Dankinja (video)

Žanr: biografski, drama, romansa
Trajanje: 119 min
Zemlja porekla: UK, SAD, Nemačka, 2015

Glavne uloge: Edi Redmajn (Eddie Redmayne), Ališa Vikander (Alicia Vikander), Amber Herd (Amber Heard), Ben Višou (Ben Whishaw)
Scenario: Dejvid Ebershov (David Ebershoff, roman), Lucinda Coxon
Režija: Tom Huper (Tom Hooper)

SINOPSIS

U Kopenhagenu 1926, umetnik Ajnar Vejner oženjen je Gerdom Vejner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata po radu na portretima uglednih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali neke lične i profesionalne pojave oboma su im promakle. Ali to će sve početi da se menja jednog dana kad Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu. To iskustvo će biti transformišuće jer će Ajnar uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena. Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet. Ali ovaj par će uskoro doživeti negodovanje društva.

O FILMU

Zasnovan na romanu Dejvida Ebershova, “Dankinja” je neverovatna ljubavna priča inspirisana životima Lili Elbe i Gerde Vejner – koje igraju oskarovac Edi Redmejn (“Teorija svega”) i Ališa Vikander (“Ex Machina”), a film je režirao oskarovac Tom Huper, (“Kraljev govor”, “Jadnici”). Lilin i Gerdin brak i rad evoluiraju dok prolaze kroz Lilino revolucionarno putovanje kao transrodnog pionira.

Oficijelni sajt: The Danish Girl (2015)
Premijera: FEST 2016. godine

Ostavite komentar