najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 8. mart

U ponedeljak se u Centru “Sava” održava još jedan festivalski dan postFESTum – Dan Pobednika, koji je FEST poklonio beogradskoj publici. Tog dana biće održane još tri projekcije u kojima će publika moći da vidi najbolje filmove prikazane u proteklih 10 dana. U terminu od 16.30 biće prikazan najbolji film nacionalne selekcije iz programa Srpski film, u 19 časova najbolji film po oceni publike, a u 22 časa najbolji film iz Glavnog takmičarskog programa. Karte za jedanaesti festivalski dan u prodaji su od četvrka, 5. marta, na blagajni Centra “Sava” po ceni od 250 dinara. Najzagriženiji filmofili moraće da imaju poverenja u izbor žirija i publike i dozvole sebi da se (prijatno) iznenade.

U deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i bioskopa Fontana, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Bataljon” (“Batalon”)
Zemlja porekla: Rusija, 2015
Termin prikazivanja: nedelja, 8. mart, 19.00 časova
Žanr: drama, akcija, istorijski
Trajanje: 120 min.

Glavne uloge: Marat Bašarov (Marat Basharov), Marija Aronova (Mariya Aronova), Aleksej Dmitrijev (Aleksey Dmitriev)
Scenario: Ilja Avramenko (Ilya Avramenko)
Režija: Dmitrij Meshijev (Dmitriy Meskhiev)

SINOPSIS

Proleće 1917. Februarska revolucija je izmenila život Rusije i tok Prvog svetskog rata. Car se već odrekao prestola. U rovovima kod Smorgonja, gde su borbe sa Nemcima trajale skoro godinu dana, boljševici vode svoju propagandu i pozivaju na mir sa neprijateljem. Ruski oficiri nisu mogli ništa da odluče bez odobrenja takozvanih vojničkih komiteta. Vojska samo što se nije raspala.

Po naredbi privremene vlade, a da bi se podigao borbeni moral, formiran je ženski „bataljon smrti” pod komandom Marije Bočkarove, odlikovane Georgijevskim ordenom. U redovima „udarnog bataljona” bile su pre svega žene koje su služile vojsku na liniji fronta (u ruskoj carskoj vojsci je bio određen broj žena koje su zauzimale visoke položaje, a među njima su bili i vitezovi Sv. Đorđa), ali i žene iz građanskih porodica, plemkinje, učenice, učiteljice, radnice. Većinu su činile žene i kozaci. U bataljonu Bočkarove bile su predstavnice znamenitih ruskih plemićkih porodica, ali i prostih seljanki i služavki. Na primer, ađutant Bočkarove je bila Marija Skridlova – kći admirala N. I. Skridlova. Dobrovoljke su po nacionalnosti bile uglavnom Ruskinje, a bilo je i drugih nacionalnosti – Estonki, Latvijki, Jevrejki, Engleskinja.

Krajem juna ženski „bataljon smrti” od 200 vojnika stigao je pod Smorgonj (sada u Belorusiji), a nedelju dana kasnije se pridružio u borbi. Bataljon je nekoliko puta kretao u kontranapad. Odred pod komandom potporučnice Bočkarove držao se herojski u borbi, sve vreme u prvim redovima, rame uz rame s drugim vojnicima. Donosile su municiju, prenosile tajne, a neke išle i u izvidnicu; svojom službom, „bataljon smrti” je bio primer hrabrosti, čvrstine i smirenosti, dizao je moral vojnika i dokazao da je svaka od tih žena zaslužila da nosi zvanje borca Ruske armije.

2 Miss
Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Gospođica Džuli” (“Gospođica Džuli”)
Zemlja porekla: Norveška, UK, Irska, Francuska, 2014
Termin prikazivanja: nedelja, 8. mart, 22.00 časa
Žanr: drama
Trajanje: 129 min.

Glavne uloge: Džesika Častejn (Jessica Chastain), Kolin Farel (Colin Farrell), Samanta Morton (Samantha Morton)
Scenario: Liv Ulman (Liv Ullmann), August Strindberg, drama
Režija: Liv Ulman (Liv Ullmann)

SINOPSIS

Premeštajući radnju kanonske drame Augusta Strinberga iz Švedske u okrug Fermana na severu Irske, Liv Ulman film otvara scenom u kojoj se ćerka anglo-irskog aristokrate, istog imena kao Strindbergova junakinja – Džuli sprema da zavede jednog od očevih starijih ličnih slugu, materijalistu Džona. Strastveno flertovanje između ovo dvoje pojačava se kroz psihološku igru koja se produbljuje i postaje mračnija kako pada noć. Sve ovo posmatra kuvarica Ketlin, koja, iako Džonova navodna verenica, rezignirano ne reaguje na događaje

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata.

Koristan link:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.