Čovek od čelika

Žanr: akcija, avantura, fantazija, 3D
Trajanje: 143 min.

Glavne uloge:Henri Kavil (Henry Cavill), Ejmi Adams (Amy Adams), Majkl Šenon (Michael Shannon), Dajan Lejn (Diane Lane), Rasel Krou (Russell Crowe), Kristofer Meloni (Christopher Meloni), Kevin Kostner (Kevin Costner), Lorens Fišbern (Laurence Fishburne)
Scenario:Dejvid Gojer (David S. Goyer), Kristofer Nolan (Christopher Nolan), Džeri Sigel (Jerry Siegel), Džo Šuster (Joe Shuster)
Režija:Zek Snajder (Zack Snyder)

SINOPSIS
U Panteonu superheroja Supermen je najpoznatiji i najpoštovaniji lik svih vremena. Klark Kent/Kal-El (Henri Kavil) je mladi novinar u dvadesetim godinama koji se oseća otuđenim zbog moći koje prevazilaze maštu. Transportovan na Zemlju pre mnogo godina sa Kriptona, napredne planete, Klark se bori s velikim pitanjem: "Zašto sam ovde?" Vaspitavan u sistemu vrednosti svojih novih roditelja Marte (Lejn) i Džonatana Kenta (Kostner), Klark ubrzo otkriva da posedovanje nadljudskih moći podrazumeva i donošenje veoma teških odluka. Kada je svetu najpotrebnija stabilnost, on biva napadnut. Hoće li njegove sposobnosti biti upotrebljene kako bi se održao mir ili će poslužiti da se zavadi i vlada? Klark mora da postane heroj poznat kao Supermen, ne samo da bi bio poslednji svetionik nade za svet već i da bi zaštitio one koje voli.
O FILMU
Rođen je na Kriptonu kao Kal-El, a odrastao je na Zemlji kao Klark Kent. Kom svetu pripada? Za koji svet se bori? Ovo su pitanja sa kojima se suočava Supermen, a njegov izbor odrediće sudbinu planete koju je uvek nazivao kućom. "U svetu superheroja Supermen je beskompromisna figura koja postoji kako bi pokazala ono najbolje što postoji u svima nama", rekao je reditelj filma Zak Snajder. "On je ideal i ono čemu težimo. On je ikona koja se proširila van stripa i opstaje u svetu popularne kulture".
Kreiran od strane Džerija Sigela i crtača stripa Džozefa Šustera, Supermen se prvi put pojavio 1938. godine u strip časopisu Action Comics-a. Ubrzo je postao kulturni fenomen, a broj njegovih fanova rastao je i van Amerike. Postao je jedan od najpoznatijih izmišljenih likova koji se bori sa zlikovcima.
Glumac Henri Kevil je s velikim uzbuđenjem prihvatio ulogu Čoveka od čelika za koju kaže: "Supermen je zaista posebna ličnost koju je čovek stvorio. On se bori za nadu, za pobedu dobrog nad zlim. Bez obzira na to šta se dešava u našim životima ili u svetu, nada je ta koja uvek opstaje. Uvek ćemo se suočavati s teškoćama, a ona će uvek imati važnu ulogu u našem životu. Biti pod plaštom Supermena, taj izazov nisam mogao da propustim", rekao je gumac.
U ovom scenariju važan uticaj na ličnost Supermena imali su njegov pravi otac i očuh, čije uloge tumače Rasel Krou i Kevin Kostner. Neizostavnu Lois Lejn, novinarku istraživača, ovaj put glumi Ejmi Adams. "Klarkov put je pronalaženje sebe. On beži od toga ko je i šta je i zato se oseća usamljenim. Kroz težak rad trudi se da ne izrazi svoju moć i sposobnost, međutim, greške koje pravi čine ga intrigantnim za Lois. Njen je posao, a i sama priroda, da otkriva i izlaže istinu", rekla je glumica.
Reditelj Snajder dodaje: "Supermen oseća da bi trebalo da ostane na margini društva, pitajući se stalno koja je svrha njegovog postojanja. O tome se svi pitamo, ali po Klarka je to teže, jer ono što je kod njega najbolje upravo je zastrašujuće za ostale. U traganju za svetom kome pripada, Klark je prepušten sam sebi.
Mislim da će se publika poistovetiti s ovim Supermenom, jer svi smo u nekom trenutku delili ta životna pitanja". Henri Kevil ističe da se Klark uvek osećao kao autsajder. "On je odrastao u porodici koja stvari nije rešavala na agresivan način. Borba sa odastanjem i sazrevanje saterala ga je u povlačenje u samog sebe". Kavil se podrobno pripremao za ovu ulogu izučavajući stripove, od kojih je sve počelo: "On je znatno kompleksniji lik nego što mnogi misle. U ovom filmu govorimo o njegovom poreklu, o kom on sve saznaje uporedo sa samom publikom. Kada se suoči s činjenicom da mora da izabere da li će da se bori za Kripton ili Zemlju, to i nije laka odluka za njega."
Kevin Kostner, koji igra lik oca koji prihvata dete s druge planete, kaže da ovakve teme ostavljaju utisak na gledaoce. "Ljudi često govore o filmu kao nestvarnom, ali istina je da nas oni često navode na razmišljanje i na pitanje o tome kakav ste čovek". Fokusiranje na početak priče i Kripton kao prvobitni Supermenov dom dalo je producentima filma mogućnost da skroje neki novi imaginarni svet. Njihov cilj je bio da publika potpuno uroni u novo okruženje. Oni veruju da će priča koja više od pola decenije ostvaruje uspeh i ovaj put zaintrigirati ljubitelje superheroja i akcionih filmova.
O REŽISERU
Zak Snajder (reditelj)
Režiser poznat po estetici i detaljima koje unosi u svaki svoj projekat, kako kao reditelj tako i kao scenarista i producent. Režirao je film "300" iz 2006. godine, a producent je nastavka "300: bitka za Artemisiju".
O GLUMCIMA
Henri Kevil (Klark Kent/Kal-El)
Britanski glumac jednako je zapažen na televiziji i na filmu. Na malim ekranima proslavio se serijom "Tjudorovi". Pojavio se na filmu s mnogim istaknutim glumcima, poput Roberta de Nira, Mišel Fajfer, Sijena Miler i drugi. Glumio je u filmovima "Grof Monte Kristo", "Zvezdana prašina" itd.
Ejmi Adams (Lois Lejn)
Američka glumica, četiri puta nominovana za Oskara. Igrala je uz mnoge proslavljene glumce. Glumila je u filmovima "Povratak u igru", "Medved Jogi", "Džuli i Džulija", "Uhvati me ako možeš" itd.
Kevin Kostner (Džonatan Kent)
Dvostruko nagrađeni oskarovac za film "Ples sa vukovima", kako za najboljeg režisera, tako i za film godine. U toku svoje karijere varirao je sa žanrovima, pa smo ga mogli videti jednako dobrog i u komediji, akciji i dramskoj ulozi. Glumio je u filmovima "Nedodirljivi", "Telohranitelj", "Savršen svet", "Lepša strana besa", "Šuška se". U trenucima kada ne glumi, svira gitaru i peva u svom bendu.
Rasel Krou (Džor-El)
Novozelandski glumac nagrađen je Oskarom i smatra se jednim od najboljih glumaca današnjice. Dobitnik je i Zlatnog globusa, BAFTA nagrade i drugih. Izraziti glumački dar iskazao je u filmovima "Insajder", "Blistavi um" i "Gladijator", za koji je i dobio Oskara za najbolju mušku ulogu. Glumio je i u filmovima "Poverljivo iz L.A.", "Raskid", "Bajka o bokseru" itd.
Oficijelni sajt

Premijera: 20. jun 2013. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike