najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Everest

Žanr: avantura, drama, triler
Trajanje: 121 min.

Glavne uloge: Džejson Klark (Jason Clarke), Ang Phula Sherpa, Tomas. M. Rajt (Thomas M. Wright)
Scenario: Vilijam Nikolson (William Nicholson), Simon Beaufoy
Režija: Baltazar Kormakur (Baltasar Kormakur)

SINOPSIS

Inspirisan neverovatnim događajima koji okružuju opasan poduhvat penjanja na vrh najviše planine na svetu, “Everest” dokumentuje fascinantno putovanje dve različite ekspedicije koje će se suočiti sa najsnažnijom snežnom olujom koju je čovečanstvo doživelo. Njihovu hrabrost će testirati najopasnija prirodna nepogoda i planinari će morati da pređu gotovo nemoguće prepreke, kad životna opsesija postane surova borba za opstanak.

O FILMU

Bezbrojni rizici. Ogromne teškoće. Godine treninga za nepredvidive probleme. Nezamislivo teški uslovi. Pa ipak, skoro ceo vek, avanturisti širom sveta pokušavaju da daju dublje značenje svom svakodnevnom životu u želji da se popnu na najviše i najopasnije mesto na Zemlji – Mont Everest. Možda su inspirisani pionirskim duhom pravih planinarskih legendi kao što su Tenzing Norgej i ser Edmund Hilari. Bilo da je njihova motivacija duhovna transformacija ili adrenalinska misija, niko ne može da ospori da je ljudskost ogoljena kad se ambicija, ljudska krhkost i jaka oluja sudare na vrhu sveta.

Film je sniman na lokacijama u Nepalu, u podnožju Everesta, na italijanskim Alpima i u studijima u Rimu i Velikoj Britaniji. U ovoj epskoj avanturi igraju Džejson Klark, Džoš Brolin, Džon Hoks, Robin Rajt, Majkl Keli, Sem Vortington, Kira Najtli, Emili Votson i Džejk Džilenhal.

Bilo je predivno sunčano jutro, 10. maja 1996, kad su Rob Hol, oprezni i marljivi vođa novozelandskih konsultanata za avanturu i Skot Fišer, vrhunski planinar i vođa “Planinskog ludila”, odveli svoje timove na finalni uspon do najvišeg vrha na Zemlji: vrh Everest na 8848 metara nadmorske visine, na visini na kojoj leti Boing 747. Timovi su prethodna dva meseca proveli penjući se po kolosalnoj planini i aklimatizujući se na ekstremnu hladnoću i razređeni vazduh, jer je na ovim visinama nivo kiseonika toliko nizak da i obična šetnja predstavlja veliki napor.

Tri Holova planinara i dva šerpasa došli su do vrha tog dana, ali nepredviđeno jaka oluja koja je duvala jačinom uragana, progutala je avanturiste dok su silazili niz planinu. Dok je oluja divljala, a noć zavila planinu, Hol je uzaludno pokušavao da pomogne izmorenom klijentu, poštaru i planinaru, Dagu Hensenu, da se spusti niz 12 metara dugačak zid poznat po nazivu Hilarijev stepenik, nazvan po legendarnom novozelandskom planinaru ser Edmundu Hilariju.

Do večeri, Hol je bio izmoren zbog pokušaja da spase Hensena. Pošto nije uspeo sam da se spusti, ostao je izložen elementima na Južnom vrhu, i to dve noći dok je oluja nezajažljivo divljala. Izuzetno jak vetar onemogućio je izmorene spasioce da pronađu put do njega kroz tamu i sneg. Endi „Harold“ Haris, vodič iz “Konsultanata za avanture”, nestao je visoko na planini; on je poslednji put viđen kako se herojski vraća na Južni vrh u pokušaju da pomogne Holu i Hensenu. Iako je uspeo da dođe do Hola na vrhu, gde su proveli noć na -40 stepeni i vetru koji je duvao brzinom 130 km/č, Haris je nestao u toku noći i niko ga više nije video.

Fišer, koji je uspeo da dođe do vrha sa svoja dva vodiča, Anatolijem Bukrivom i Nilom Bidlmanom, kao i šest njihovih klijenata, takođe je imao ozbiljne poteškoće prilikom silaska. Iako je bio u pratnji glavnog šerpasa Lopsanga, odmah ispod vrha Balkon (8412 metara), Fišer se srušio i ubedio Lopsanga da se spusti bez njega. On je to učinio, s nadom da će poslati nekog gore po Fišera. Bukriv je probao to da učini, ali je morao da se vrati zbog izuzetno lošeg vremena. Kasnije te noći, on je uspeo da spase druge izgubljene planinare koji su ostali kod Južnog Kola (7925 metara).

U međuvremenu se odigravala još jedna borba za opstanak. Bek Veders, patolog iz Teksasa, bio je pogođen ozbiljnim slepilom od snega dok se penjao do vrha. Mnogo godina ranije, on je imao korektivnu operaciju vida i sad je na putu do „Zone smrti“, mesta gde je kiseonik toliko redak da ljudsko telo isključuje sisteme vitalnih organa. Visina je počela da mu zamućuje vid i na kraju je mogao da vidi samo pola metra ispred sebe. Hol ga je zamolio da se ne penje dalje i da sačeka da se on vrati s vrha, pa da se spuste zajedno. Nekoliko sati kasnije, Veders se našao usred jake oluje, nemoćan da se odbrani od njenih napada.

Konačno je grupa planinara stigla do njega i pokušala da mu pomogne da se spusti. Međutim, zbog izuzetno loših vremenskih uslova, oni nisu uspeli da lociraju Kamp četiri i na kraju su se sklupčali zajedno, ne bi li se ugrejali i preživeli na izuzetno niskoj temperaturi. Pomoć je stigla sutradan, ali je Anatoli uspeo da spase troje ljudi, zaključivši da su Veders i Jasuko Namba, japanska planinarka koja se popela na svih sedam najviših vrhova sveta, blizu smrti, smrznuti i nemoćni da se pomere i govore. Ovo je kasnije opisano kao planinarsko čudo, ali Veders je nekako uspeo da se oživi i, uprkos promrzlinama na rukama, doteturao se do Kampa četiri sledećeg popodneva. Oni koji su bili prisutni, rekli su da je Veders izgledao kao leš koji hoda.

Priče su ovo o ljudskoj izdržljivosti, otpornosti i nekontrolisanoj ambiciji. Ovi događaji su se prepričavali i opčinili medije širom sveta. Priča o hrabrim ljudima koji su preživeli i izgubljenim avanturistima aktuelna je i dan-danas.

Oficijelni sajt: Everest (2015)

Premijera: 16. septembar 2015. godine u Cineplexx Shopping Center Ušće

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.