Đangova osveta

Žanr: akcija, drama, vestern
Trajanje: 165 min.
Premisa: Uzeli su mu slobodu. On uzima sve.
Nagrade: nominovan za pet Oskara

Glavne uloge: Džejmi Foks (Jamie Foxx), Kristof Volc (Christoph Waltz), Leonardo di Kaprio (Leonardo DiCaprio), Keri Vošington (Kerry Washington), Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson), Franko Nero (Franco Nero)
Scenario: Kventin Tarantino (Quentin Tarantino)
Režija: Kventin Tarantino (Quentin Tarantino)

SINOPSIS
Film "Đangova osveta" smešten je na jug Amerike, dve godine pre početka građanskog rata. Đango je rob koga surova prošlost i iskustvo sa prethodnim vlasnicima dovode licem u lice s nemačkim lovcem na glave, dr Kingom Šulcem. Neobični Šulc pridobija Đanga uz obećanje da će ga osloboditi nakon hvatanja braće Britl, mrtve ili žive. Posle uspešne misije, Šulc je daje Đangu slobodu i njih dvojica, kao slobodni ljudi, kreću u potragu za najtraženijim kriminalcem na jugu. Iako je Đango vešt i brz na obaraču, on sve vreme ostaje fokusiran na spasavanje Brumhilde, supruge koju je davno izgubio u trgovini robljem.
O FILMU
"Đangova osveta" započela je svoj put ka platnu još pre deset godina kada je reditelj Kventin Tarantino počeo da razmišlja o glavnom liku filma. "Osnovna ideja priče bio je rob koji postaje lovac na ucene", objašnjava reditelj i dodaje: "Oduvek sam želeo da radim vestern i od svih, najomiljeniji su mi špageti vesterni". Prema Tarantinovim rečima, vesterni predstavljaju velika, majstorska oslikavanja dobra i zla i taj žanr odgovara njegovoj priči o robu koji želi da spase svoju ženu sa ozloglašene plantaže. "Nezamisliva je ta patnja i taj bol koji su opstajali u ovoj zemlji, a sada predstavljaju savršenu podlogu i inspiraciju za špageti vestern", rekao je reditelj i dodao: "Ne može biti realističnije nego što je to zaista bilo; to ne može biti veća noćna mora nego što je bila. Ne može ni izgledati surovije nego što jeste."
Oskarovac Kristof Volc tumači lik dr Kinga Šulca. On je i ranije sarađivao s Kventinom Tarantinom, a scenario je pročitao dok je još bio u nastanku. "Stavio je scenario pred mene i čekao moju reakciju. Bio sam počastvovan što mi je dozvolio da na neki način učestvujem. Svakako ne u stvaranju scenarija, ali bar u toku razmišljanja o njemu". Oskarovac je dodao i da je zlatno vreme vesterna bilo onda kada se on zainteresovao za filmove, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih.
Đango je već poznat ljubiteljima takvog žanra. Franko Nero tumačio je ulogu Đanga 1966. godine i stekao je ogromnu popularnost. Nakon toga mnogi su naslov Đango koristili u svoje marketinške svrhe. I ovaj put Nero se pridružio produkciji i dao epizodnu ulogu. Producenti su sa zadovoljstvom iščekivali scenario. Za njih je on jedinstven i neodoljiv. To je iskren prikaz robovlasničkog društva pre američkog građanskog rata. Tarantino je želeo da pronađe prave glumce, koji će dočarati priču na najbolji mogući način.
Ulogu Đanga dodelio je oskarovcu Džejmiju Foksu: "On je sjajan. Shvatio je priču, njen kontekst, kao i istorijski značaj filma. Dao se stoprocentno. Odlično je dočarao karakter koji igra, kao i taj kaubojski kvalitet. Izgleda sjajno na konju i u toj odeći. "To je bio najneverovatniji scenario koji sam ikada pročitao", izjavio je glumac. "Ko ima petlju i znanje da ta vremena predstavi onakvim kakva su zaista bila?" U filmu ne izostaje ljubavna priča, a njena privlačnost je u tome što je brak između crnih robova u to vreme bio nepoželjan. "Brak između crnih robova je u to vreme bio tabu i zato mi se najviše svidelo to što je Đango oženjen. To je ljubana priča. Ljubav je ta koja Đanga pokreće. On ne pokušava da ukine ropstvo, on ne pokušava ništa drugo, nego da pronađe ljubav svog života", dodaje Foks.
Keri Vošington, koja tumači lik Brumhilde, Đangove žene, takođe je dirnuta vezom koja postoji između njih. Reč je o međusobnom poštovanju. "Stvar koja me je najviše privukla ka ovom projektu je bila ideja da u vremenima kada su se Afrikanci tretirali neljudski vi dobijate ljubavnu priču koja se odigrava između ovo dvoje, koji se toliko vole i koji su venčani. I to u vremenima u kojima nisu imali pravo na izbor, jer su bili u vlasništvu drugih ljudi. Njih dvoje su pronašli snagu, jer je njihova ljubav bila bezgranična. Ta posvećenost braku, to je toliko moćno".
Semjuel L. Džekson, kako kaže, imao je dvostruki razlog da prihvati ulogu: "Prvo, to je deo naše istorije, koja se uglavnom predstavlja ulepšano, što ovaj film ne radi. A i uvek je dobro raditi sa Tarantinom i upustiti se u njegove likove". Kelvin Kendi, naslednik ogromnog bogatstva i poslovanja pamukom koje su osnovali njegovi preci, vlasnik je robinje, Đangove žene. "Njega pamuk ne zanima, njemu je biznis dosadan. On je mrzovoljan, samovoljan, ponaša se poput kralja. Zamislio sam ga kao Luja 14. u Versaju. Kendi ima tu moć, on može da naredi ubistvo, ili da radi sa ljudima šta god hoće", priča Kventin Tarantino o liku koji igra Leonardo di Kaprio i dodaje: "Ja sam čak želeo da ga igra neko stariji, ali Leo me je obavestio da je zainteresovan, i kada je pročitao scenario, našli smo zajednički jezik".
Kendilend je zatvorena zajednica ogromnih razmera, nešto poput feuda. Najčudniju vezu Kelvin Kendi je ostvario sa svojim crnim slugom Stivenom, koga igra Semjuel L. Džekson: "Vrlo je čudan taj odnos između naših karaktera. Đangov i Šulcov odnos je skoro u senci ukoliko ga poredite s mojim i Leovim. Stiven je bio na toj plantaži dok je Kendijev otac još uvek bio živ. Ja ga znam još kao dečaka, pa kasnije mladića i ja sam mu na neki način zamena za oca. "Sama realizacija filma podrazumevala je dobru pripremu glumaca. Džejmi Foks i Kristof Volc vredno su trenirali sa profesionalnim instruktorima, učeći da jašu konja onako kako su to kauboji činili. "Uživao sam", rekao je Volc. U nekim scenama, u jednom trenutku nalazilo se i po trideset i pet konja, što je bilo zahtevno i za kaskadere.
Uloga Keri Vošington podrazumevala je znanje nemačkog jezika: "Nisam znala kako da pristupim ulozi, jer njen život je zaista bio surov. Zato su mi časovi nemačkog pomogli u smislu da ne pristupim previše emotivno i sa toliko tuge, kako bih inače." Da li će Đangovo putovanje u ime ljubavi i opasni pohod kroz nehumani feud Kendilend uroditi plodom? Da li ljubav pobeđuje nepravdu?
O REŽISERU
Kventin Tarantino (reditelj)
Svojom živom maštom i sposobnošću za bogato pripovedanje popeo se na sam vrh liste istaknutih reditelja današnjice. Uloge u njegovim filmovima dobijaju i prihvataju svetske zvezde. Film "Prokletnici", u kome glume Bred Pit, Dajan Kruger, Majkl Fasbender, Kristof Volc, samo je za nagradu Oskar nominovan u osam kategorija. Njegova nezaboravna ostvarenja su i "Petparačke priče", "Kil Bil 1" i "Kil Bil 2".
O GLUMCIMA
Džejmi Foks (Đango)
Uspešan je u više umetničkih oblasti. Za uverljivu ulogu Reja Čarlsa u filmu "Rej" osvojio je Oskara za najbolju mušku ulogu. Te iste godine nominovan je i za film "Kolateralna šteta", za sporednu ulogu. Zapamćen je i po filmovima "Dan zaljubljenih", "Kad vodenjak pukne", a 2006. godine glumi u adaptaciji brodvejskog mjuzikla "Devojke iz snova". Dobitnik je Zlatnog globusa, nagrade SAG i BAFTA. Oprobao se i u muzičkim vodama i 2010. godine izdao svoj četvrti album.
Leonardo di Kaprio (Kelvin Kendi)
Jedan je od najboljih glumaca današnjice. Na samom početku karijere bio je nominovan za nagrade Zlatni globus i Oskar za sporednu mušku ulogu u filmu "Šta muči Gilberta Grejpa". "Leomanija" kreće 1997. godine ulogom Džeka Dosona u filmu "Titanik". Briljantan glumački talenat pokazuje u filmovima "Uhvati me ako možeš", "Krvavi dijamant", "Avijatičar", "Bande Njujorka", "Dvostruka igra", "Zatvoreno ostrvo" i "Početak". Iako je više puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu, Oskar, još uvek je nije osvojio.
Semjuel L. Džekson (Stiven)
Neprikosnovena je zvezda, čemu u prilog ide činjenica da njegovi filmovi ostvaruju najveće zarade na top-listama najgledanijih filmova. Svi ga pamte po ulozi plaćenog ubice u Tarantinovim "Petparačkim pričama". Nominovan je za Oskara i Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu u tom filmu. Zapažene role ostvario je i u "Rezervni igrači", "Umri muški sa osvetom", "Ratovi zvezda". Oprobao se i u producentskim poslovima nekoliko puta.
Kristof Volc (dr King Šulc)
Nagrađivani glumac. Za ulogu Hansa Lande u filmu "Prokletnici" 2009. godine dobio je Oskara. Glumio je i u "Tri musketara", "Voda za slonove", a poslednji put se pojavio 2011. godine u filmu "Pokolj" Romana Polanskog. Ovaj rođeni Bečlija započeo je karijeru u rodnoj zemlji i ubrzo postigao planetarni uspeh.
Oficijelni sajt

Premijera: 16. januar 2013. godine, Centar "Sava" u 20.30 časova

Jedan komentar

  • Goran Dukić

    Tarantino je zaista filmski majstor za odabir priče, muzike i glumačke ekipe. Film od skoro 3 sata se gleda u jednom dahu. Preporučujem ga od srca filmski sladokuscima!

Ostavite komentar