najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 3. mart

Film „Nebo iznad nas“, snažna drama holandskog reditelja Marinusa Gruthofa koja prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine, imaće domaću premijeru danas, 3. marta, u Centru „Sava“, u okviru FEST-a. Ovaj novi introspektivni pogled na bombardovanje, vodi nas u samo srce „malog čoveka“ koji se zajedno sa svojim gradom bori da ostane svoj i normalan. Dirljiva je to i pravoverna priča koja će naći put do najudaljenijih kutaka naše „mašine za proizvodnju osećanja“. Omaž Beogradu i njegovim ljudima. Svetska premijera ovog filma održana je 28. januara u okviru 44. izdanja renomiranog Filmskog festivala u Roterdamu.

Glavne uloge u filmu „Nebo iznad nas“ glume Nada Šargin (Ana), Boris Isaković (Sloba), Nikola Rakočević (Bojan), Hristina Popović, Tihomir Stanić, Miloš Timotijević, Boda Ninković, Mladen Sovilj. Scenario i režiju potpisuje Marinus Gruthof. Scenograf je Jelena Sopić, kostimograf Dragica Laušević, dok je direktor fotografije Ruben Impens.

U sledećih deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i bioskopa Fontana, i to prema sledećem rasporedu.

Programska celina: Srpski film
Naziv filma: „Enklava“ („Enclave“)
Zemlja porekla: Srbija, Nemačka, 2014
Termin prikazivanja: utorak, 3. mart, 9.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 92 min.

Glavne uloge:Filip Subarić, Denis Murić, Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Goran Radaković, Meto Jovanovski, Cun Lajci, Nenad Jezdić, Rastko Janković
Scenario:Goran Radovanović
Režija:Goran Radovanović

SINOPSIS

Nenad, desetogodišnji dečak iz srpske enklave na Kosovu, mora da zađe iza neprijateljskih linija u ratom duboko podeljenom Kosovu, da bi sahranio dedu, i tamo nalazi prijatelja među pripadnicima muslimanske većine.

2 phoenix

Programska celina: Glavni program – takmičarski
Naziv filma: „Feniks“ („Phoenix“)
Zemlja porekla: Nemačka, 2014
Termin prikazivanja: utorak, 3. mart, 11.00 časova
Žanr: drama, istorijski
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge:Nina Hos (Nina Hoss), Ronald Cerfeld (Ronald Zehrfeld), Nina Kuncendorf (Nina Kunzendorf)
Scenario:Kristijan Pecold (Christian Petzold), Harun Farocki, Hubert Monteilhet, roman „Le Retour des cendres“
Režija:Kristijan Pecold (Christian Petzold)

SINOPSIS

Neli Lenc je preživela koncentracioni logor sa teškim povredama i unakaženim licem. Lene Vinter, koja radi za jevrejsku agenciju, vodi je u Berlin. Posle hirurške rekonstrukcije lica, Neli počinje da traga za mužem Džonijem. Kada ga konačno nađe, Džoni je ne prepoznaje. Međutim, obraća joj se s ponudom. Pošto liči na njegovu ženu, za koju veruje da je mrtva, moli je da mu pomogne da dođe do ženinog značajnog nasledstva. Neli se slaže, i postaje svoj sopstveni dvojnik. U želji da povrati svoj život, Neli želi da sazna da li ju je Džoni ikada voleo ili ju je, ipak, izdao.

3 fusi

Programska celina: Panorama
Naziv filma: „Devičanske planine“ („Fusi“)
Zemlja porekla: Island, Danska, 2015
Termin prikazivanja: utorak, 3. mart, 13.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge:Sigurjon Kjartanson (Sigurjon Kjartansson), Ilmur Kristjansdotir (Ilmur Kristjansdottir), Arnar Jonson (Arnar Jonsson)
Scenario:Dagur Kari (Dagur Kari)
Režija:Dagur Kari (Dagur Kari)

SINOPSIS

Fusi je u svojim četrdesetim, a još nije skupio hrabrost da uđe u svet odraslih. Kao mesečar prolazi kroz svakodnevnicu, u kojoj je najvažnija rutina. Kada u njegov život neočekivano uđu razdragana žena i osmogodišnja devojčica, on je primoran na skok.

4 Nebo iznad nas

Programska celina: Horizonti
Naziv filma: „Nebo iznad nas“ („The Sky Above Us“)
Zemlja porekla: Srbija, Holandija, Belgija, 2015
Termin prikazivanja: utorak, 3. mart, 16.30 časova
Žanr: drama. biografski, ratni
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge:Nevena Ristić, Nada Šargin, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Slobodan Ninković, Mladen Andrejević, Mladen Sovilj, Boris Isaković, Stefan Bundalo, Ljuma Penov, Marko Gvero, Ana Bretsnajder, Jovana Gavrilović
Scenario:Marinus Gruthof (Marinus Groothof)
Režija:Marinus Gruthof (Marinus Groothof)

SINOPSIS

Svakog dana Ana, Sloba i Bojan rizikuju život samim odlaskom na posao. Ili rade u zgradi nacionalne televizije u Beogradu ili u njenoj blizini, a ona je zbog rata postala strateška meta NATO bombardovanja. Sve troje se na silu nose sa strahom, da bi nastavili sa svojim običnim životima. Ali „obično“ je odavno prestalo da postoji. Glumica Ana (35) želi da ostane verna pozorištu koje obožava, ali koje se nalazi u zgradi odmah pored televizijske. Iako prestravljena, ona primorava sebe da i dalje odlazi tamo. Da bi pobegao od stvarnosti, mladić Bojan (23) utapa se u klupsku scenu sa svim što ona nosi: seks, drogu i haus muziku. Sloba (46), tehničar za emitovanje programa, poslao je ženu i sina na bezbednije mesto van grada, ali je on ostao da bi zarađivao za život. To je njegova misija i ništa ne može da ga odvrati od nje. Svake noći Beograd se transformiše od živog grada u vojnu metu. Dok bombe padaju, Ana, Bojan i Sloba bore se s pitanjem: kako preživeti i ostati normalan u nenormalnom svetu?

FOXCATCHER

Programska celina: Panorama
Naziv filma: „Rvanje s ludilom“ („Foxcatcher“)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: utorak, 3. mart, 19.00 časova
Žanr: drama, biografski, sportski
Trajanje: 134 min.

Glavne uloge:Stiv Karel (Steve Carell), Čening Tejtum (Channing Tatum), Mark Rafalo (Mark Ruffalo), Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave), Sijena Miler (Sienna Miller)
Scenario:E. Maks Fraj (E. Max Frye), Den Futermen (Dan Futterman)
Režija:Benet Miler (Bennett Miller)

SINOPSIS

Kada Marka Šulca, dobitnika zlatne olimpijske medalje u rvanju, bogataš Džon Dupont pozove na svoje imanje kako bi mu pomogao da trenira za predstojeće Olimpijske igre u Seulu 1988. godine, Šulc odmah pristaje nadajući se da će konačno izaći iz senke svog brata Dejva, koji je i sam cenjeni rvački trener i dobitnik zlatne medalje. Uz ogromna finansijska sredstava i odlične uslove za trening na farmi Fokskečer, Dupont sebe proglašava za glavnog trenera u želji da stekne poštovanje društva u kome se kreće, ali i – što je mnogo važnije – svoje majke. Odnos između Šulca i Duponta produbljuje se kad Marka dobročinitelja prihvati kao očinsku figuru. Ali, Dupontova nestalna ličnost i psihološke igrice počinju sve više da smetaju Markovom klimavom samopouzdanju, što podriva njegove sposobnosti u borbi. Kada se Dupontova pažnja prebaci na brata Dejva – koji poseduje autoritet i samopouzdanje koji nedostaju i njemu i Marku – ovaj trougao se strmoglavi ka tragediji koju niko nije mogao da predviti.

6 still-alice

Programska celina: Panorama
Naziv filma: „I dalje Alis“ („Still Alice“)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: utorak, 3. mart, 22.00 časa
Žanr: drama
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge:Džulijen Mur (Julianne Moore), Kristin Stjuart (Kristen Stewart), Alek Boldvin (Alec Baldwin)
Scenario:Ričard Glacer (Richard Glatzer), Voš Vestmorlend (Wash Westmoreland), Lisa Genova, roman
Režija:Ričard Glacer (Richard Glatzer), Voš Vestmorlend (Wash Westmoreland)

SINOPSIS

Kada priznata profesorka lingvistike, dr Alis Holand, sazna da ima Alchajmerovu bolest u početnom stadijumu, svakog dana pomalo savladava umeće gubljenja. Najpre, Alchajmer znači gubljenje po ulicama Menhetna, ali ubrzo – suviše brzo za njenog muža i troje odrasle dece – znači i mnogo više. Međutim, iako ovo novo stanje stavlja njen brak na probu, Alis dobija priliku da se ponovo zbliži s najmlađom ćerkom, Lidijom, s kojom se nikad nije slagala. Činjenica da Alis čitavog života izučava jezike i komunikaciju, postaje moćno sredstvo u borbi protiv mentalnog propadanja, ali to takođe znači i da ima jedinstveno dodatno uznemirujuće shvatanje onoga što sledi.

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 200 do 350 dinara u prodaji su od 7. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Koristan link:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar