FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 4. mart

Dugo iščekivana domaća premijera filma „Enklava“, dirljive drame reditelja Gorana Radovanovića, održaće se danas, 4. marta, u Velikoj dvorani Centra „Sava“ od 19 časova. Zvezda ovogodišnjeg FEST-a Denis Murić o svojoj prvoj filmskoj ulozi kaže: „Uloga albanskog dečaka Baškima bila mi je bliska jer živim na Kosovu i na neki način sam svakodnevno izložen provokacijama koje su opisane u filmu“, i dodaje: „Imam tremu pred premijeru Enklave, ali i velika očekivanja. Igram u dva filma koja su na ovogodišnjem FEST-u („Ničije dete“), svi hvale oba filma, veoma sam srećan zbog toga, ne mogu da opišem moja osećanja trenutno.“

„Enklava“ obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala da živi na Kosovu u malim izolovanim zajednicama – enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Njihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac ipak će biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani. Film „Enklava“ je večna i poučna priča o praštanju i ljubavi.

U sledećih deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i bioskopa Fontana, i to prema sledećem rasporedu.

Programska celina: Panorama
Naziv filma: „Teorija svega“ („The Theory of Everything“)
Zemlja porekla: UK, 2014
Termin prikazivanja: sreda, 4. mart, 9.00 časova
Žanr: biografski, romansa, drama
Trajanje: 123 min.

Glavne uloge:Edi Redmejn (Eddie Redmayne), Felisiti Džons (Felicity Jones), Tom Prajor (Tom Prior), Dejvid Tevlis (David Thewlis), Emili Votson (Emily Watson)
Scenario:Entoni Makarten (Anthony McCarten), Džejn Hoking (Jane Hawking), knjiga
Režija:Džejms Marš (James Marsh)

SINOPSIS

„Teorija svega“ je neverovatna pozitivna priča o jednom od najvećih svetskih umova današnjice, čuvenom astrofizičaru Stivenu Hokingu, i o dvoje ljudi koji će prebroditi ogromne probleme uz pomoć ljubavi. Film je zasnovan na memoarima Džejn Hoking „Putovanje do beskonačnosti – Moj život sa Stivenom“.

Stiven, student kosmologije na Kembridžu (1963. godine), odlučan je da pronađe „jednostavno, rečito objašnjenje“ svemira. Njegov svet će se otvoriti kad se zaljubi do ušiju u studentkinju umetnosti na Kembridžu, Džejn Vajld. Ali, u 21. godini, ovaj mladić će saznati da boluje od  motornog neurona, koja će napasti njegove udove i sposobnosti, što će uzrokovati limitirane pokrete i govor i oduzeće mu život za dve godine.

Džejnina ljubav, potpuna podrška i odlučnost zaista su bez premca, i njih dvoje odlučuju da se venčaju. Pored žene koja se neumorno bori uz njega, Stiven će odbiti da prihvati svoju dijagnozu. Dok se njegovo telo bude suočavalo sa sve većim ograničenjima, njegov um će nastaviti da istražuje krajnje granice teorijske fizike. Zajedno, on i Džejn će prkositi nemogućim šansama, pomeriće granice u medicini i nauci i ostvariće više nego što su mogli i da sanjaju – i to i u 21. veku.

2 Takva su pravila

Programska celina: Glavni program – takmičarski
Naziv filma: „Takva su pravila“ („These Are the Rules“)
Zemlja porekla: Hrvatska, Francuska, Srbija, Makedonija, 2014
Termin prikazivanja: sreda, 4. mart, 11.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 78 min.

Glavne uloge:Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević , Veronika Mah, Ljubomir Bandović
Scenario:Ognjen Sviličić
Režija:Ognjen Sviličić

SINOPSIS

Ivo i Maja žive tihim životom u dosadnom predgrađu Zagreba. Jedne noći, njihovog sina Tomicu drugi tinejdžer napada na ulici, prebija ga i ostavlja teško povređenog. U tom trenutku ruši se njihov svet lažne bezbednosti. I dok prolaze kroz nepodnošljiva iskušenja, primorani su da preispitaju svoje živote i sve u šta su verovali. Priča je zasnovana na istinitim događajima o tinejdžeru iz Zagreba koji je na smrt prebijen na ulici.

3 queen-and-country
Programska celina: Panorama
Naziv filma: „Kraljica i zemlja“ („Queen and Country“)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: sreda, 4. mart, 13.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 115 min.

Glavne uloge:Kalam Tarner (Callum Turner), Kejleb Landri Džouns (Caleb Landry Jones), Pat Šort (Pat Shortt)
Scenario:Džon Borman (John Boorman)
Režija:Džon Borman (John Boorman)

SINOPSIS

Godina je 1943. Bil Rohan je devetogodišnjak. Presrećan je jer je njegovu školu pogodila zalutala bomba nemačke avijacije, ali je i tužan zbog starije sestre koja je ostala u drugom stanju s kanadskim vojnikom i upravo treba da emigrira u Novi svet. Godina je 1952. Bil Rohan ima 18 godina, sanjari o životu u svom domu kraj reke i čeka da ga pozovu na odsluženje dvogodišnjeg vojnog roka. Svakog jutra pliva i čezne za lepoticom koja svakog dana u isto vreme biciklom prolazi stazicom s druge strane reke. Idila biva narušena surovom realnošću vojničke obuke. Upoznaje Persija, amoralnog šaljivdžiju, i oni zajedno kuju plan kako da sruše rigidnog mučitelja, starijeg vodnika Bredlija. Persi i Bil su suparnici i antagonisti, ali veza vojne obuke pomaže im da razviju duboko poverenje i prijateljstvo.

4 Body

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: „Telo“ („Cialo“)
Zemlja porekla: Poljska, 2015
Termin prikazivanja: sreda, 4. mart, 16.30 časa
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge:Januš Gajos (Janusz Gajos), Maja Ostaševska (Maja Ostaszewska,), Justina Suvala (Justyna Suwala)
Scenario:Mihal Englert (Michal Englert ), Malgožata Šumovska (Malgorzata Szumowska)
Režija:Malgožata Šumovska (Malgorzata Szumowska)

SINOPSIS

Prepletene su ovo priče državnog tužioca, njegove anoreksične ćerke i njenog terapeuta koji tvrdi da ona može da komunicira s mrtvim voljenim osobama – tri radikalno drugačija pristupa telu i duši.

5 enklava

Programska celina: Srpski film
Naziv filma: „Enklava“ („Enclave“)
Zemlja porekla: Srbija, Nemačka, 2014
Termin prikazivanja: sreda, 4 mart, 19.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 92 min.

Glavne uloge:Filip Subarić, Denis Murić, Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Goran Radaković, Meto Jovanovski, Cun Lajci, Nenad Jezdić, Rastko Janković
Scenario:Goran Radovanović
Režija:Goran Radovanović

SINOPSIS

Nenad, desetogodišnji dečak iz srpske enklave na Kosovu, mora, da bi sahranio dedu, da zađe iza neprijateljskih linija u ratom duboko podeljenom Kosovu i tamo nalazi prijatelja među pripadnicima muslimanske većine.

K72A5164.CR2

Programska celina: Panorama
Naziv filma: „Noćne hronike“ („Nightcrawler“)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: sreda, 4. mart, 22.00 časa
Žanr: krimi drama, triler
Trajanje: 117 min.

Glavne uloge:Džejk Džilenhol (Jake Gyllenhaal), Rene Ruso (Rene Russo), Bil Pakston (Bill Paxton)
Scenario:Den Gilroj (Dan Gilroy)
Režija:Den Gilroj (Dan Gilroy)

SINOPSIS

Svake noći, dok grad spava, ekipe naoružane brzim automobilima, skupim kamerama i policijskim radio-stanicama kruže područjem Los Anđelesa u potrazi za pričama. Ti slobodnjaci, poznati kao noćni hroničari, idu u lov na sudare, požare, ubistva i ostale nezgode i nesreće u nadi da će prodati reportaže lokalnim TV stanicama. Poput kuglice flipera, jure s jednog mesta zločina na drugo, motivisani jednačinom koja pretvara kriminal i žrtve u dolare i cente.

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 200 do 350 dinara u prodaji su od 7. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Koristan link:

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike