najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Asteriks: naselje bogova

Žanr: animirani, avantura, komedija, sinhronizovan
Trajanje: 85 min.

Glavne uloge: Rože Karel (Roger Carel), Lorant Deutsch, Laurent Lafitte
Glavne uloge u sinhronizaciji: Ivan Ivanović, Boda Ninković, Dragan Vujić – Vujke, Nenad Nenadović, Peđa Damjanović, Nikola Bulatović, Dubravko Jovanović, Ivana Knežević, Ivan Tomić, Nebojša Ilić
Scenario: Alexandre Astier, Jean-Remi Francois, Philip LaZebnik i Rene Gošini (Rene Goscinny), Albert Uderzo (Albert Uderzo)), strip
Režija: Louis Clichy, Alexandre Astier

SINOPSIS

U nameri da pokori i poslednje uporište Gala, Julije Cezar odlučuje da u neposrednoj blizini sela sazida luksuzno stambeno naselje – „Naselje Bogova“, u kojem bi živeli najveći umovi Rima. Kulturom i rimskom civilizacijom Cezar se nada da će jednom za svagda porobiti revolucionarne Gale. Kako bi sproveo svoj plan u delo, arhitekta Skuaronthehypotenus mora da raskrči viševekovnu šumu koja se uzdiže pored sela i na taj način onemogući život njegovim stanovnicima koji zavise od šume. Ovo je nešto što hrabri Asteriks i njegov nerazdvojni prijatelj Obeliks ne mogu da dozvole i bitka opet počinje.

O FILMU

“Asteriks: naselje bogova” novi je deo ekranizacije čuvenog stripa Renea Gošinija i Alberta Uderza. Jedna od najpopularnijih epizoda strip klasika Asteriks i Obeliks po prvi put će se naći na velikom platnu. Nakon što su uspeli da pokore celu Galiju, Rimljani muku muče sa malim selom u kome žive nadaleko poznati junaci velike snage, Asteriks i Obeliks. Nezadovoljan tom situacijom, Julije Cezar odlučuje da oko sela sagradi luksuzni rimski grad ne bi li galski varvari poklekli pred blagodatima koje on nudi. Asteriks i Obeliks moraće dobro da se namuče kako bi njihov narod odoleo iskušenjima.

Film je sinhronizovan na srspki jezik, a naslovnu ulogu u srpskoj verziji igra naš proslavljeni TV voditelj Ivan Ivanović, koji je u srpskoj verziji oživeo glavnog junaka, hrabrog Gala, Asteriksa. Pored Ivanovića, tu su i Boda Ninković, Dragan Vujić – Vujke, Nenad Nenadović, Peđa Damjanović, Nikola Bulatović, Dubravko Jovanović i druga poznata imena našeg glumišta.

“Sve prolazi mirno u rimskoj imperiji, osim u jednom malom galskom selu koje se opire Cezaru i rimskoj vlasti…” – ovako počinju svi stripovi i filmovi o Asteriksu i Obeliksu, pa tako i najnoviji film. Prva Asteriksova pustolovina počela je 1959. u prvom izdanju časopisa Pilote. Albert Uderzo i Rene Gošini trebalo je da za časopis osmisle priču iz francuske kulture koja bi privukla pažnju posleratne dece, u to vreme uglavnom pod uticajem stranih medija. Dugo su raspravljali o tome kakvog heroja naći, kakav utisak treba da ostavi, kakvu ličnost da ima, koji bi bili njegovi koreni.

Hteli su antiheroja koji nije snažan i mišićav, već nizak, ne previše inteligentan, ali lukav. Puno su razmišljali o različitim istorijskim periodima Francuske kad im je privuklo pažnju vreme Gala i njihova smešna imena. Ti Gali koji su, zanimljivo je, bili gotovo zaboravljeni u Francuskoj, činili su nam se kao vrlo intrigantan izvor raznih priča! Nadahnulo nas je ime Vercingetoriks, jedno od prvih imena koje smo naučili u detinjstvu na časovima istorije, i uskoro smo svoje likove nazvali sličnim imenima: Asteriks, Obeliks, Panoramiks i druga imena na “iks”. Naši Rimljani dobili su imena na “us”, a gradovi imena na “um”, rekao je Uderzo. Tako se rodio Asteriks. Nije trebao imati partnera, ali Uderzo je bio tvrdoglav i zamislio je velikog i krupnog Obeliksa, miljenika čitaoca.

Uskoro su pustolovine Asterika postale neverovatne popularne: prvi album se 1961. prodao u 6.000 primeraka, a 10 godina kasnije, sedamnaesti album prodao se u više od milion primeraka. Zahvaljujući kultnom stripu, Asteriks postaje najpoznatiji Gal na svetu! Nakon tragične smrti Renea Gošinija 1977. godine, Albert Uderzo je na zahtev čitalaca nastavio sa stripom. Objavio je još 9 albuma i tek je 2013. predao pero Žan Ivu Feriju i Didijeu Konradu, pa 55 godina posle prvog stripa, Asteriks još uvek privlači pažnju svih generacija. Do danas je izdato 35 albuma prevedenih na više od 110 jezika i dijalekata, prodatih u 355.000,000 primeraka u celom svetu. U bioskopima je avanture pogledalo više od 100 miliona gledalaca u 8 animiranih filmova i 4 bioskopska filma.

Oficijelni sajt:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.