FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 28. februar

Ovogodišnji FEST, 43. po redu održaće se od 27. februara do 8. marta pod geslom iz naslova – “Tu smo! U sazvežđu pobednika”.

Dugo očekivana domaća premijera filma “Ničije dete” biće održana večeras u Velikoj dvorani Centra “Sava” od 19 časova, u okviru FEST-a. Reprize su 1. marta u bioskopu Fontana (19 časova) i Domu kulture Studentski grad (21 čas). “Ničije dete” je debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, koji je osvojio u poslednjih nekoliko meseci desetak nagrada na različitim festivalima širom sveta, uz izuzetan prijem kod publike.

U duhu američke tradicije ponoćnih filmova, ove godine će i FEST u Centru “Sava” organizovati tri ponoćne projekcije filmova iz programa Granice. “Ponoćni film” postao je ustaljeni naziv za ostvarenja izvan filmskog mejnstrima koja neretko dožive kultni status, kao i filmove B produkcije. Ako biste birali zemlju koja je iznedrila najviše neobičnih i kultnih filmova, to bi sasvim sigurno bio Japan. “R 100” je novo ostvarenje u režiji Hitošija Macumotoa, poznatog japanskog komičara.

U sledećih deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i bioskopa Fontana, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Čovek ptica” (“Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 9.00 časova
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 119 min.

Glavne uloge: Majkl Kiton (Michael Keaton), Zak Galifijanakis (Zach Galifianakis), Edvard Norton (Edward Norton)
Scenario: Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu), Nikolas Đakobone (Nicolas Giacobone), Alexander Dinelaris, Armando Bo, Raymond Carver (komad baziran na priči “What We Talk About When We Talk About Love”)
Režija: Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu)

SINOPSIS

Čovek ptica prati čuvenog glumca koji se bori da povrati kontrolu nad svojim životom i karijerom posle tumačenja uloge legendarnog superjunaka. Rigan Tompson počinje da radi na brodvejskoj adaptaciji komada Rejmonda Karvera “O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi”, za koju je on napisao scenario u želji da svom liku da više prostora u prvom planu. Nada se da će mu komad pomoći da povrati poštovanje koje je izgubio kad se „prodao” za ulogu Čoveka ptice, koju su drugi napadali kao potpuno uzaludnu. Nesrećni slučaj daje Riganu priliku da slabog glumca zameni mnogo boljim, pa on mora da nauči da deli prvi plan i da se bori sa izazovima umetničke vizije. Kao dodatni konflikt, tu je i neprekidna bitka s velikim egom i njegov loš odnos sa ćerkom zavisnom od droge, istovremeno i asistentkinjom, Sem, koja ga stalno podseća koliko je nevažan. Film pruža iluziju da je snimljen iz jednog kadra, dajući mogućnost glumcu da kontroliše pokret i tempo filma.

CANNES SCEGLIE IL CINEMA INDIPENDENTE A ASIA ARGENTO AL FESTIVAL CON INCOMPRESA

Programska celina: Glavni program – takmičarski
Naziv filma: “Neshvaćena” (“Incompresa”)
Zemlja porekla: Italija, Francuska, 2014
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 11.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 103 min.

Glavne uloge: Šarlot Genzbur (Charlotte Gainsbourg), Gabrijel Garko (Gabriel Garko), Đanmarko Tonjaci (Gianmarco Tognazzi), Đulija Salerno (Giulia Salerno)
Scenario: Azija Arđento (Asia Argento), Barbara Alberti (Barbara Alberti)
Režija: Azija Arđento (Asia Argento)

SINOPSIS

Rim, 1984, Arija je devetogodišnja devojčica. Arijini infantilni i sebični roditelji, na ivici razvoda, suviše su zauzeti svojim karijerama i vanbračnim avanturama da bi na pravi način vodili računa o ćerkinim potrebama. I dok su dve starije sestre mažene i pažene, prema Ariji se ponašaju hladno i nezainteresovano. Ipak, onda žudi da voli i da bude voljena. U školi je izvrsna, ali svi smatraju da je prava vezana vreća. Niko je ne razume. Utehu nalazi u mačku – Daku, i najboljoj prijateljici Anđeliki. Pošto je i majka i otac izbace iz svojih domova, svi je napuste, čak i najbolja prijateljica, Arija konačno dolazi do ivice kada je sve što joj se dešava previše, pa donosi neočekivanu životnu odluku.

Tournage YSL

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Sen Loran” (“Saint Laurent”)
Zemlja porekla: Francuska, Belgija, 2014
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 13.30 časova
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 150 min.

Glavne uloge: Gaspar Ulijel (Gaspard Ulliel), Žeremi Renije (Jeremie Renier), Luj Garel (Louis Garrel), Lea Sedu (Lea Seydoux), Amira Kasar (Amira Casar)
Scenario: Bertran Bonelo (Bertrand Bonello), Thomas Bidegain
Režija: Bertran Bonelo (Bertrand Bonello)

SINOPSIS

Film se bavi Sen Loranovim životom u periodu od 1967. do 1976. Kad je jedan od najvećih modnih kreatora zakoračio u deceniju slobode, ni on ni moda iz nje nisu izašli nepromenjeni.

4 Tourist

Programska celina: Horizonti
Naziv filma: “Turista” (“Turist”)
Zemlja porekla: Švedska, Francuska, Danska, Norveška, 2014
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 16.30 časa
Žanr: drama
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Johanes Bah Kunke (Johannes Kuhnke), Lisa Luven Kongsli (Lisa Loven Kongsli), Klara Vetergren (Clara Wettergren)
Scenario: Ruben Estlund (Ruben Ostlund)
Režija: Ruben Estlund (Ruben Ostlund)

SINOPSIS

Švedska porodica putuje u francuske Alpe da nekoliko dana uživa u skijanju i zajedno provede neko vreme. Sunce sija, a padine su spektakularne, ali za vreme ručka u planinskom restoranu, lavina sve okreće naglavačke. I dok jela lete na sve strane, majka Eba doziva muža, Tomasa, dok pokušava da zaštiti decu. Tomas, međutim, beži spasavajući sopstveni život. Očekivana katastrofa se ipak nije desila, ali je ova porodica uzdrmana do temelja. Tomas se očajnički bori da povrati ulogu glave porodice.

5 Nicije dete_1 (Denis Muric)

Programska celina: Srpski film
Naziv filma: “Ničije dete” (“No One’s Child”)
Zemlja porekla: Srbija, 2014
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 19.00 časa
Žanr: drama
Trajanje: 97 min.

Glavne uloge: Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković, Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Ljuba Todorović, Bora Nenić Draginja Voganjac, Marija Opsenica
Scenario: Vuk Ršumović
Režija: Vuk Ršumović

SINOPSIS

U proleće 1988. divlji dečak je pronađen među vukovima u bosanskim planinama. Nasumično ga nazivaju Haris i šalju u sirotište u Beograd, gde o njemu brine staratelj Ilke. Zbližava se sa drugim dečakom Žikom i polako pokazuje znake napretka. Godine 1992, nakon što je postao prilično socijalizovan mladić, lokalne vlasti ga šalju nazad u ratom zahvaćenu Bosnu. Radnja filma “Ničije dete” zasnovana je na istinitoj priči.

Whiplash-6613.cr2

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Ritam ludila” (“Whiplash”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 22.00 časa
Žanr: drama
Trajanje: 107 min.

Glavne uloge: Majls Teler (Miles Teller), J. K. Simons (J.K. Simmons), Pol Rajzer (Paul Reiser), Melisa Benoist (Melissa Benoist)
Scenario: Dejmijen Šazel (Damien Chazelle)
Režija: Dejmijen Šazel (Damien Chazelle)

SINOPSIS

Talentovani mladi džez bubnjar doživljava vatreno krštenje kada ga angažuje opaki instruktor čija konstantna potraga za savršenstvom može dovesti do samouništenja. Otkad zna za sebe, Endru Nejman je gledao svog oca kako propada. Odlučan da napravi nešto od sebe bez obzira na sve, Endru upisuje prestižni muzički konzervatorijum na Istočnoj obali, gde njegov talenat brzo privlači pažnju Terensa Flečera, cenjenog profesora muzike poznatog po svom oštrom pristupu u podučavanju. Vođa najboljeg džez ansambla u školi, Flečer odmah regrutuje Nejmana u svoj bend, dajući ambicioznom mladom bubnjaru pravu priliku da se pokaže. Na putu je da to postigne ukoliko ga Nejmanove metode prethodno ne dovedu do ludila.

6 r100

Programska celina: Granice
Naziv filma: “R 100” (“R100”)
Zemlja porekla: Japan, 2013
Termin prikazivanja: subota, 28. februar, 24.00 časa
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge: Mao Daichi, Lindsay Kay Hayward, Hairi Katagir
Scenario: Hitoshi Matsumoto, Mitsuyoshi Takasu
Režija: Hitoshi Matsumoto

SINOPSIS

Takafumi je običan biznismen sa neobičnim fetišima koji potpisuje ugovor sa misterioznim BDSM klubom specijalizovanim za gerilske akcije javnog ponižavanja. Takafumi je u početku oduševljen, ali ubrzo shvata da aktivnosti kluba počinju da se mešaju sa njegovim privatnim životom, što on nikako ne želi. Postoji jedna caka – članstvo traje godinu dana i ne može da se prekine. Kao dominatriks koji preuzima kontrolu nad pasivnim partnerom, ovaj film će vas zakucati u sedište i povesti na ludu i nezaboravnu filmsku avanturu – sve što možete da uradite jeste da se prepustite i uživate.

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 200 do 350 dinara u prodaji su od 7. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Koristan link:

Ostavite komentar

Oznake