najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ave Cezare (video)

Žanr: komedija, misterija
Trajanje: 106 min
Zemlja porekla: SAD, UK, 2016

Glavne uloge: Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Džening Tejtum (Channing Tatum), Emily Beecham, Tilda Svinton (Tilda Swinton), Džoš Brolin (Josh Brolin), Džordž Kluni (George Clooney), Ralf Fajns (Ralph Fiennes), Frensis Mekdormand (Frances McDormand), Džona Hil (Jonah Hill)
Scenario: Džoel Koen (Joel Coen), Itan Koen (Ethan Coen)
Režija: Džoel Koen (Joel Coen), Itan Koen (Ethan Coen)

SINOPSIS

Edi Maniks (Brolin) rešava sve probleme u studiju. Njegov posao počinje u zoru i nikad nije dosadan. On je glavni čovek kom se treba obratiti ako treba pridobiti dozvolu religioznih vođa za novi epski film s biblijskom temom, ili kad nezadovoljni reditelj Lorens Lorenc (Fajns) pokušava da izbegne da mu zvezda kaubojskih filmova (Erenrajh) igra u najnovijoj sofisticiranoj drami.

Dok trči da reši sve probleme egocentričnih zvezda, ne samo da će Maniks morati da smisli način da izvuče plivačku senzaciju Dejanu Moran (Džohanson) iz ličnog problema već i da razume najnovije sumnjivo ponašanje pevačko-plesačke superzvezde Barta Gurnija (Čening Tejtum).

Kao da ove ogromne ego-drame nisu dovoljne za početak dana, Maniks je još suočen i sa najvećom krizom u svojoj karijeri: jedan od najunosnijih glumaca, Berd Vitlok (Džordž Kluni), kidnapovan je usred snimanja najnovijeg istorijskog spektakla „ Ave, Cezare!“, a misteriozna grupa koja sebe zove „Budućnost“ preuzela je odgovornost za otmicu. Ili će studio platiti 100.000 dolara ili će se pozdraviti sa svojim najvrednijim glumcem. Da bi sve ovo rešio, trebaće mu ceo dan.

O FILMU

Dobitnici četiri Oskara, Džoel i Itan Koen, napisali su scenario i režiraju film “Ave, Cezare!”, komediju sa najvećim filmskim zvezdama, smeštenu u period posle Zlatnog doba Holivuda. U filmu igraju Džoš Brolin, Džordž Kluni, Alden Erenrajh, Rejf Fajns, Džona Hil, Skarlet Johanson, Frensis Mekdormand, Tilda Svinton i Čening Tejtum.

“Ave, Cezare!” prati jedan dan u životu čoveka koji rešava probleme za studio, i to dan kad će morati da reši mnogo problema. Kad najveća svetska zvezda nestane, a njegovi otmičari zatraže ogromnu otkupninu, biće potrebna snaga najvećih holivudskih imena da se reši misterija njegovog nestanka. Ovaj najinventivniji film braće Koen, odvešće publiku u najkomičniju potragu za zločincem i predstaviće neočekivani humor i dramu iza kulisa filmske industrije.

„Ave, Cezare!“ je omaž holivudskom zlatnom dobu. Film slavi fabriku snova, dok razotkriva neke od manje lepih unutrašnjih poslova koji se odigravaju na njenom vrhuncu. Ova komedija je smeštena na početak pedesetih, period kad je glamurozna fasada filmske industrije počela da pokazuje pukotine. Veliki studiji su bili primorani da se liše svojih bioskopa jer su se suočili s iznenadnim novim rivalom: televizijom. Takođe su bili pogođeni posleratnim promenama i histeriji zbog komunizma i Hladnog rata.

Holivud je odgovorio na te pretnje pružajući publici veliku, bogatu, eskapističku zabavu: biblijske epske filmove u kojima igra više hiljada ljudi, hrabre filmske mjuzikle u boji, spektakle u vodi i sofisticirane, kamerne drame. Ništa nije bilo previše skupo da bi se održala iluzija glamura.

„Danas smo navikli da znamo svaku sitnicu o glumcima i slavnim ličnostima i da kopamo duboko do mračnih tajni iz njihovog života“, kaže Skarlet Johanson. „Tad je publika želela da veruje da su zvezde kao s druge planete i idealne kao što ih predstavljaju. Studiji su mnogo više štitili svoje ’trofeje’. Zvezde su bile kao imovina, pod ugovorom i mogle su se pozajmiti u svakom trenutku. Bilo je i dobrih i loših strana tog sistema. S jedne strane, bile su zbrinute, ali s druge, to može prilično da guši.“

U to vreme su zvezde štitili ljudi poput Edija Maniksa. Maniks, bivši izbacivač, provodi dane gaseći jedan požar za drugim. Itan Koen objašnjava: „Njegov posao bi bio da pronađe neku filmsku zvezdu u kafani u San Dijegu, vrati ga i potplati sve ljude koje je on usput izvređao ili da dovede nekog ko se tajno gej venčao.“

Ideja za film „Ave, Cezare!“ rodila se još pre 10 godina, kaže glumac Džordž Kluni. Dok je snimao jedan drugi film braće Koen, oni su mu predložili tu ideju. Kluni se priseća: „Pitali su me da li želim da igram glumca kog neko kidnapuje. Imali su možda tri strane scenarija i nekoliko fenomenalnih rečenica. To je bilo sve. Naravno da sam pristao.“

Tokom godina, kad su ga novinari pitali koji su njegovi sledeći projekti, Kluni je uvek spominjao „Ave, Cezare!“. „Čak se pojavio i na sajtu IMDB,“ smeje se Kluni. „Ali problem je bio u tome što scenario nije postojao.“ Džoel Koen potvrđuje tu priču. „Na kraju smo seli i napisali scenario. Bilo je vreme. Da smo čekali duže, svi glumci koje smo želeli, bili bi prestari za svoje uloge.“

Iako su komično opisali licemerne aspekte studijskog sistema, braća Koen su pokazala i veliko poštovanje i divljenje prema profesionalizmu i umeću koje je karakterisalo holivudsko zlatno doba. Kroz nekoliko filmova koji su snimani u Kapitol studiju, pratimo i živote van scene onih koje Maniks štiti.

Erik Felner je bio srećan što ponovo sarađuje s braćom Koen. On kaže: „Tim i ja smo imali mnogo sreće što smo sarađivali s Džoelom i Itanom toliko godina. Ovaj film ne samo da je kulminacija njihovog stvaralaštva, već je i odraz njihove ljubavi prema filmskoj industriji. Ne treba da čudi što se toliko mnogo njihovih omiljenih glumaca odazvalo pozivu da glume u ovom filmu, a mi mnogo cenimo očiglednu ljubav koju su uložili u ovaj film, kao i neprikosnoveno umeće s kojim su ga snimili.“

Oficijelni sajt: Hail, Caesar! (2016)

Premijera: 3. mart 2016. godine

1 komentar
  1. K

    Najgluplji film koji sam u životu gledala.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike