najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Biti čovek – Ivo Andrić

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 60 min.
Premisa: “Biti čovek, rođen bez svoga znanja i bez svoje volje, bačen u okean postojanja…” – Ivo Andrić

Autor i prezenter: Sonja Mihajlov
Scenario: Danica Pajović, Sonja Mihajlov
Režija: Miljan Glišić

SINOPSIS

Tokom četiri epizode, Sonja Mihajlov vodi nas kroz biografiju i stvaralaštvo jedinog jugoslovenskog nobelovca. Prva epizoda dokumentarnog serijala, pod naslovom “Nemiri”, obuhvata period 1892-1914. godine Andrićevog života. Detinjstvo i ranu mladost Iva Andrića obeležili su smrt oca, odvajanje od majke, odrastanje u Višegradu i stasavanje u Sarajevu. Malo poznati detalji iz formativnih godina Iva Andrića prate odrastanje jednog buntovnog pesnika čija je krila surovo podsekao Prvi svetski rat.

Andric

PRODUŽENI SINOPSIS CELOKUPNOG SERIJALA

Dokumentarni serijal “Biti čovek – Ivo Andrić” sastoji se od četiri epizode. U Svečanoj sali Jugosovenske kinoteke u petak 13. marta biće prikazana prva epizoda pod nazivom “Nemiri”. Ostale tri epizode publika će imati prilike da pogleda u okviru televizijskog programa.

Druga epizoda pod nazivom “Eks ponto” obuhvata razdoblje 1914-1925. godine Andrićevog života. Andrićeva mladost prebrzo je nestala pred strahotama rata i mučne robije. Zreliji i oprezniji Andrić stiže u Beograd s aurom ukletog mladog pesnika koji je počeo da piše prozu. Prvi put ga vide oči žene koja ga nikada neće napustiti, čak ni kada zavoli drugu. Spletom okolnosti ulazi u diplomatiju, dok mu književni ugled nezadrživo raste. Sledi poziv uticajnog tajnog društva koji samo potvrđuje Andrićev status u kulturnoj eliti Kraljevine.

Treća epizoda, pod nazivom “Gospođica”, obuhvata razdoblje 1927-1945. godine. Ivo Andrić doživljava fatalnu ljubav i najstrašniji rat koji je svet ikada video. Život i pisanje pod nemačkom okupacijom i savezničkim bombama manje su strašni od moralnih dilema čoveka koji želi da živi samo ako ostane čovek.

Četvrta epizoda, pod nazivom “Na Drini ćuprija”, obuhvata razdoblje 1945-1975. godine piščevog života. Ivo Andrić kao most između kultura Kraljevine i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, trpi udarce sa obe obale. Reka njegovog detinjstva naučila ga je da kroti bujice i Andrić uspeva da ispliva snažniji i sjajniji nego ikada. Konačno doživljava zlatnu jesen svog burnog života i karijere samo da bi, kako sam kaže, “u jednom trenu sve moje sagorelo”.

O SERIJALU

Povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca Iva Andrića, snimljen je dokumentarni serijal koji prati uzbudljiv životni put Iva Andrića kroz 9 gradova bivše Jugoslavije koji su obeležili njegov život (Travnik, Višegrad, Sarajevo, Zagreb, Zenica, Guča Gora, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Herceg Novi) kao i na mnogobrojnim lokacijama u Beogradu – gradu u kome je Andrić najduže živeo, napisao svoja najveća dela i najviše voleo. Segmenti dokumentarnog serijala snimani su i u Krakovu i Stokholmu. Prvi put posle više od pola veka jedna filmska ekipa iz Srbije snimala je u Nobelovom komitetu, u čuvenoj rokoko sali, gde se donosi odluka o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, u koncertnoj dvorani gde se održava ceremonija svečane dodele Nobelove nagrade i u Gradskoj kući, gde švedski kralj i kraljica tradicionalno održavaju svečani bal za Nobelove laureate.

Na prostoru rastrzanom velikim silama i unutrašnjim podelama, na poprištu ustanaka i svetskih ratova, jedan siromašni dečak iz provincije strpljivo i postepeno izrasta u intelektualca, diplomatu i velikog pisca koji će dostići svetsku slavu. Njegov dar izranja iz sukoba i haosa, njegove misli iz kulture Istoka i Zapada, a teme – iz narodnih predanja i teške istorije Balkana. Njegova uzbudljiva biografija ravna je njegovom stvaralaštvu i predstavlja ontogenezu 20. veka koji nikako da ostane za nama. Ovo je priča o Ivu Andriću.

Serijal “Biti čovek – Ivo Andrić” predstavlja svež, ljudski pogled na manje poznatu stranu našeg najpoznatijeg pisca. Brojni sagovornici bacaju novo svetlo na privatan život, ideološko opredeljenje, diplomatsku karijeru i umetničke uzore velikog književnika, ali i definišu sociokulturne i istorijske prilike vremena s kojim se borio Ivo Andrić.

Sagovrnici autorke u ovom dokumentarnom serijalu bili su: prof. dr Darko Tanasković, dr Miloš Ković, reditelj Emir Kusturica, dr Žaneta Đukić Perišić, književnik Muharem Bazdulj, Veliki majstor VRLS dr Ranko Vujačić, mr. sc. Velimir Visković, dr Mira Radojević, direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, akademik Radovan Vučković, prof. dr Julijana Vučo, akademik Dragoslav Mihailović, slikar Dimitrije Marić, pesnikinja Bosiljka Pušić, teatrolog Jovan Ćirilov, Zona Kalember, Kansliansvarig Svenska Akademien, Nobelov komitet Odd Zschiedrich.

O AUTORIMA

Dokumentarni serijal je autora i prezentera Sonje Mihajlov, koja je ujedno i producent i, uz Danicu Pajović, koscenarista serijala. Urednik muzike je Anja Đorđević, glumac Nebojša Dugalić, spiker Dragan Vučelić. Izvršni producent filma je Marko Stanković, a supervizor produkcije Boris Kostov. Direktor fotografije je Igor Gregović, dok je za montažu filma bio zadužen Žarko Brecl. Režija je poverena Miljanu Glišiću.

Premijera: 13. mart 2015. godine u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.