Zeleno svetlo za modifikovanje ljudske vrste?

Najuticajniji institut za bioetiku u Velikoj Britaniji Nuffield Council zaključio je da je modifikacija ljudskog genoma moralno prihvatljiva i, naravno, bezbedna. Ovim zaključkom se odobrava i intergeneracijsko menjanje gena u cilju eliminacije genetskih bolesti ljudske vrste, ali i u cilju stvaranja novih, poboljšanih generacija ljudi. Na ovaj način će roditelji biti u mogućnosti da biraju osobine svoje još nerođene dece.

Iako su zaključci ovog instituta savetodavni, oni u Velikoj Britaniji i SAD imaju veliki uticaj na donošenje odluka u parlamentu. Većina preporuka Nuffiled Council-a vremenom je postajala zakon u Velikoj Britaniji. U suštini, za sada nijedna vlada nije odobrila modifikaciju ljudske vrste.

Međutim, nova preporuka naišla je i na kritike. Kritičari smatraju da je ona neprihvatljiva i da jedna grupa naučnika pokušava da odobri praksu koja je u osnovi eugeničkog karaktera. Naime, eugenika je program za poboljšanje ljudske vrste i to tako što bi trebalo sprečiti „inferiorne ljude“ da imaju decu i podsticati one „superiorne“ da se što više razmnožavaju. Ona je zabranjena već decenijama.

Doktor Dejvid King izjavio je za BBC: „Ovo je prava sramota. Čak 30 godina smo imali međunarodne zabrane za eugeniku. Ali ovi naučnici misle da je bolje poznaju, iako nema apsolutno nikakve medicinske koristi od svega ovoga. Nuffield Council se čak ni ne trudi reći „ne“ neočekivanim dizajniranim bebama. Britanci su pre 15 godina odlučili da ne žele genetski modifikovanu hranu. Da li zaista mislite da žele genetski modifikovane bebe?“

Marsi Darnovsi iz Centra za genetiku i društvo u Kaliforniji smatra da kad bi modifkovanje ljudskih gena bilo dozvoljeno, koristilo bi se za poboljšanje, kao i u kozmetičke svrhe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genetsko modifikovanjenauka
Komentari (0)
Dodaj komentar