najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Frankenvini

Žanr: animirana komedija, crno-beli, stopmoušn
Trajanje: 87 min.
Premisa: Zasnovano na originalnoj ideji Tima Bartona

Glavne uloge:Vinona Rajder (Winona Ryder), Martin Šort (Martin Short), Ketrin O’Hara (Catherine O’Hara), Martin Landau (Martin Landau), Čarli Tejan (Charlie Tahan)
Scenario:Džon Ogast (John August), Leonard Rips (Leonard Ripps), Tim Barton (Tim Burton)
Režija:Tim Barton (Tim Burton)

SINOPSIS
Kad iznenada izgubi svog voljenog psa Sparkija, mladi Viktor će uz pomoć nauke uspeti da oživi svog najboljeg prijatelja – uz samo neke male prepravke. Pokušaće da sakrije svoju ručno napravljenu kreaciju, ali kad Sparki pobegne, Viktorovi školski drugari, nastavnici i ceo grad shvatiće da novi "život na povocu" može da bude monstruozan.
O FILMU
Od kreativnog genija Tima Bartona ("Alisa u Zemlji čuda", "Noćna mora pre Božića") stiže film "Frankenvini", dirljiva priča o dečaku i njegovom psu. Iz studija "Dizni" pravo u naše bioskope dolazi vizuelno zadivljujući film animiran stopmoušn (stop motion) tehnologijom. Glasove glavnim likovima pozajmila je talentovana ekipa glumaca: Ketrin O’Hara, Martin Šort, Martin Landau, Čarli Tejan, Atikus Šejfer, Robert Kepron, Končata Ferel i Vinona Rajder.
"Frankenvini" je osvrt na klasične horor filmove koji su umnogome uticali na detinjstvo Tima Bartona. Film to postiže ne samo crno-belom formom već i nevinošću stopmoušn animacije, koja odražava jednostavnost priče i odiše dubinom i osećajnošću.
Pored toga što je režirao "Frankenvinija", svoj prvenac kada su u pitanju "Diznijevi" dugometražni animirani filmovi, Barton se našao i u ulozi producenta uz Alison Abati, dok je Don Han potpisan kao izvršni producent.
Barton je studirao na kalifornijskom umetničkom institutu s drugim velikanima animacije poput Henrija Selika, Džona Lasetera, Breda Birda i Džona Muskera, da bi se kasnije zaposlio kao animator u "Dizniju". No, njegov talenat i jedinstvena vizija uskoro su uzeli maha i rezultirali filmovima koji oduzimaju dah publici već duže od četvrt veka.
"Frankenvini" je treći film Tima Bartona snimljen stopmoušn tehnikom, a prethodila su mu dva velika filmska hita – "Mrtva nevesta", film nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma, i "Noćna mora pre Božića", nominovan u kategoriji najboljih vizuelnih efekata.
Iako se njegov opus svakako može nazvati filmskog baštinom, Barton to relativizuje kada kaže: "Ne vodi me želja da kreiram filmsku baštinu. Ukoliko mi neka osoba priđe na ulici i kaže mi da je nešto što sam stvorio imalo pozitivnog uticaja na nju, to mi je sasvim dovoljno."
Kada je Timu Bartonu prvi put na pamet pala ideja za "Frankenvinija", on je ovo ostvarenje zamislio kao dugometražni animirani film snimljen stopmoušn tehnologijom. Zbog finansijskih ograničenja, umesto toga režirao je kratki igrani film za studio "Dizni" 1984. godine. U to vreme Barton je skicirao likove po svojoj zamisli.
Barton je oduvek želeo da napravi dugometražnu verziju "Frankenvinija". Kao dete, voleo je da gleda klasike horor žanra, a pogotovo "Frankenštajna". Posebno ga je motivisala njegova lična veza s pričom o dečaku i njegovom psu. Po njegovim rečima: "Razlog zbog kog sam izvorno želeo da snimim ‘Frankenvinija’ imao je korene u mom detinjstvu i ljubavi ka horor filmovima. U isto vreme, radi se i o ljubavi prema psu koga sam imao. To je veoma posebna veza, prepuna emocija. Psi, naravno, nemaju životni vek koliki je čovekov, tako da se kraj takve veze neizostavno mora doživeti. U kombinaciji sa pričom o Frankenštajnu, ova ideja mi se učinila neverovatno moćnom – to je veoma lična uspomena."
Barton filmove strave i užasa doživljava na poseban način, srodan načinu na koji su bajke ili folklor u vezi sa stvarnim životnim problemima, a upotreba stopmoušn animacije u "Frankenviniju" odraz je priče o Frankenštajnu, što dodatno produbljuje film. "Dopala mi se ideja stvaranja ni iz čega, što je i razlog moje ljubavi prema stopmoušn animaciji", kaže Barton. "Uzmete beživotnu lutku i udahnete joj život."
O LIKOVIMA
Viktor (Čarli Tahan)
Viktor Frankenštajn je pametan i vredan 10-godišnjak kog inspiriše nauka. Živi s roditeljima i psom Sparkijem u gradiću Nju Holand. Viktor se strastveno bavi snimanjem filmova i pronalascima u svojoj radionici na tavanu. Kad Sparki pogine u automobilskoj nesreći, Viktor će iskoristiti svoju naučnu genijalnost da ga povrati u život.
Sparki (Frenk Velker)
Sparki je odan i razigran bul terijer čija se radoznalost može meriti samo s radoznalošću njegovog voljenog vlasnika, Viktora. Sparki obožava da trči za loptom i da glumi glavnu ulogu u Viktorovim filmovima. On odiše entuzijazmom i neograničenom energijom, koju čak ni njegova prevremena smrt ne može da umanji.
Edgar "I" Gor (Atikus Šefer)
Edgar "I" Gor je neprilagođeni dečak željan pažnje, koji nema nijednog prijatelja, ali očajnički želi da bude Viktorov partner za sajam nauke. U svojim pokušajima da bude prihvaćen, "I" ima običaj da zabrlja i obično ne razmišlja pre nego što nešto izgovori. Iako obećava da neće odati Viktorovu tajnu, ona će mu ipak skliznuti s jezika.
Elza van Helsing (Vinona Rajder)
Elza van Helsing je duševna i tmurna Viktorova drugarica iz odeljenja. Ona živi u kući pored njegove sa svojim ujakom tiraninom, gradonačelnikom Burgmajsterom, koji je primorava da bude ovogodišnja "mala Holanđanka" na gradskoj proslavi Dana Holandije. Elza takođe ima voljenog ljubimca, pudlu Persefonu, i iskreno saoseća s Viktorovim bolom zbog gubitka Sparkija.
Oficijelni sajt

Premijera: 9. januara 2013. godine u bioskopu Kolosej, 19 časova

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar