najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dajana

Žanr: biografski, drama
Trajanje: 113 min.
Premisa: Legenda nikada nije ispričana do kraja!

Glavne uloge: Naomi Vots (Naomi Watts), Navin Endruz (Naveen Andrews), Daglas Hodž (Douglas Hodge), Art Malik (Art Malik)
Scenario: Stiven Džefriz (Stephen Jeffreys), Kejt Snel (Kate Snell) – knjiga
Režija: Oliver Hišbigel (Oliver Hirschbiegel)

SINOPSIS
Intrigantna ljubavna priča opisuje kako je sreća koju je pronašla u ličnom životu pomogla Dajani da uspe u svojoj ulozi značajne međunarodne humanitarne aktivistkinje.
O FILMU
"Dajana" je intrigantan portret Dajane, princeze od Velsa, tokom poslednje dve godine njenog života. Ulogu poznate princeze preuzela je Naomi Vots, glumica nominovana za Oskara. Navin Endruz tumači lik dr Haznata Kana. Sporedne uloge imaju Daglas Hodž, Džeraldina Džems, Čarls Edvards i Džulijet Stivenson.
Film je majstorski režirao Oliver Hiršbigel po scenariju međunarodno priznatog pozorišnog dramaturga Stivena Džefriza. Reditelj i producenti okupili su talentovan kreativni tim kako bi napravili istinski pronicljivu i empatičnu studiju Dajaninih poslednjih godina.
Film predstavlja ljubavnu priču Dajane i dr Haznata Kana, britansko-pakistanskog kardiologa. "Smatramo da je ta veza ključna za razumevanje poslednjih godina njenog života", rekao je Bernstajn. Pre nego što su se upustili u snimanje filma, čekali su da se završe sva zvanična istraživanja njene smrti. A kad su bila gotova i kad je Kan potvrdio da je bio u vezi s Dajanom, znali su da mogu da naprave film na osnovu činjenica i stvarnih događaja.
Bernstajn od samog početka nije hteo da napravi tipični biografski film o Dajani. Želeli su film koji će se usmeriti na osobu kakva je Dajana postala u te poslednje dve godine, a ne na tragičan način na koji je poginula. "Kad pokušavate da sagledate život poznate osobe, morate da ga sažmete u određeni vremenski period i da kroz ključni odnos, koji je uglavnom nepoznat javnosti, pojasnite rediteljevu interpretaciju života te osobe", objasnio je Bernstajn.
"Dajana je učinila mnogo dobrog i povećala svest javnosti o onome šta proživljavaju žrtve mina, što je zaista bilo važno istaći. To kako se osećala imalo je veliki uticaj na njenu samouverenost i na to kakva je žena postala pri kraju svog života. A Haznat je uveliko doprineo tome." Producenti su za scenaristu hteli Stivena Džefriza, poznatog pozorišnog dramaturga i scenaristu. Kad su se sreli s njim, odmah su mu dali kratak nacrt priče o Dajani i Kanu od tri stranice, a on se posle nekoliko dana vratio sa stranicama punim dijagrama u boji koji su pratili razvoj priče u filmu. Jedan od ključnih izvora materijala koji mu je bio važan prilikom pisanja scenarija bio je onaj put kad se susreo s Dajanom, kad mu je uručila nagradu "Evening Standard Drama": "Odmah sam shvatio da je u medijima potpuno pogrešno prikazuju kao blesavu i neozbiljnu ženu; bila je pametna, duhovita i zabavna. Veoma sam se oslanjao na tih pet minuta razgovora dok sam pisao scenario i smišljao šta bi ona rekla."
Džefrizu je bio pravi izazov da piše scenario za film koji se zasniva na stvarnim osobama i događajima, a pogotovo da piše o nekim od najpoznatijih osoba u svetu: "Ključni događaji u takvim filmovima su oni trenuci koje niko nije video, privatne scene između dve osobe kad niko ne zna šta se dogodilo. Pri pisanju takvih scena koristio sam maštu i svoj osećaj empatije. To je bilo najteže." Hteli su da predstave Dajanin život što su tačnije mogli, pa su mnogo istraživali i koristili arhivske snimke i materijale i razgovarali s mnogo osoba koje su je poznavale. Dok je istraživao za scenario, Džefriz je pročitao mnogo knjiga i članaka o toj temi. Ključna je bila knjiga Kejt Snel "Diana: Her Last Love"; Snelova je kasnije postala i savetnica pri snimanju filma. "Ecosse" je otkupio prava na knjigu koja se bavi upravo Dajaninim odnosom s Kanom i istražuje vrlo temeljno šta se odvijalo. Takođe je pročitao knjigu Sare Bredford – "Dajana" , u kojoj je najbolje opisano kako se oblikovao Dajanin karakter. Upoznao je Unu Šalni-Tofolo, jednu od Dajaninih isceliteljki, koja mu je pružila uvid u duhovni život i aspekt Dajaninog karaktera. "Vrlo mi je bilo važno što sam se našao s Dejvidom Patnamom, koji je dobro poznavao Dajanu. On mi je potvrdio da sam uspeo dobro da prenesem njen karakter."
O REŽISERU
Oliver Hiršbigel (reditelj)
Poznat je po svom hvaljenom i nagrađivanom filmu "Downfall" o poslednjih 12 dana vladavine Adolfa Hitlera koji je bio nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Hiršbigelovi filmovi su "Mein Letzter Film", "The Invasion", "Das Experiment" i "Five Minutes Of Heaven". Režirao je i producirao prve četiri epizode hit serije "Borgia". Hiršbigel je nakon studiranja na Umetničkoj akademiji u Hamburgu privukao pažnju vodećih nemačkih televizijskih producenata prvim filmom koji je režirao 1986. – "U Das Go! Projekt".
O GLUMCIMA
Naomi Vots (Dajana)
Godine 2013. bila je nominovana za Oskara za svoj nastup u filmu "The Impossible", za koji je dobila brojne druge nagrade i nominacije. Bila je nominovana za Oskara i za svoju ulogu u "21 gram", za koju je osvojila mnoge nagrade. Uskoro ćemo je videti u drami "Sunlight Jr." i nestrpljivo očekivanom filmu "Two Mothers". Imala je hvaljenu ulogu u "Mulholland Drive" Dejvida Linča i glumila je u filmovima "J.Edgar", "Dreamhouse", "Fairgame", "You Will Meet A Tall Dark Stranger", "Mother And Child", "The International", "King Kong", "We Don’t Live Here Anymore", "I (Heart) Huckabees", "Funny Games" i mnogim drugima.
Navin Endruz (Haznat Kan)
Probio se ulogom u hit seriji "Lost" Džej Džej Ejbramsa, a glumio je i u drugim televizijskim serijama, poput "The Buddha Of Suburbia". Nedavno je glumio u "The Brave One" i "Grindhouse", a videli smo ga i u "The English Patient" iz 1996. godine. Karijeru je započeo u Engleskoj, a danas živi u Los Anđelesu.
Oficijelni sajt:

Premijera: 26. septembar 2013. godine u 20 časova

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.