Želite da se naspavate i probudite raspoloženi? Uveče uradite samo ovo

Ustajanje iz kreveta za mnoge je najteži deo dana. Koliko ste samo puta obećali sebi da ćete se lakše probuditi ili da nećete pritiskati snooze dugme na budilniku? Ali dodatnih par minuta sna ujutru zvuči tako dobro.

Za sve vas koji se teško budite imamo rešenje kako da za samo nekoliko sekundi potpuno promenite svoj jutarnji režim.

Možda ste primetili da se bolje naspavate kada spavate u hladnijoj sobi. Pre nego što legnete i tokom sna, opada i vaša telesna temperatura. Eksperti se slažu da je za san idealna temperatura sobe između 15.5 i 19.4 °C koja odražava ono što se dešava u vašem telu i signalizira mu da je vreme za spavanje. – Ako je temperatura tela previsoka, mozak ne može tako lako da se prebaci iz budnosti u režim sna i stvori idealne uslove za spavanje –  objašnjava Metju Voker, profesor neurologije i psihologije na Univerzitetu Berkli, a prenosi Wol Strit Žurnal.

Ujutru rano, dok još spavate, telesna temperatura počinje da raste, što je signal telu da je vreme za buđenje. Ali, u tome je caka. Jer mnogo je privlačnije ležati ispod toplog pokrivača nego se susresti sa (i bukvalno) hladnom realnošću.

Doktor nauka Nerina Remlakan, psiholog i terapeut za spavanje, savetuje da kada uveče ugasite grejanje u sobi, podesite termostat da se upali ujutru 10 minuta pre nego što ste navili alarm. Ako i spoljašnja temperatura raste srazmerno vašoj unutrašnjoj telesnoj temperaturi, manje su šanse da ćete ostati još dodatnih deset minuta u krevetu i dan ćete započeti bolje raspoloženi.

Možda ćete tada imati vremena za jutarnji desetominutni trening koji tako dugo odlažete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budilnikjutarnje vezbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar