iza rešetaka priznao je svih deset ubistava u Huaseongu i još četiri druga za koje policija nije znala. On je detaljno priznao sve što je uradio, pa čak je i nacrtao lokacije gde je počinio ubistva.

Njegovo priznanje značilo je Junovo oslobođenje. Međutim, to nije bilo dovoljno da skine ljagu s Junovog imena. Ovih dana Jun je u pedesetim godinama. Radi u fabrici kože u blizini Seula. Za njega govore da je ljubazan i društven čovek koji priča glasno i slobodno se smije. Sve što on želi jeste da „vrati svoju čast“.

(Klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

devojčicajuzna korejaubistvozatvor
Komentari (0)
Dodaj komentar