U trendu

Dokaz

Žanr: drama
Trajanje: 99 min.
Premisa: Najveći rizik u životu je ne preuzeti ga!

Glavne uloge:

Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), Džejk Gilenhal (Jake Gyllenhaal), Houp Dejvis (Hope Davis), Gari Hjuston (Gary Houston)

Scenario:Dejvid Obern (David Auburn)
Režija:Džon Maden (John Madden)

SINOPSIS

Dirljiva priča govori o mladoj ženi koju proganjaju očeva prošlost i senke sopstvene budućnosti. Ona istražuje vezu između genijalnosti i ludila, neobičnu povezanost očeva i ćerki, prirodu istine i porodice. Uoči svog 27. rođendana Ketrin (Paltrou), prelepa matematičarka, koja je godinama zapostavljala svoj život da bi se starala o svom briljantnom, ali nestabilnom ocu – matematičkom geniju Robertu (Hopkins), mora da se suoči s dolaskom Kler (Dejvis), sestre koju dugo nije videla, ali i pažnjom koju joj pruža Hal (Gilenhal), bivši student njenog oca, koji se nada da će u Robertovim spisima pronaći rešenje jednog značajnog, naizgled nerešivog, matematičkog problema.

O FILMU

Zdrav razum, ljubav i veru – nešto što nije opipljivo – teško je dokazati. Film Džona Madena bavi se baš time.

O REŽISERU

Džon Maden (reditelj)
Rođen je u Portsmutu, Hempšir, Engleska, 1949. godine. Pre nego što je počeo da režira dugometražne igrane filmove uspešno se bavio televizijom i pozorištem. Postavio je veliki broj prestižnih pozorišnih predstava ne samo u Engleskoj već i u SAD. Pozorišna predstava „Grownups“ bila je uvod u njegovo filmsko stvaralaštvo pošto je režirao adaptaciju tog ostvarenja za „Showtime cable network“. Posle toga je snimio nekoliko filmova za britansku televiziju, kao i neke od epizoda televizijskih serija „Inspektor Mors“ i „Prime Suspect“. Na polju dugometražnih igranih filmova debitovao je ostvarenjem „Ethan Frome“ 1993. godine. Nominovan je za Oskara u kategoriji najboljeg režisera za film „Zaljubljeni Šekspir“ („Shakespeare in Love“) 1998. godine.

Filmografija: Killshot (2006), Proof (2005), Captain Corelli“s Mandolin (2001), Shakespeare in Love (1998), Mrs. Brown (1997), Truth or Dare (1996), Prime Suspect 4: The Lost Child (1995), Golden Gate (1994/I), Meat (1994), Ethan Frome (1993).

O GLUMCIMA

Gvinet Paltrou (Ketrin)
Rođena je 28. septembra 1973. godine u Los Anđelesu. Otac joj je poznati producent Brus Paltrou, a majka glumica Blajd Daner. Godine 1991. odlučuje da napusti Državni univerzitet Kalifornije, gde je studirala istoriju umetnosti, i posvećuje se glumačkoj karijeri. Iste godine debituje u filmu „Shout“, a igra i kod Stivena Spilberga u filmu „Kuka“. Posle nekoliko uloga koje je ostvarila igrajući zajedno sa svojom majkom, 1993. godine glumi u filmu „Flesh And Bone“ pored Denisa Kvejda i Meg Rajan. Iste godine radi na filmu „Malice“, gde su joj partneri bili Kim Bejsinger i Alek Boldvin.

„Džeferson u Parizu“ („Jefferson In Paris“) je ostvarenje iz 1995. godine u kome je Gvinet Paltrou igrala pored Nika Noltija. Te godine snima i „Sedam“ („Seven“) Dejvida Finčera zajedno s Bredom Pitom, Morganom Frimenom i Kevinom Spejsijem, a 1996. godine radi na ostvarenju „Emma“.

Film „Velika očekivanja“ („Great Expectations“), pored Itana Houka i Roberta de Nira, snima 1998. Te godine radi i na filmu „Vrata sudbine“ („Sliding Doors“), kao i na filmu „Savršeni zločin“ („A Perfect Murder“), rimejku Hičkokovog „Pozovi M radi ubistva“ („Dial M for Murder“), gde su joj partneri bili Majkl Daglas i Vigo Mortensen.

Uloga u filmu „Zaljubljeni Šekspir“ („Shakespeare in Love“) iz 1998. godine donosi joj Oskara za glavnu žensku ulogu i nagradu Zlatni globus u istoj kategoriji. Film je režirao Džon Maden, osvojio je sedam Oskara, među njima i Oskara za najbolji film, a partner joj je bio Džozef Fajns. Usledio je „Talentovani gospodin Ripli“ („Talented Mr. Replay“), film Entonija Mingele iz 1999. godine, u kom je igrala zajedno s Metom Dejmonom, Džadom Louom i Kejt Blanšet.

Naredne godine ostvarila je uloge u filmovima „Dueti („Duets“), „Skok“ („Bounce“), „Zanesenost“ („Possession“), „Stjuardese u akciji“ i „Silvija“ („Sylvia“), gde je tumačila lik spisateljice Silvije Plat. Krajem 2003. godine udala se za pevača benda „Coldplay“, Krisa Martina, a pet meseci posle venčanja dobili su devojčicu. Privatni život nimalo nije usporio njenu karijeru, pošto je već prošle godine s Džadom Louom i Andželinom Džoli snimila naučnofantastičnu akciju „Nebeski kapetan i svet sutrašnjice“ („Sky Captain and the World of Tomorrow“). Nedavno je rodila i dečaka Mozesa.

Entoni Hopkins (Robert)
Rođen je 31. decembra 1937. godine u Margomu, u Velsu, u Velikoj Britaniji. Glumom počinje da se bavi u sedamnaestoj godini, da bi usavršavanje nastavio na Londonskoj kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti. Igrao je dugo u pozorištu, a na filmu debituje u ostvarenju „The Lion In Winter“ 1968. godine. Holivudsku karijeru započinje ulogom u filmu „Bounty“ 1982. godine, pored Mela Gibsona. Do kraja osamdesetih igrao je samo na TV-u i u pozorištu, da bi se početkom devedesetih vratio filmu.

Za ulogu genijalnog, ali poremećenog psihijatra dr Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“ 1991. godine nagrađen je Oskarom za najbolju mušku ulogu. Film je nagrađen Oskarima u kategorijama: najbolji film, režija – Džonatan Demi, glavna ženska uloga – Džodi Foster i adaptirani scenario, i postigao veliki uspeh širom sveta. Sledeće godine igra u filmu „Drakula“ Frensisa Forda Kopole pored Kijanua Rivsa, Garija Oldmana i Vinone Rajder. Usledili su: „Čaplin“, takođe 1992, „Ostaci dana“ 1993. i „Legende o jeseni“ 1994. godine. Naredne godine tumačio je lik Ričarda Niksona u filmu „Nikson“ Olivera Stouna, za koji je bio nominovan za Oskara u kategoriji glavna muška uloga. Zatim snima film „Preboleti Pikasa“, u kojem glumi lik slikara Pabla Pikasa. Za ulogu u filmu „Amistad“ Stivena Spilberga iz 1997. godine nominovan je za Oskara u kategoriji sporedna muška uloga.

Igrao je pored Breda Pita u filmu „Upoznati Džoa Bleka“, s Antoniom Banderasom i Ketrin Zitom Džouns u filmu „Maska Zoroa“, a gledali smo ga i u drugom delu filma „Nemoguća misija“ u režiji Džona Vua, gde je igrao pored Toma Kruza i Radeta Šerbedžije. Nastavak storije o dr Hanibalu Lektoru usledio je 2001. godine filmom „Hanibal“ u režiji Ridlija Skota, gde je lik agenta FBI-ja Klarise Starling tumačila Džulijana Mur.

Posle toga igrao je u filmu „Loše društvo“ s Krisom Rokom i Draganom Mićanovićem, a 2002. godine u „Crvenom zmaju“, filmu iz serijala o Hanibalu Lektoru koji govori o događajima pre „jaganjaca“. Film je režirao Bred Retner, a u njemu su igrali: Edvard Norton, Ralf Fajns, Emili Votson i Harvi Kajtel.

Sarađivao je s Nikol Kidman u drami „Tragovi na duši“ 2003. godine, dok je prošle godine igrao u spektaklu „Aleksandar“ Olivera Stouna. Iako je u godinama, njegova karijera ne jenjava. Samo u prošloj godini snimio je četiri filma: „Dokaz“, dramu Džona Madena, gde mu je partnerka Gvinet Paltrou, „Legenda o Zorou“, „Svi kraljevi ljudi“ i „Najbrži Indijanac na svetu“.

Doktorirao je 1988, ima titulu „sera“, zna da svira klavir. Šest puta je bio nominovan za nagradu Zlatni globus, a dobitnik je dveju BAFTA nagrada. Režija mu je opsesija kako na filmu tako i u pozorištu.

Oficijelni sajt:

  • Proof (2005)

    Premijera: Sinemanija 2005
    Na DVD-ju: septembar 2006. godine

  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike