U trendu

Drakula: Neispričano

Žanr: epska akciona avantura
Trajanje: 92 min.
Premisa: Svaka priča ima svoj početak!

Glavne uloge:Luk Evans (Luke Evans), Dominik Kuper (Dominic Cooper), Sara Gadon (Sarah Gadon), Čarls Dans (Charles Dance)
Scenario:Matt Sazama, Burk Sharpless, Bram Stoker (likovi)
Režija:Geri Šor (Gary Shore)

SINOPSIS

Godina je 1462, a Transilvanija je uživala u dužem periodu mira pod pravednim vođstvom nekadašnjeg ratnika Vlada Trećeg, princa Vlaške, i njegove voljene i hrabre žene Mirene (Sara Gadon). Zajedno, oni su doneli mir svojoj državi i postarali se da njihov narod bude bezbedan, posebno od moćnog Otomanskog carstva koje se konstantno širi i želi da zavlada celim svetom.

Kad sultan Mehmed Drugi (Dominik Kuper) zatraži da se 1000 vlaških dečaka, uključujući i Vladovog sina Ingerasa (Art Parkinson), razdvoji od roditelja i da postanu vojnici u njegovoj vojsci, Vlad će morati da odluči da li da učini isto ono što je učinio i njegov otac kad ga je dao sultanu ili da potraži pomoć od čudovišta kako bi pobedio Turke, zbog čega će prokleti svoju dušu na servilni život zauvek.

Vlad će otići do planine Slomljeni zub, gde će se susresti sa opakim demonom (Čarls Dans) i prihvatiti faustovsku pogodbu – dobiće snagu 100 ljudi, brzinu zvezde padalice i dovoljno moći da uništi neprijatelja, ali biće zaražen neutoljivom željom da pije ljudsku krv. Ako tri dana Vlad uspe da joj odoli, vratiće se u normalno stanje i možda će imati dovoljno vremena da spasi svoj narod. Ali ako krv popije, biće primoran da živi u tami do kraja života, hraneći se ljudskom krvlju, a pri tom će uništiti sve ono što mu je najdraže.

O FILMU

Gotovo čitav vek od prvog filmskog predstavljanja Drakule svetu koji je opčinio publiku, studio koji je razvio ovaj žanr ponovo će oživeti jednu od najživopisnijih legendarnih ličnosti u ovoj akcionoj avanturi koja će vam ubrzati puls, a koja govori o rađanju doba čudovišta.

Luk Evans („Paklene ulice 6“, „Besmrtnici“) će se transformisati od ukletog čoveka kog istorija pamti kao Vlada Nabijača u svemoćno stvorenje noći u univerzalovom filmu „Drakula: Neispričano“, koji govori o poreklu priče o privlačnom besmrtniku kog se bojimo kad padne noć: Drakuli.

Od objavljivanja Brem Stokerove „Drakule“ 1897, jedan od najtrajnijih i najpopularnijih likova našeg vremena istražen je u filmu, animaciji, književnosti i muzici i jednako je aktuelan danas kao i pre 120 godina. Iako je Drakulino prisustvo u kulturi nezaobilazno, neverovatno je da njegovo poreklo nikad nije istraženo na filmu.

Producent Majkl de Luka otkriva šta ga je nateralo da otkrije poreklo ovog monstruma: „Kao mali, uvek sam se pitao ko je pretvorio Drakulu u vampira. Pitao sam se da li je on bio prvi i da li ih je bilo još. To je bilo sjajno pitanje koje nije otkriveno čak ni u romanu Brema Stokera. Kad se scenario pojavio na De Lukinom stolu, zapalio je njegovu maštu. „Scenario je bio genijalan. Neispričana priča o poreklu i nepoznato poglavlje o arhetipskom liku koji nam je svima dobro poznat.“

Ova priča je zasnovana na istinitoj priči o stvarnoj istorijskoj ličnosti: Vladu Trećem iz Vlaške. On je rođen 1431. u Transilvaniji. Kao dete, on i njegov mlađi brat su poslati kao taoci sultana Murata Drugog u Carigrad, gde su trenirali za bitke. Vlad Treći je postao nemilosrdni osvajač kome je omiljena metoda ubijanja bilo nabijanje na kolac. Zbog ove užasne činjenice, posthumno je dobio nadimak Vlad Nabijač (Vlad Cepeš). Pošto je njegov otac pripadao redu Zmajeva – tajnoj organizaciji hrišćanskih vitezova – Vlad je preuzeo ime Drakula, koje na rumunskom znači zmaj/đavo . Posle očeve smrti, i Vlad je prešao u red zmajeva i naredio svom narodu da ga zovu Drakula, što na rumunskom znači sin zmaja/đavola. Ubijen je 1476. u bici s Turcima. Glava mu je odsečena i odnesena u Carigrad, gde je izložena, tako da je ceo grad vidi.

Pošto je Univerzal bio prvi studio koji je 1931. predstavio prvu filmsku adaptaciju Drakule, De Luka je smatrao da je to pravi studio za ovaj film. I režiser i producent znali su da neće biti lako stopiti Vlada Nabijača sa Drakulom tako da se oseti i ljudski element, posebno zbog toga što istorija nije bila naklonjena ratnom vladaru koji je ubijao sve koji mu stanu na put. Ali Šor je uspeo u tome jer je odlučio da se zadrži na srži ovog lika: borbi jednog čoveka da zaštiti svoju porodicu.

Šor kaže: „Da bi ovaj film uspeo, morali smo da se pozabavimo unutrašnjim Vladovim stanjem, kao i emotivnim vezama koje ima sa sinom i ženom.“ Vladova teška odluka dovela ga je do njegove sudbine, a borba da sačuva sina naterala ga je na krajnju žrtvu. De Luka kaže: „Ima dosta ljudskosti u ovoj priči, što ne biste očekivali od priče o Drakuli. Njega vode emocije. Čim se pojavi na ekranu, vidite emotivno ljudsko biće, čoveka koji brine i voli, kao i nasilnog i moćnog čoveka.“

Pronalazak glumca koji će izneti sve te kompleksne emocije nije bio lak zadatak za filmadžije. Bilo je jasno od početka da će za tu ulogu biti potrebno sveže lice koje će moći da postane taj dobro prepoznatljiv lik, neko ko tek postaje zvezda, ali kog publika ne povezuje s nekim posebnim likom. Luk Evans je oduševio filmadžije svojim ulogama u filmovima „Hobit: Neočekivano putovanje“ i „Paklene ulice 6“.

„Luk Evans je bio magnetičan u ‘Paklenim ulicama 6’ i shvatili smo da je nova zvezda na pomolu“, kaže De Luka. „Luk je mogao da bude Vlad za publiku bez tereta identifikacije s likovima koje je ranije igrao.“ Dok je snimao Hobita na Novom Zelandu, Evans je većinu početnih razgovora sa filmadžijama vodio preko Skajpa. „Skajp je glumčev najbolji prijatelj“, kaže Evans. „Ako putujete po svetu, to je jedini način da komunicirate s ljudima, i tako smo Gari i ja prvi put stupili u kontakt. Čim smo se upoznali, shvatio sam da je on veoma strastvena osoba. Dobro je promislio priču, likove, zaplet; sve je imao u glavi. Tražio je nekog ko može da predstavi sve što on želi sa istim žarom koji i njega vodi.“

„Drakula je antiheroj za kog navijate u toku celog filma, ali vidite da mora da donese teške odluke i da će na kraju završiti sam zbog njih. Vaš heroj je neko kog generalno ne bi trebalo da volite zbog njegove surovosti i toga što je radio, ali ga poštujete. Teško je to izneti, ali Luk je to odlično uradio,“ kaže reditelj. Evan kaže da je sve u ravnoteži: „Koliko god svi znali za mračnu stranu Vlada, hteli smo da publika vidi i njegovu strastvenu, emotivnu i energičnu stranu.“

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike