Živite opuštenije, na ovih 5 načina možete na vreme da zaustavite svađu s partnerom kažu psiholozi

Kada smo usred prepirke s partnerom, često se čini da je ozbiljna svađa neizbežna. To dugoročno može ozbiljno naštetiti odnosu jer žestoke rasprave vode do toga da se obe strane osećaju neshvaćenim.

– To na kraju može voditi do prekida komunikacije i poverenja – kaže za BestLifeOnline terapeutkinja Kejli Hartman iz Ocean Recovery u Newport Beachu.

Kako bi se to izbeglo, stručnjaci naglašavaju važnost svođenja sukoba na nivo kojom se može upravljati i nude savete za uspešno okončanje razmirica.

1. Pazite na jezik koji koristite
– Jezik koji koristite toekom svađe jedan je od delotvornijih alata za deeskalaciju u odnosima i zahteva da se skoncentrišete na „ja“ izjave. Prednost korišćenja ‘ja’ izjava je smanjenje nesporazuma i sukoba uzorkovanih okrivljavanjem, kritikovanjem ili napadačkim govorom koji se može koristiti u komunikaciji – kaže Bri Venli, terapeutkinja i vlasnica Heart Matters Therapy.

Terapeutkinja Lori Groh iz Wisconsina kaže da je to nešto što biste trebali učiniti na početku svake svađe pa objašnjava da istraživanje poznatog psihologa za veze Johna Gottmana pokazuje da prve tri sekunde razgovora mogu diktirati kako će teći ostatak komunikacije.

– Korištenje mekšeg načina podnošenja pritužbe je puno bolje. Umesto da kažete: ‘Zašto me nikad ne slušaš’, recite: ‘Želeo bih da me čuješ o ovome’ – savetuje Groh.

2. Izgovorite na glas ono što partner oseća
To ne znači da ne biste trebali prihvatiti ono što vaš partner govori u svađi. Terapeutkinja Triša Volf kaže da je važno verbalno sažeti partnerove osećaje i iskustva tokom nesuglasica.

– Steknite naviku razgovora u kojem objašnjavate problem i pitate jeste li to dobro razumeli.  „Ono što sam čula jeste da si ljut što sam opet zaboravila platiti račun kreditnom karticom. Je li to tačno?“. Ovo pokazuje da aktivno slušate potrebe svog partnera i da ste u stanju tačno promišljati ono što se događa u razgovoru – preporučuje Volf.

– Ako partneru pokažete da se trudite da razumete njihovu perspektivu, to može mnogo pomoći u izbegavanju svađe. Pokušajte se staviti u partnerovu poziciju i sagledajte situaciju iz njegove perspektive sledeći put kad se posvađate. Pokazujući s<govorniku da poštujete njegov stav dok zadržavate svoj, obično možete deeskalirati svaku situaciju – objasnila je Kejti Adam, psihološkinja i trenerka prve pomoći za mentalno zdravlje u Skills Training Group.

3. Obratite pažnju na ton
Naravno, nije važan samo sadržaj i ono što govorite, nego i ton koji prati celu situaciju.

– Vikanje može dovesti do velike svađe ili pokušaja da se partner jednostavno isključi iz rasprave – objašnjava Venli.

Harman Aval je stručnjakinja za veze u Cupid and Cuddles i preporučuje da se parovi usredsrede na razgovor mirnim i tihim glasom čak i tokom neslaganja.

– Stišavanje visokih tonova i tiši razgovor mogu pomoći u smirivanju svake svađe pre nego što ona postane još gora – kaže Aval.

4. Izvinite se
Izvinjenja su alat koji ljudi u odnosima koriste ili previše ili nedovoljno. Kada se svađate s partnerom, Hartman kaže da je ključno da se izvinete kada je to potrebno.

– Ponekad se svađe ponavljaju jer su jedna ili obe strane previše tvrdoglave da bi se izvinule ili preuzele odgovornost za svoju ulogu u sukobu. Ako ste učinili nešto loše, jednostavno izvinjenje može uveliko pomoći u smirivanju svađe – kaže Aval i dodaje da biste trebali poraditi na preuzimanju odgovornosti za to kako se ponašate u svađi tokom konflikta.

Ponekad ljutnja progovori pre ili umesto nas, ali to ne znači da bi stvari trebale biti takve u svakom sukobu.

– Ako izgovorite nešto uvredljivo pre nego što se uspete zaustaviti, odmah se izvinite i objasnite zašto je ono što ste rekli bilo pogrešno, čak i ako sagovornik to još nije shvatio -. ističe Aval.

5. Zaustavite se na vreme
Kada ste u nedoumici, naučite kako da pobegnete od svađe. Jednostavno pritiskanje dugmeta za pauzu može biti efikasan način za smirivanje svađe s partnerom.

– Ako su emocije uzburkane i osećate se reaktivno, može biti teško setiti se da postoji prostor za pauzu između emocija i odgovora ili ponašanja – kaže psihoterapeutkinja Rejčel Kaplan preporučujući parovima da razmisle o odabiru kodne reči koju mogu koristiti tokom svađe kako bi partneru dali do znanja da se na trenutak moraju udaljiti od razgovora.

– Tu reč koju će sami dogovoriti oni mogu koristiti kako bi jedno drugome ukazali na to da trebaju zastati, uzeti malo vremena da se ohlade, a zatim mogu pristupiti sukobu na konstruktivniji i produktivniji način – zaključila je Kaplan, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

partnerpsiholozisvađa
Komentari (0)
Dodaj komentar