U trendu

Ghost Rider

Žanr: akcija, fantazija, triler
Trajanje: 114 min.
Premisa: Pre mnogo godina napravio je dogovor da bi spasao one koje voli!

Glavne uloge:

Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Eva Mendes (Eva Mendes), Ves Bentli (Wes Bentley), Met Long (Matt Long), Sem Eliot (Sam Elliott), Piter Fonda (Peter Fonda), Metju Vilkinson (Mathew Wilkinson), Donal Log (Donal Logue)

Scenario:Mark Stiven Džonson (Mark Steven Johnson)
Režija:Mark Stiven Džonson (Mark Steven Johnson)

SINOPSIS
Da bi spasao oca, mladi motociklista Džoni Blejz prodaje svoju dušu Mefistu i s tugom se rastaje od ljubavi svog života, dobrodušne devojke Roksen Simpson. Posle nekoliko godina, susreće se s Roksen, ali i s Mefistom, koji mu nudi novu nagodbu: otkupiće svoju dušu ako postane vatreni, biće s natprirodnim moćima koje sprovodi pravdu i osvetu. Njegov prvi zadatak je da porazi okrutnog Blekharta, Mefistovog sina, koji planira da zbaci oca i stvori pakao još gori i strašniji od onog koji postoji.
O FILMU
Nikolas Kejdž je jedan od najzagriženijih strip kolekcionara Holivuda. Veoma dobro poznaje lik Ghost Rider-a. „On je složen lik koji odlučuje da proda svoju dušu đavolu, ali to radi iz ljubavi, a ne zbog pohlepe ili ambicije. Za mene je to bilo vrlo zanimljivo. Taj tip strašnog izgleda je zaista heroj.“ Za reditelja Marka Stivena Džonsona, koji je prethodno napisao i režirao strip adaptaciju „Derdevil“, ekranizacija stripa „Ghost Rider“ bila je kulminacija dugogodišnje ljubavi prema tom liku.
S tako vizuelno snažnim izvornim materijalom Džonson je bio odlučan da napravi kreativan i stilizovan film dostojan originala. Rezultat je film koji predstavlja kulminaciju potrage za pravim timom. Kada se u kombinaciji našao i Nikolas Kejdž, projekat je počeo da se zahuktava. Iza kamere, jedan od prvih bio je producent Majkl de Luka, takođe veliki ljubitelj stripa. On je već sarađivao s Aradom na prvoj adaptaciji nekog Marvelovog stripa, vrlo uspešnom „Blejdu“, s Veslijem Snajpsom u glavnoj ulozi. Potom, posle uspeha Džonsonove adaptacije Derdevila, bilo je jasno da je došlo pravo vreme za Ghost Rider-a.
S Kejdžom u ekipi, autori su se posvetili pronalaženju prave glumice za lik Roksen Simpson. To je bilo veoma važno, prema Džonsonu, jer je u srži filma ljubavna priča. Osnovni konflikt – romansa između lepe devojke i muškarca pretvorenog u čudovište zbog prokletstva – navodi na poređenje ove priče s klasičnom pričom o lepotici i zveri, ali film sadrži i Džekil i Hajd mitologiju. Autori su znali da im je potreban neko ko može da parira Kejdžovom Džoniju Blejzu, kao i njegovom efektima oživljenom alter egu, Ghost Rider-u. Mendesova kaže da ju je privukla arhetipska tema filma, kao i veliki broj talentovanih pojedinaca u ekipi. Ova glumica poznata je domaćoj publici po ulogama u filmovima „Dan obuke“, „Paklene ulice 2“ i „Ljubavni terapeut“.
Za ključne sporedne uloge – Mefista i Zaštitnika, autori su pozvali dva glumačka veterana: Pitera Fondu i Sema Eliota. Kada je u pitanju Crno Srce, Mefistov buntovni sin, autori su se obratili Vesu Bentliju, najpoznatijem po ulozi Rikija Fitsa u Oskarom nagrađenoj drami Sema Mendesa „Američka lepota“.
Pored vizuelne strane, autore je privukla i mogućnost predstavljanja drugačijeg strip junaka na filmskom platnu – nekog čiji zloban izgled prikriva dobre namere i jedinstvenu ličnost. Prema Džonsonu, Nikolas Kejdž je bio jedini glumac koji je bio u stanju da dočara takav višeslojan lik. Džonson je proveo godinu dana doterujući scenario na osnovu različitih verzija ovog strip serijala. Serijal „Ghost Rider“ pokrenut je četrdesetih godina kao vestern serijal o revolverašu i konjaniku; kasnije ga je Marvel otkupio i obnovio sedamdesetih kao natprirodnu priču o motociklisti kaskaderu Džoniju Blejzu. Serijal je ponovo oživljen devedesetih s novim glavnim likom. Autore su veoma zaintrigirali i negativci s kojima se Ghost Rider suočava. Džoni Blejz se ne bori samo protiv zla, on se bori i protiv samog đavola – bića koje mu je dalo moći.
O REŽISERU
Mark Stiven Džonson (reditelj/scenarista)
Pre ovog filma napisao je i režirao film „Derdevil“ s Benom Aflekom, Dženifer Garner, Kolinom Farelom i Majklom Klarkom Dankanom. Kao reditelj, debitovao je filmom „Simon Birch“ 1998. Pre toga, napisao je scenario za hit komediju „Grumpy Old Men“, kao i njen nastavak – „Grumpier Old Men“.
O GLUMCIMA
Nikolas Kejdž (Džoni Blejz)
Oskarovac, jedan od najraznovrsnijh savremenih glumaca, jednako je poznat po svojim dirljivim ulogama i u dramama i u komedijama. Njegova nezaboravna uloga alkoholičara koji se napija do smrti u filmu „Napuštajući Las Vegas“ reditelja Majka Figisa donela mu je Oskara i mnoge bitne nagrade. Potvrdio je svoj status vodećeg glavnog glumca kada je dobio Oskara, Zlatni globus i druge nagrade za dvostruku ulogu blizanaca Čarlija i Donalda Kaufmana u komediji Spajka Džounza „Adaptacija“ pored Meril Strip i Krisa Kupera.
Njegovi sledeći filmovi biće nastavak blokbaster hita „Nacionalno blago“ i naučnofantastični triler „Sledeći“. Najskorije je glumio u „Čoveku od pruća“ Nila Labjuta, „Svetski trgovinski centar“ Olivera Stouna, „Meteorolog“ Gora Verbinskog i „Gospodar rata“ Endrua Nikola. Njegov glas smo mogli čuti u animiranom filmu „Lukas u svetu mrava“.
Krajem 2002. debitovao je kao reditelj filmom „Sonny“. Okupio je impresivnu grupu glumaca, među kojima su bili Džejms Franko, Mena Suvari, Brenda Bletin i Hari Din Stenton. Drugi značajni naslovi iz njegove filmografije su: Adaptacija, Prevaranti, Mandolina kapetana Korelija, Porodični čovek, Nestao za 60 sekundi, Grad anđela, Ukradeno lice, Leteća tamnica, Stena, Poljubac smrti, Ptičica, Opčinjeni mesecom, Divlji u srcu, Medeni mesec u Vegasu, Pegi Su se udala, Poljubac vampira i drugi.
Eva Mendes (Roksen)
Privukla je pažnju ljubitelja filma filmom „Dan obuke“. Od tada potvrđuje svoj talenat kako u komedijama tako i u dramama. Glumila je pored Vila Smita u blokbaster komediji „Ljubavni terapeut“, kao i u filmovima „Out of Time“ pored Denzela Vašingtona, „Bilo jednom u Meksiku“ Roberta Rodrigeza, akcionom blokbasteru „Paklene ulice 2“, komediji „All About the Benjamins“ i „Stuck on You“ braće Fareli, pored Meta Dejmona i Grega Kinira. Najskorije se pojavila u filmu „Trust the Man“ pored Dejvida Duhovnija i Džulijane Mur.
Ves Bentli (Crno Srce)
Poznat je po svojoj ulozi u filmu „Američka lepota“, koji je dobio Oskara za najbolji film. Pojavio se u filmovima: Četiri pera, The White River Kid, Soul Survivors, The Claim, Beloved i The Game of Their Lives.
Oficijelni sajt:

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike