najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

00:30 – tajna operacija

Žanr: akcija, triler
Trajanje: 157 min.
Premisa: Najveći lov na čoveka u istoriji!

Glavne uloge: Džesika Čestejn (Jessica Chastain), Džoel Edžerton (Joel Edgerton), Kris Prat (Chris Pratt)
Scenario: Mark Boal (Mark Boal)
Režija: Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow)

SINOPSIS
Film prikazuje ratno ludilo Bliskog istoka i bavi se jedinicom američke vojske koja je locirala, pronašla i ubila Osamu bin Ladena.
O FILMU
Novi kontroverzni film rediteljke Ketrin Bigelou, dobitnice nagrade Oskar za film "Katanac za bol".
Lov na Osamu bin Ladena bio je jedna od glavnih preokupacija svetske javnosti duže od decenije i dve američke predsedničke administracije. Na kraju mu je u trag ušao tim sačinjen od nekoliko predanih operativaca Centralne obaveštajne agencije. Čak su i najsitniji detalji operacije bili obavijeni velom tajne. Mada su pojedine informacije objavljene, neke od najvažnijih, uključujući i glavnu ulogu koju je odigrala CIA, otkrivene su tek u ovom napetom i slojevitom novom filmu dvoje oskarovaca Ketrin Bigelou i Marka Boala.
Njihov prikaz događaja koji su doveli do hvatanja Bin Ladena napet je i zasnovan na činjenicama. Gledaoca vodi u centre moći i na prvu liniju istorijske bitke koja je kulminirala specijalnom akcijom operativaca i napadom na tajnu lokaciju u jednom pakistanskom predgrađu. Ali upravo je prikaz događaja koji su doveli do napada ono što izdvaja film "00:30 – tajna operacija" od ostalih rekonstrukcija. Operacija pronalaska Bin Ladena bila je opasna i rizična od samog početka i nije svaki od američkih operativaca koji su učestvovali u njoj preživeo. Neki obaveštajni stručnjaci veruju da je misiju bilo nemoguće izvršiti, ali na terenu je odlučan tim analitičara i istražitelja uspeo uprkos svemu i dokazao suprotno. Prvi put donosimo prikaz njihovog nastojanja da uđu u trag Bin Ladenu razrađen do najmanjih i najnapetijih detalja.
Najveći kreativni izazov koji su si Bigelou i Boal postavili stvarajući film "00:30 – tajna operacija" bio je da se ispriča ova slojevita priča u suženom vremenskom okviru. Radnja filma traje skoro celu deceniju i gledaoca vodi u razne države, a tu je i pažljivo odabrana grupa od nekoliko stotina glumaca uz glavnu ekipu koja je imala za cilj da prikaže stvarnu sliku misije što istinitije i neposrednije. Zato su prikazana i prekoračenja moralnih granica, kao i mučenje. Namera je bila da se stvori filmsko delo širine prikaza i emotivne dubine koju inače nalazimo u istorijskim romanima.
Film "00:30 – tajna operacija (engl. Zero Dark Thirty vojnički je izraz za noć i tačno vreme 00:30 kad su mornarički specijalci prvi put kročili u kamp) najambiciozniji je projekt Ketrin Bigelou do sada. Koristeći celi filmski umetnički arsenal, od naturalističkih izvođenja glumaca kao što su Džesika Čestejn, Džejson Klark, Džoel Edžerton, Dženifer El, Mark Strong, Kajl Čendler i Edgar Ramirez do inovativnih kinematografskih rešenja u uslovima izuzetno niske vidljivosti i izuzetno slojevite umetničke režije, Bigelou je morala da se dokaže u svakom aspektu kako bi istorijski trenutak oživeo na platnu.
Za scenaristu i producenta Marka Boala, iskusnog novinara i nagrađivanog dramaturga, ključno je bilo nalaženje izvora i izveštavanje koje bi omogućilo tačan i jasan prikaz događaja i svih izazova akcije. Svojim izvorima se obavezao da prikaže ne samo njihove lične borbe, već i detalje i posledice te istorijske akcije, uz istovremenu zaštitu njihovih identiteta. Kroz dijalog i scene inspirisane saznanjima dobijenim iz dugih intervjua, Boal je stvorio likove koji su verno prikazali stvarna iskustva onih koji su učestvovali u operaciji, kao i drugih članova armije i obaveštajnih zajednica.
Autori su odlučili da prikažu tok događaja iz perspektive malo poznate učesnice akcije – Maje, mlade agentkinje i analitičarke čiji je posao pronalaženje terorista. U sjajnom izvođenju Džesike Čestejn upoznajemo lik Maje, zasnovan na stvarnoj ličnosti. Maja je postala Boalov medijum za dramatizaciju individualne uloge na širem planu. Na određeni način, prikaz njenog razvoja, od nevinosti do strahota s kojima je suočena i turobne odlučnosti, dočarava evoluciju nacije koja se bori i nastoji da se nosi s nemilosrdnošću terorizma.
Za razliku od filma "Katanac za bol", u kome su fiktivni likovi suočeni sa strašnom iračkom svakodnevicom, "00:30 – tajna operacija" temi pristupa na drugi način. Film je spoj akcije, istraživačkog novinarstva i drame, a nije ni fikcija ni dokumentarac, već uzbudljivi hibrid koji izbliza prati ono što je poznato o obaveštajnoj akciji, te baca novo svetlo na tajne mračne aspekte borbe s terorizmom. Vešto prikazuje misteriju ljudske hrabrosti i sumnjivost situacija u kojima uobičajena pravila morala više ne važe.
Boal je inspiraciju pronašao u novom novinarstvu iz šezdesetih, kad su vodeći američki pisci počeli da koriste literarne tehnike za opis stvarnih događaja. Na tom tragu, "00:30 – tajna operacija" pokušava da pomeri žanr literarnog izveštavanja korak dalje, nudeći gledaocima jedinstvenu vrstu filma – reporterski film.
O REŽISERU
Ketrin Bigelou (rediteljka i producentkinja)
Ima jedinstven stil koji propituje žanrovske norme i nudi verne karakterizacije likova i prikaze sukoba koji obeležavaju današnje vreme. Godine 2009. film "Katanac za bol", koji je producirala i režirala, doneo joj je dva Oskara, uključujući onaj za najbolji film.
Jedan od filmova koje je režirala i bila jedan od scenarista jeste "Near Dark". Film je odmah postao kultni klasik, a kritika ga je nazvala poetičnim hororom. Zatim je režirala akcioni triler "Point Break" s Kijanuom Rivsom i Patrikom Svejzijem, u izvršnoj produkciji Džejmsa Kamerona, kojim je stekla milione novih obožavatelja.
Filmom "Strange Days", sa Rejfom Fajnsom i Andželom Baset, koji je napisala s Džejmsom Kameronom, zaintrigirala je kritičare. Neki od sjajnih filmova koje je režirala su "The Weight of Water" i "K-19: The Widowmaker" ("Tajna podmorice K-19").
O GLUMCIMA
Džesika Čestejn (Maja)
Jedna je od najtraženijih glumica svoje generacije. Imala je sjajnu 2011. godinu, u kojoj je osvojila niz nominacija i nagrada za svoj rad. Poslednji put smo je gledali u filmu "Bez zakona" uz Šiju Labufa i Toma Hardija, a nedavno je dala glas liku jaguara u crtaću "Madagaskar 3: najtraženiji u Evropi". Trenutno na Brodveju ima glavnu ulogu u predstavi nagrađenoj nagradom Toni – "The Heiress", a nedavno je iz produkcije izašao film "Eleanor Rigby", u kome je gledamo uz Džejmsa Mekavoja, autora i reditelja Neda Bensona. U 2013. američka publika je već imala prilike da je vidi u horor drami "Mama" reditelja Andresa Muskijetija.
Godine 2011. glumila je uz Breda Pita i Šona Pena u drami "Drvo života" reditelja Terensa Malika. Film je zaradio nominaciju za Oskara, a osvojio je Zlatnu palmu u Kanu i nagradu Čikaškog društva filmskih kritičara za najbolji film. Iste godine glumila je u filmu "Texas Killing Fields", Miramaksovom "The Debt", u adaptaciji dela Viljema Šekspira "Koriolan" ("Coriolanus") i u "Take Shelter" Džefa Nikolsa. Čestejnova je gledaocima najpoznatija kao Silija Fut, nesigurna južnjakinja koja nastoji da se uklopi u visoko društvo u filmu "The Help". Tom ulogom je zaslužila nominaciju za nagradu Oskar za najbolju sporednu ulogu, nominaciju za Zlatni globus, kao i nominacije za druge prestižne nagrade.
Oficijelni sajt

Premijera: 24. januar 2013. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike