najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Alisa iza ogledala (video)

Žanr: fantazija, avantura
Trajanje: 113 min

Glavne uloge: Džoni Dep (Johnny Depp), En Hatavej (Ann Hathaway), Mia Vasikovska (Mia Wasikowska), Rhys Ifans, Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter), Saša Baron Koen (Sacha Baron Cohen), Alen Rikman (Alan Rickman), Stiven Fraj (Stephen Fry), Majkl Šin (Michael Sheen), Timoti Spal (Timothy Spall)
Scenario: Linda Vulverton (Linda Woolverton), Luis Kerol (Lewis Carroll – knjige)
Režija: James Bobin

SINOPSIS

Alisa Kingsli (Vasikovska) je provela poslednje tri godine živeći svoj san i ploveći morima kao kapetan svog broda. Kad se vrati u London, shvatiće da, iako se mnogo toga promenilo u njenom odsustvu, zastarela viđenja uloge žene u društvu i dalje vladaju i da više nije moguće da živi onako kako je zamislila. Na prijemu kod lorda Askota, Alisu će preplaviti emocije i ona će izleteti sa zabave i ugledati Absolema (Alen Rikman). Kao plavi monarh leptir, Absolem će odvesti Alisu do magičnog ogledala kroz koje će moći da se vrati u fantastično carstvo Podzemlje. Tamo će se ponovo naći sa svojim prijateljima: Belim Zecom (Majkl Šin), mačkom Kezalom (Stiven Fraj), mišicom (Barbara Vindzor), Martovskim zecom (Pol Vajthaus), Nije Šija Nego Vratom (Met Lukas) i Ludim Šeširdžijom (Džoni Dep), koji, nažalost, više nije sav svoj.

Šeširdžija je izgubio svoju „veličinu”, pa će Mirana (En Hatavej) poslati Alisu da potraži Vreme (Saša Baron Koen). Čudnovato stvorenje koje je delom čovek, a delom sat, Vreme živi u praznini beskraja i poseduje Hronosferu, metalnu kuglu koja omogućava Alisi da se vrati u prošlost i spase Šeširdžijinu porodicu, čime bi, kako Bela kraljica veruje, spasila i Šeširdžiju. Irazebet (Helena Bonam Karter), koju je sestra proterala iz Podzemlja, i dalje se nalazi u izgnanstvu gde se sprijateljila s Vremenom i planira da ukrade Hronosferu za sebe. Alisa se vraća u prošlost, susreće se s prijateljima i neprijateljima u različitom periodu njihovih života i kreće na opasnu trku preko Okeana Vremena ne bi li pobegla od Irazebet i Vremena i spasila Šeširdžiju… pre nego što vreme istekne.

O FILMU

„Ne možeš promeniti prošlost. Ona je uvek bila. Ona će uvek biti. Mada, usuđujem se reći, možeš nešto naučiti iz nje…“ – Vreme.

U Diznijevoj „Alisi iza ogledala“, potpuno novoj avanturi u kojoj se pojavljuju nezaboravni likovi iz voljenih priča Luisa Kerola, Alisa se vraća u ćudljivi svet Podzemlje i putuje kroz vreme da bi spasila Ludog Šeširdžiju.

„Alisa iza ogledala“ ponovo ujedinjuje ekipu iz svetskog hita koji je postao fenomen 2010, a koju čine: Džoni Dep, En Hatavej, Mia Vasikovska, Met Lukas i Helena Bonam Karter, a priključuju im se i novi likovi koje igraju Ris Ajfans i Saša Baron Koen. Takođe, vraćaju se i Alen Rikman, Stiven Fraj, Majkl Šin, Timoti Spal, Barbara Vindzor, Pol Vajthaus i Met Vogel.

Godinama su producenti “Alise u Zemlji čuda” pričali o nastavku, i jedno su sigurno znali: film neće biti potpuna adaptacija Kerolove druge knjige. “Knjiga ‘Iza ogledala’ je gomila nasumičnih i bizarnih epizoda iz Kerolovog života koje nisu povezane”, kaže producentkinja Suzan Tod. “Pričali smo o tome šta bi tematski bilo zanimljivo i koju poruku želimo da priča prenese, ali prosto još uvek nismo bili došli do toga.“ Linda Vulverton je radila na scenariju za nastavak Alise i uskoro je predala inteligentan scenario koji je nastavio avanture Kerolovih živahnih likova koje je ispunila maštom i osećanjima. Suzan Tod objašnjava: „Linda je napisala novu priču ispričanu kroz prizmu knjige o likovima i onome šta im se desilo od poslednjeg puta kad smo ih videli, kao i šta im se desilo u prošlosti, i svima se dopala.“

Dugogodišnji fan Kerolovog rada Džoni Dep bio je zadovoljan kad je video s koliko poštovanja je Vulvertonova pristupila materijalu. „Redigovanje Luisa Kerola je gotovo nemoguće“, kaže Dep. „Morate mu pristupiti iz drugog ugla, ali ostati usredsređeni na izvor, što je Linda izvela genijalno.“ Kad je došlo vreme za odabir reditelja za nastavak Alisine priče, producenti su znali da to mora biti neko poseban, jer je lestvica postavljena jako visoko s Timom Bartonom kao rediteljem prvog dela. „Svi su se složili da bi ton ovog novog filma trebalo da bude malo vedriji i smešniji“, kaže producent Džo Rot. „A Džejms Bobin je bio pravi čovek za to. On se razume u komediju, voli istoriju i inteligentan je, kreativan i tip osobe pored koje želite da budete.“

Uloga Tima Bartona u „Alisi iza ogledala“ bila je producentska. On objašnjava: „Kao producent vi treba da podržavate reditelja kako god možete, ali ste i dalje jednako pasionirani zbog projekta.“ Bobin je oduvek bio zaintrigiran konceptom vremena i promenom prošlosti, što se savršeno uklopilo u koncept priče. „Alisa je uvek posmatrala prolazak vremena kao nešto loše, jer joj je vreme oduzelo oca dok je bila jako mala“, kaže Bobin. „U ovoj priči, ona će naučiti da joj vreme nije neprijatelj već je nešto što treba ceniti.“

„Džejms je stvarno genijalan“, kaže Mia Vasikovska. „On zaista obožava ovu priču i insistirao je na emotivnijoj povezanosti među likovima.“ Za ulogu Vremena, magičnog bića koje živi u dvorcu večnosti, Saša Baron Koen je svima bio prvi izbor. Vreme je čuvar Hronosfere, sjajne, metalne sfere koja se nalazi u prostoriji gde je Veliki Sat i pokreće sve vreme. Ako se odvoji od sata, Hronosfera omogućava osobi koja je poseduje da pređe Okean Vremena i da se vrati u prošlost. Glumac je već radio s Bobinom, i kad je dobio scenario tačno je shvatio šta producenti pokušavaju da postignu i bio je spreman za taj kreativni izazov.

Oficijelni sajt: Alice Through the Looking Glass (2016)
Premijera: 25. maj 2016. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.