U trendu

Artur 3: rat dva sveta

Žanr: animirana avantura
Trajanje: 84 min.
Originalni naziv: Arthur et la guerre des deux mondes (2010)

Glavne uloge:Fredi Hajmor (Freddie Highmore), Mia Farou (Mia Farrow), Robert Stenton (Robert Stanton)
Scenario:Selin Garsija (Celine Garcia), Lik Beson (Luc Besson)
Režija:Lik Beson (Luc Besson)

SINOPSIS
Maltazar je uspeo da pređe u ljudski svet. Njegov cilj je jednostavan: da okupi veliku vojsku i osvoji svet. Čini se da samo Artur može da osujeti njegove planove, ali prvo mora da se vrati u svoju spavaću sobu i na normalnu veličinu! Pošto je još uvek u formatu Minimoja, naravno da može da računa na Selenijinu i Betamešovu pomoć, ali najveće iznenađenje je pomoć koju nudi Darkos, Maltazarov sin, koji tvrdi da želi da pređe na Arturovu stranu. Pešice, biciklom, automobilom, pa čak i "harli-dejvidsonom" – Arturu i njegovim prijateljima biće potrebna sva moguća pomoć u konačnom obračunu s Maltazarom.
O FILMU
Mladi su, zgodni i pustolovina im je u krvi: Artur, Selenija i Betameš odmah su postali omiljeni likovi mlade publike – pustolov, princeza i klovn, ujedinjeni u borbi protiv zlog Maltazara, oličenja mračnih sila.
"U svakom liku ove trilogije neki je deo mene, ali rekao bih da 50% Artura dolazi iz ličnih uspomena iz detinjstva", kaže reditelj Lik Beson.
"Svaka moderna junakinja pre svega je zaljubljena žena, a Selenija nije izuzetak", Milen Farmer, Selenijin francuski glas.
"Sva deca žele da veruju da negde postoji neki čarobni svet drugačiji od njihovog. Zaista sam uživao igrajući lik koji nije poseban, nije junak – on je kao svi dečaci naših godina – ali kako pustolovina napreduje, ispostavlja se da je on pravi junak", Fredi Hajmor (Artur).
Dizajn glavnih likova oduzimao je timu umetnika 100% vremena u prvih šest meseci priprema za trilogiju. Iako su malo ostarili za treći nastavak sage o Arturu, promene glavnih likova gotovo su neprimetne golom oku.
Sa svojom šiljastom irokez kosom i zaštitnim oklopom za ramena Darkos izgleda kao prava pank ikona. Naravno, nije slučajnost da mu glas daje Igi Pop, koji ga poredi s Džinom Simonsom, basistom i pevačem grupe Kiss. Kada traže da odabere pesmu koja najbolje pristaje Darkosu, Igi odmah bira "Paranoid" grupe Black Sabbath, jednu od legendarnih hevi metal pesama. Logično je to što Maltazaru glas daje još jedna rok legenda – Lu Rid, pevač grupe Velvet Underground, čija je pesma "Walk on the Wild Side" bila veliki solo hit. Ta uloga je kao stvorena za čoveka čiji je nadimak Princ tame.
Poslednja dva nastavka trilogije imaju više od 3.000 animiranih scena. Tehnički najteža bila je interakcija između 3D i stvarnih lokacija. Slika uopšte nije ista. Slika 35-mm filma puno je mekša od digitalno generisanih slika, tako da njihovo usklađivanje zahteva dosta rada. To je ono što treći film o Arturu čini spektaklom specijalnih efekata, a ne animiranim filmom.
Lik Beson je ideju za Artura dobio davne 1999. godine, kada je ugledao fotografiju koju mu je poslao pisac stripova Patris Garsija. Prvi deo pustolovina Artura i Minimoja zahtevao je pet godina marljivog rada i tehnoloških inovacija s kompanijom BUF i njenim timom od 120 grafičkih umetnika i supervizora.
"Budući da sam i sâm otac, znam kako je teško razgovarati s decom o poštovanju i moralu. Pisanje ‘Artura’ i kasnije snimanje filma bilo je moj način razgovaranja s decom kroz taj lik.
"Prvi snimci Artura datiraju iz 2001. godine, kada je snimljen pilot radi testiranja kombinacije 3D i žive akcije planirane za film. Kad smo snimili pilot, Artur je mnogo više nalikovao insektu, a Selenija je bila više detinjasta nego seksi. Konačni dizajn bio je rezultat dugog procesa koji je uključivao timove 2D i 3D umetnika i dizajnera. To je bilo kao slaganje delova slagalice."
"Artur i Maltazarova osveta" i "Artur 3: rat dva sveta" jedna su priča podeljena na dve epizode. Obe priče snimane su istovremeno, kako se Fredi Hajmor (Artur) ne bi fizički promenio usled odrastanja. Za 3D timove izazov je bio stvoriti dva filma u istom roku u kojem su stvorili prvi – dve i po godine.
"Ova trilogija je izvanredna upravo zato što smo uspeli da je snimimo. Zato što smo uspeli da okupimo ove ljude i organizujemo snimanje ovih filmova i od njih napravimo hitove. Pre deset godina niko nije mogao da nam to garantuje." Lik Beson je na sva tri nastavka radio s istim timom vernih saradnika.
Premijera: 28. oktobar 2010. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike