Enklava

Žanr: drama
Trajanje: 92 min.
Zemlja porekla: Srbija, Nemačka, 2014

Glavne uloge: Filip Subarić, Denis Murić, Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Goran Radaković, Meto Jovanovski, Cun Lajci, Nenad Jezdić, Rastko Janković
Scenario: Goran Radovanović
Režija: Goran Radovanović

SINOPSIS

Nenad, desetogodišnji dečak iz srpske enklave na Kosovu, mora, da bi sahranio dedu, da zađe iza neprijateljskih linija u ratom duboko podeljenom Kosovu i tamo nalazi prijatelja među pripadnicima muslimanske većine.

O FILMU

U četvrtak, 13. juna 2014. godine, u beogradskoj Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ scenama u kojima glumi Hristina Popović završeno je snimanje filma “Enklava” po scenariju i u režiji Gorana Radovanovića. Snimanje je započeto nedaleko od Valjeva 30. aprila i trajalo je 33 dana, od toga 22 u Valjevu, 4 u Negotinu (Rajačke Pimnice), i 7 u Beogradu.

Reditelj Goran Radovanović o snimljenom materijalu kaže: “Najuzbudljiviji je bio rad sa četiri dečaka sa Kosova i Metohije. Čitav proces bio je obeležen snagom njihove neposrednosti i kreativnim iznenađenjima koje je trebalo kanalisati u zadate dramske tokove. Nebojša Glogovac, Anica Dobra i Miodrag Krivkapić stvorili su čvrstu, ali neobično spontanu glumačku arhitektoniku filma, koja je omogućila da se deca prirodno razigraju u svojoj dokumentarnoj autentičnosti. Ceo materijal odiše ovom glumačkom snagom koja dolazi još više do izražaja na likovnom fonu predela koje je izabrao Vladislav Lasić, scenograf filma.”

Zvezda ovogodišnjeg FEST-a Denis Murić o svojoj prvoj filmskoj ulozi kaže: „Uloga albanskog dečaka Baškima bila mi je bliska jer živim na Kosovu i na neki način sam svakodnevno izložen provokacijama koje su opisane u filmu.“ Nebojša Glogovac je povodom premijere filma izjavio: “Već u scenariju me zaintrigirala ta dečija strana priče. Dok se odrasli dele, a političari svojim delovanjem život u enklavama čine sve nepodnošljivijim i za jedne i za druge, deca prosto traže drugare za igru. Iako olako koriste i grubu retoriku, koju su od odraslih preuzela a čije težine nisu ni svesna, suštinski pokazuju samo onu najčistiju, ljudsku potrebu – za drugim čovekom, prijateljem, društvom. Vojislav je čovek pritisnut životnim okolnostima: živi bez žene koja je umrla, sa ocem koji umire, sinom – koji treba da živi, i dve krave koje to omogućavaju. Uslovi u kojima je puko preživljavanje neizvesno, neminovna je dilema: ostati ili otići. Jer teško je ostati, a da li i odlazak nužno znači i bolji život?”

“Enklava” obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama – enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Njihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac ipak će biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani. Film “Enklava” je večna i poučna priča o praštanju i ljubavi.

Oficijelni sajt:

 

Ostavite komentar