Bićemo prvaci sveta

Žanr: drama, istorija, sport, biografski, porodični
Trajanje: 125 min.

Glavne uloge: Strahinja Blažić, Aleksandar Radojićić, Miloš Biković, Marko Janketić, Leon Lučev, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Sergej Trifunović, Jure Henigman, Goran Bogdan, Katarina Čas, Tamara Dragičević, Nina Janković, Stefan Kapičić, Igor Kovač, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić, Lazar Ristovski, Džon Sevidž (John Savage)
Scenario: Nebojša Romčević, Goran Svilačić, Gordan Mihić, Zvonimir Šimunec, ideja
Režija: Darko Bajić

SINOPSIS

„Bićemo prvaci sveta“ priča je o četvorici pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i postali zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi – Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borisav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić (Marko Janketić). Centarlni događaj filma je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića, pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film je smešten u dva različita vremenska perioda, u sadašnji i u sećanja Nebojše Popovića. Životni put aktera počinje još od Drugog svetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni triumf vere koju je negovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmamam ili čak bez ikakve obuće. Istovremeno, pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima, Ivo Daneu, povređen je, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke.

Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije, uključujući i političko vođstvo zemlje, a 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani posle niza srebrnih odličja. Pobeda nad američkim timom mnogo je više od sportske pobede. Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Predsednik Tito je zadovoljan. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti.

O FILMU

Od producenata najgledanije domaće filmske i TV sage „Montevideo“, firme „Intermedia Network“, dolazi još jedna istinita sportska priča, posvećena košarci. Film „Bićemo prvaci sveta“ o osnivačima čuvene „jugolsovenske škole košarke“ i prvoj zlatnoj medalji na prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, režirao je Darko Bajić. Scenario je napisao Nebojša Romčević u saradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, po ideji Zvonimira Šimuneca, koji je ujedno autor i sa Dejanom Petrovićem producent ovog značajnog projekta.

Glavne uloge pionira košarke na našim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića, koji je kao „prvi među jednakima“ pokrenuo „košarkaški bum“ u bivšoj Jugoslaviji, igra izvanredni mladi glumac Strahinja Blažić. Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, predsednika Košarkaškog saveza Jugoslavije. Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovek FIBA, dok je Marko Janketić u ulozi Aleksandra Nikolića, tvorca Jugoslovenske košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

U ostalim ulogoma su glumci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije: Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Stefan Kapičić, Jure Henigman, Goran Bogdan, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić i drugi.

Američki glumac Džon Sevidž, najpoznatiji po svojim ulogama u kultnim filmovima “Kosa“ i „Lovac na jelene“, tumači lik Vilijama Džonsa, koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA) 1932. godine. Film „Bićemo prvaci sveta“ rađen je u manjinskoj koprodukciji sa partnerima iz Hrvatske i Slovenije i sniman je na lokacijama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.

Oficijelni sajt:

 

Ostavite komentar