najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

El Nino: Pošteni diler sa Gibraltara

Žanr: triler, akcija, drama
Trajanje: 136 min.
Originalni naziv: El Nino

Glavne uloge:Ijan Mekšejn (Ian McShane), Luis Tosar (Luis Tosar), Hesus Kastro (Jesus Castro), Hesus Karoza (Jesus Carroza), Barbara Leni (Barbara Lennie)
Scenario:Danijel Monzon (Daniel Monzon), Jorge Guerricaechevarria
Režija:Danijel Monzon (Daniel Monzon)

SINOPSIS

Radnja ovog filma smeštena je na jug našeg kontinenta, uz samu granicu sa Afrikom. Ulice Gibraltara pružaju mnogo adrenalina, novca i rizika svakome ko je sposoban da preživi njihov asfalt. A ko je u stanju da se nosi sa tlom Gibraltara, može da izdrži i talase moreuza koji nose tovare hašiša. El Ninjo i El Kompi žele da uđu u svet trgovine narkoticima i to doživljavaju kao igru. Nasuprot njima, Hesus i Eva, policijski inspektori, proveli su godine pokušavajući da dokažu da su utabani putevi trgovine hašišom sada postali prolaz za unošenje kokaina u Evropu. Njihova glavna meta je El Ingles, čovek koji vlada gibraltarskim podzemljem. Sudbine svih likova će se preplesti i oni će otkriti da je sukob njihovih svetova opasniji, kompleksniji i moralno dvosmisleniji nego što su to mogli i da zamisle.

O FILMU

Svakoga dana svedoci smo borbe protiv narkomanije i trgovine drogama. Bezbrojni su načini na koji se dileri dovijaju kako bi prokrijumčarili nelegalne supstance vredne milione. U nekim delovima Gibraltara, to je postalo i deo pogranične kulture, a ti poslovi se prenose sa oca na sina, već vekovima. Onima koji se usude da se suprotstave nemirnom moru, policiji i zakonu, obećavaju se milionski profiti, od kojih ih deli samo 16 kilometara moreuza koji spaja Evropu i Afriku. Neobična situacija u kojoj su se našle tri države (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija i Maroko) i dva kontinenta (Evropa i Afrika) i blizina koja ih spaja – doveli su do toga da se ujedinjuju ljudi različitih kultura, vera i istorije, na obe strane zakona.

Ovaj film je više koncentrisan na likove koji se snalaze u tim okolnostima, nego na sam fenomen droge. Na samom startu me je privuklo to što ću biti u prilici da radim jedan savremen film, utemeljen u realnosti i svakodnevnici. To je priča koja oslikava fascinirajući svet Moreuza i svetski poznate enklave koja se naziva Puerta de Europa, a koja je, začudo, vrlo malo prikazivana u filmovima do sada. Uvek mnogo više znamo i čujemo o poslovima sa drogom tamo negde nego u našoj neposrednoj blizini.

Naš prvi izazov bio je da pronađemo i ubedimo prave gomerose – krijumčare koji gliserima prenose hašiš sa jedne na drugu stranu, da podele svoju priču sa nama. Uspeli smo u tome. Slušajući ih, govoreći o tome direktno, živopisno, kroz humor karakterističan za stanovnike južne Španije, pokušavajući da razumemo njihov odnos prema životu, pomoglo nam je da oblikujemo priču. To je trenutak u kome sam shvatio da glumac koji treba da dočara njihov karakter mora da bude sa ulice, da poseduje tu svežinu, impulsivnost i životnost, koje karakterišu prave gomerose. Shvatili smo da ih, pored brzog novca, još jače ka ovom poslu pokreće određeni oblik mladalačke neposlušnosti i bunta u odnosu na autoritet, kao i ogromna zavisnost od adrenalina, od koga pucaju svaki put rizikujući život na moru pri brzini od 80 čvorova na sat. Ali, iznad svega je osećaj koji se graniči sa strašću, osećaj drugarstva i privrženosti, s obzirom na to da zavise jedni od drugih, i to na samoj ivici koji deli život od smrti.

Pripadnici reda i zakona takođe su nas pustili u svoj svet, veoma iskreno i darežljivo i na neki način smo uočili da su motivi za to čime se bave, među svojim grupama, veoma slični. Svi osećaju privrženost i pripadnost svojoj grupi, kao i neizbežnu zavisnost od adrenalina. Naše putovanje postalo je istraživačka avantura uzbudljiva podjednako i sa geografskog i sa humanog aspekta, veoma emotivna i nadam se da se to oseća na velikom platnu. Kada smo uobličili priču, shvatio sam da vizuelni identitet filma mora biti takav da podseća na dokumentarnu formu, u čemu nam je pomogao pejzaž juga i sva lepota njegovog kontrasta. Rame uz rame stoje depresivna naselja čiji se stanovnici bore sa svakodnevnicom, koja podrazumeva i familijarnost, more i sunce, kao i raskošna Andaluzija sa ekskluzivnim četvrtima prepunih golf terena, luksuznih hotela i rezidencija. Zaronili smo u granice Gibraltara i drugu stranu okeana, u Maroko, u čulnu Severnu Afriku čija obala čuva drevna nasleđa Magreba.

Lajtmotivi su isti u oba sveta: more, horizont, privlačnost i misteriozni magnetizam Moreuza, turbulentni sudar Mediterana i Atlantika. Film je zasnovan na svim ovim kontrastima i borbi likova koji žive oko ovih voda, negde između dva kontinenta, između strasti i razuma, između moralnih normi i dvostrukih standarda, između iskušenja. Priča se kreće između dva pola, od puta emocionalne inicijacije grupe adolescenata i svakodnevne policijske rutine i njihovih opsesivnih i paranoičnih svetova. Linije se presecaju probijajući granice i pokazujući koliko toga imaju zajedničkog. Na samom kraju, junaci ovog filma bore se, a da toga nisu ni svesni, protiv nečeg mnogo većeg od njih samih, nečeg što ih hvata, žvaće i na kraju ispljune, protiv mora korupcije, protiv nečega širokog kao okean, koji mogu videti sa obe strane Moreuza.

O REŽISERU

Danijel Monzon (reditelj, scenarista)
Španski pisac, glumac i reditelj, dobitnik je nagrade Goja koju dodeljuje Španska akademija za filmsku umetnost za film „Ćelija 211“, u kome je sarađivao sa Luisom Tosarom. Karijeru je započeo kao novinar i filmski kritičar. Godine 1999. napisao je scenario i režirao svoj prvi film. Dobitnik je više međunarodnih filmskih nagrada.

O GLUMCIMA

Hesus Kastro (El Ninjo)
Mladi španski glumac koji je svetsku slavu doživeo upravo ovim filmom. Da bi pomogao svojoj porodici u teškoj finansijskoj situaciji, Kastro je radio u noćnim klubovima, u oblasti odnosa sa javnošću i u porodičnoj kafeteriji. Na audiciji za film, na koju se prijavilo preko tri hiljade mladih ljudi, reditelj je u njemu prepoznao talenat i dodelio mu glavnu ulogu koja je Kastrovu karijeru okrenula u glumačke vode.

Luis Tosar (Hesus)
Jedan je od najangažovanijih i najpoznatijih španskih glumaca. Karijeru je započeo u pozorištu i igrajući u kratkim filmovima, a proslavio se ulogom u TV seriji „Mareas Vivas“. Kasnije su usledile uloge u dugometražnim igranim filmovima, a Tosar je imao i ulogu u jednom američkom filmu, „Poroci Majamija“, uz Kolina Farela i Džejmija Foksa. Pored glume, uspešno se bavi i muzikom.

Oficijelni sajt:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar