FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 1. mart

FEST nije samo smotra filmova već i mesto na kom ljubitelji filma i filmski stvaraoci mogu da se povežu i diskutuju o raznim temama u vezi sa sedmom umetnošću. Pored “Industry” programa FEST forward, koji će pomoći mladim stvaraocima da se povežu sa distributerima, biće organizovane i tribine na kojima će se diskutovati o raznim filmskim temama. Tribine će se održavati u maloj sali Doma omladine u 10.30 časova, a za 1. mart je predviđena tribina posvećena snimanju mikrobudžetnih filmova i programskoj celini “Microwave”. U okviru tribine biće posebno predstavljena koncepcija garažnog filma. Učesnici: autori Milutin Petrović, Saša Radojević, Tamara Drakulić, Jelena Marković, Ivan Jović, Luka Bursać, Danilo Lola Ilić i producent Ivica Vidanović Moderator tribine je Mladen Đorđević, selektor FEST-a.

U sledećih deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i bioskopa Fontana, i to prema sledećem rasporedu:

Programska celina: Glavni program – takmičarski
Naziv filma: “’71” (“’71”)
Zemlja porekla: UK, 2014
Termin prikazivanja: nedelja, 1. mart, 09.00 časova
Žanr: drama, akcija, triler
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge: Džek O’Konel (Jack O’Connell), Sem Rajd (Sam Reid), Šon Haris (Sean Harris)
Scenario: Gregori Berk (Gregory Burke)
Režija: Jan Demanž (Yann Demange)

SINOPSIS

Godina je 1971. Sukob u Severnoj Irskoj prerasta u građanski rat. Mladog engleskog regruta Garija odvode u akciju u Belfast. Situacija u gradu je zbunjujuća i puna izazova – čak i za iskusne vojne zapovednike. Grad je podeljen na „odane” protestantske i neprijateljski raspoložene katoličke oblasti. Obe strane imaju paravojne jedinice, a povrh svega, radikalne ulične bande i tajni agenti sa svih strana pokušavaju da sprovedu svoje interese. Tokom patrole, vojnici ulaze u sukob i jedan od njih gubi oružje. Gari i njegov saborac prate lopova koji nestaje u gomili. Iznenada Gari mora da se sam pobrine za sebe usred neprijateljske teritorije. Njegov povratak u bazu te noći pretvara se u odiseju prepunu neizvesnosti, straha i očaja.

2 White_God

Programska celina: Glavni program – takmičarski
Naziv filma: “Beli bog” (“Feher isten”)
Zemlja porekla: Mađarska, Nemačka, Švedska, 2014
Termin prikazivanja: nedelja, 1. mart, 11.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 119 min.

Glavne uloge: Žofija Psota (Zsofia Psotta), Šandor Žoter (Sandor Zsoter), Lili Horvat (Lili Horvath)
Scenario: Kornel Mundruco (Kornel Mundruczo), Viktorija Petranji (Vikoria Petranyi )
Režija: Kornel Mundruco (Kornel Mundruczo)

SINOPSIS

Trinaestogodišnja Lili bori se da zaštiti svog psa Hagena. Ona je skrhana tugom kada njen otac konačno ostavlja Hagena na ulici. Ipak, nevino verujući da ljubav može da pobedi bilo kakve poteškoće Lili kreće u potragu, želeći da nađe svog psa i spase ga.

FRENCH RIVIERA André Téchiné Fidélité Films/Luc Roux

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Čovek koji je previše voleo” (“L’homme qu’on aimait trop”)
Zemlja porekla: Francuska, 2014
Termin prikazivanja: nedelja, 1. mart, 13.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge: Gijom Kane (Guillaume Canet), Katrin Denev (Catherine Deneuve), Adel Enel (Adele Haenel)
Scenario: Sedrik Onže (Cedric Anger), Jean-Charles Le Roux i Rene Le Roux, knjiga
Režija: Andre Tešine (Andre Techine)

SINOPSIS

Nica, 1976. Anjes La Ru, ćerka vlasnice Pale de la Mediteran, zaljubljuje se u deset godina starijeg advokata, lepog Morisa Anjulea. Iako su dva kazina u ratu, on će se povezati sa Fratonijem, ljutim protivnikom Anjesine majke, koji će joj ponuditi tri miliona franaka da preuzme kontrolu nad kazinom. Anjes će prihvatiti ponudu, ali će prezirati svoju izdaju. Moris se udaljava od nje. Posle pokušaja samoubistva, mlada žena će nestati.

4 Magic-Moonlight

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Magija na mesečini” (“Magic in the Moonlight”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: nedelja, 1. mart, 16.30 časa
Žanr: romansa, komedija
Trajanje: 97 min.

Glavne uloge: Kolin Firt (Colin Firth), Ema Stoun (Emma Stone), Marša Gej Harden (Marcia Gay Harden)
Scenario: Vudi Alen (Woody Allen)
Režija: Vudi Alen (Woody Allen)

SINOPSIS

Kineski mađioničar Vej Lin Su je najčuveniji mađioničar svog vremena, ali malo njih zna da je to samo lik za pozornicu Stenlija Kroforda, mrzovoljnog i arogantnog Engleza s previsokim mišljenjem o sebi i averzijom prema lažnim spiritualistima. Pošto ga je prijatelj, Hauvard Burkan, nagovorio, Stenli kreće na misiju na Azurnu obalu, na imanje porodice Katlidž koju sačinjavaju: majka Grejs, sin Brajs i ćerka Karolina. Predstavlja se kao poslovan čovek po imenu Stenli Taplinger, kako bi razotkrio mladu vidovnjakinju Sofi Bejker, koja je tu odsela sa svojom majkom. Sofi je u vilu Katlidžovih došla na poziv Grejs, koja je ubeđena da Sofi može da joj pomogne da uspostavi kontakt s pokojnim mužem, i kad to učini, da skrene pažnju Brajsa, koji se do ušiju zaljubio u nju. Sledi niz događaja koji su magični u svakom smislu te reči.

5 Birdman

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Čovek ptica” (“Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 19.00 časova
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 119 min.

Glavne uloge: Majkl Kiton (Michael Keaton), Zak Galifijanakis (Zach Galifianakis), Edvard Norton (Edward Norton)
Scenario: Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu), Nikolas Đakobone (Nicolas Giacobone), Alexander Dinelaris, Armando Bo, Raymond Carver, komad baziran na priči “What We Talk About When We Talk About Love”
Režija: Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu)

SINOPSIS

Čovek ptica prati čuvenog glumca koji se bori da povrati kontrolu nad svojim životom i karijerom posle tumačenja uloge legendarnog superjunaka. Rigan Tompson počinje da radi na brodvejskoj adaptaciji komada Rejmonda Karvera “O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi”, za koju je napisao scenario u želji da svom liku da više prostora u prvom planu. Nada se da će mu komad pomoći da povrati poštovanje koje je izgubio kad se „prodao” za ulogu Čoveka ptice, koju su drugi napadali kao potpuno uzaludnu. Nesrećni slučaj daje Riganu priliku da slabog glumca zameni mnogo boljim, pa on mora da nauči da deli prvi plan i da se bori sa izazovima umetničke vizije. Kao dodatni konflikt, tu je i neprekidna bitka s velikim egom i njegov loš odnos sa ćerkom zavisnom od droge, istovremeno i asistentkinjom Sem, koja ga stalno podseća koliko je nevažan. Film pruža iluziju da je snimljen iz jednog kadra, dajući mogućnost glumcu da kontroliše pokret i tempo filma.

6 relatos-salvajes

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Divlje priče” (“Relatos salvajes”)
Zemlja porekla: Argentina, Španija, 2014
Termin prikazivanja: nedelja, 1. mart, 22.00 časa
Žanr: drama, komedija, triler
Trajanje: 122 min.

Glavne uloge: Rikardo Darin (Ricardo Darin), Leonardo Zbaralja (Leonardo Sbaraglia), Rita Korteze (Rita Cortese)
Scenario: Damijan Šifron (Damian Szifron)
Režija: Damijan Šifron (Damian Szifron)

SINOPSIS

Nejednakost, nepravda i zahtevi sveta u kome živimo uzrokuju stres i depresiju. Neki pucaju. Ovo je film o tim ljudima. Ranjivi u sudaru s realnošću koja se stalno menja i iznenada biva nepredvidiva, likovi filma “Divlje priče” prelaze onu tanku liniju koja civilizaciju deli od varvarstva. Izdaja ljubavnika, povratak u tešku prošlost i nasilje upleteni u svakodnevne susrete, teraju junake u ludilo dok oni popuštaju neporecivom zadovoljstvu koje dolazi od gubitka kontrole.

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 200 do 350 dinara u prodaji su od 7. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Koristan link:

 

Ostavite komentar

Oznake