Žive i po 120 godina, ni rak im ne može ništa (video)

Žive u oazi mladosti, tri meseca gladuju, gotovo da ne jedu meso…

Stari narod Hunza na samoj granici Pakistana i Indije poznat je po tome što njihov životni vek traje 110-120 godina. Zato se njihova domovina naziva „oaza mladosti“. Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko.

Oni su pravi primer da gotovo idealan način života zaista postoji. Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu.

Leti jedu sirovo voće i povrće, a zimi suve marelice, žitarice i ovčji sir. Postoji period kada ništa ne jedu – poznat kao „gladno proleće“. Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo i tada piju isključivo sok od suvih marelica. Period traje od 2 do 4 meseca i smatraju ga najbitnijim za svoje zdravlje i način života.

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1.933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih hidrata.

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaključeno je da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana.

Osnovne karakteristike njihove ishrane ključne su za zdrav život:

To je vegetarijanski način ishrane: velika količina sirovih namirnica, voće i povrće, prirodni proizvodi bez ikakve hemije, namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi biološki vredni sadržaji, alkohol i slatkiši se ne jedu i poštuje se redovan period gladovanja.

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima stručnjaci su objavili kako se potpuno odsustvo raka javlja samo kod naroda Hunza.

Za njih je prepešačiti dvadesetak kilometara dnevno isto što i za nas prošetati oko kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Hunza
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • bambi

    Lep nacin da vlast u Srbiji ljudima objasni da treba da se gladuje i da je to dobro. Nesto slicno je radjeno i za vreme Milosevica a za vreme Tita je to bilo opstenarodni prihvaceni ritual.

  • Dale

    Saživeli se ljudi sa prirodom, nema tu mnogo mudrovanja, svaka im čast

  • Kim

    Pretezno se hrane kajsijama i kosticama od kajsija . Vode poreklo od vojske Aleksandra Makedonskog ( sto je zanimljivo da su drevni Makedonci bili „plavi“ i smedji. )